Αθήνα, 7 Ιουνίου 2012

 

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντησή του
με τις ομοσπονδίες των Πανεπιστημιακών Δασκάλων και Ερευνητών,
των διδασκόντων στα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
και το Σύλλογο των Ερευνητικών Κέντρων της Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας

 

left-red-arrowΕίχα την ευκαιρία να συναντηθώ σήμερα με τις Ομοσπονδίες των πανεπιστημιακών δασκάλων και ερευνητών, των διδασκόντων στα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και με τον Σύλλογο των Ερευνητικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Πρόκειται για τις τρεις Ομοσπονδίες που εκπροσωπούν τον ενιαίο χώρο της ακαδημαϊκής διδασκαλίας και έρευνας. Και χάρηκα γιατί είχα την ευκαιρία, μέσα σε ένα συναδελφικό για εμένα κλίμα, να συζητήσω, όχι μόνο για την κατάσταση, τα προβλήματα και το μέλλον της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας και της ερευνητικής κοινότητας, αλλά και για το μείζον θέμα που απασχολεί τη χώρα. Που είναι το εθνικό αδιέξοδο και η ανάγκη για μία εθνική στρατηγική, που θα συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας.  Όχι μόνο τις δυνάμεις του πολιτικού συστήματος, αλλά και τους διανοούμενους, τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, τον καθένα και την καθεμιά που μπορεί και οφείλει να συμβάλει στο να διαμορφωθεί ένα Κίνημα εθνικής συνευθύνης. Για να ξεπεράσουμε την κρίση, για να μπορέσουμε να δούμε ξανά τη χώρα μας αυτοδύναμη, αξιοπρεπή και υπερήφανη.

Εγκαινιάσαμε έναν διάλογο για τα θέματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ερευνητικών Κέντρων, ένα διάλογο ουσίας που θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. Χαίρομαι γιατί υπάρχουν πολλές συγκεκριμένες και δημιουργικές προτάσεις και μια ομάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ θα ασχοληθεί ειδικά με το θέμα αυτό, που συνδέεται όχι μόνο το χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και με το εθνικό παραγωγικό μοντέλο.

Γιατί όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, το νέο Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο, βασίζεται στους δυο ενδογενείς πόρους: στη γη και τους ανθρώπους. Και οι άνθρωποι έχουν τα χέρια τους και το μυαλό τους. Το μεγάλο διανοητικό κεφάλαιο της χώρας είναι αυτό, που μπορεί να μας οδηγήσει, μέσα από το δρόμο της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας ξανά στην αποκατάσταση της ανεξαρτησίας μας.

Αυτή όμως η συζήτηση, η συζήτηση για το που βρίσκεται πραγματικά η χώρα, η συζήτηση για την βαθιά εθνική κρίση είναι και μια συζήτηση που έχει θεσμικά χαρακτηριστικά. Το οικονομικό πρόβλημα έχει μετατραπεί σε κοινωνικό, το κοινωνικό πρόβλημα έχει μετατραπεί σε πολιτικό, το πολιτικό πρόβλημα δυστυχώς τείνει να μετατραπεί σε θεσμικό πρόβλημα, σε πρόβλημα δημοκρατίας.

Έχω μιλήσει πολλές φορές για τον κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας. Έχω μιλήσει πολλές φορές για το τραγικό κίνδυνο να διολισθήσουμε σε συμπεριφορές αυταρχικές που δεν σέβονται κανένα κανόνα, καμία αξία, καμία αρχή πολιτικής, θεσμικής και κοινωνικής συμπεριφοράς. Το ζήσαμε αυτό σήμερα.

Το ζήσαμε και στην τηλεοπτική του εκδοχή, που ήταν απαράδεκτη.

Το ζήσαμε στις Σέρρες, καθώς ομάδα στελεχών της «Χρυσής Αυγής» επιτέθηκε στον πρώην βουλευτή μας και υποψήφιο βουλευτή, τον Στάθη Κουτμερίδη. Πρόκειται για φαινόμενα απαράδεκτα, που γυρίζουν την Ελλάδα δεκαετίες πίσω, στη δεκαετία του ’60 και στη δεκαετία του ’50.

Όσοι στην πραγματικότητα είναι έτοιμοι να καταγγείλουν το μέλλον, να ακυρώσουν την προοπτική για να επανέλθει η χώρα πλησίστια στο παρελθόν, έχουν πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη. Πρέπει να αντισταθούμε στο όνομα της δημοκρατίας, στο όνομα της αξιοπρέπειας και της προοπτικής των Ελλήνων πολιτών. Πρέπει να προστατέψουμε τους θεσμούς μας, πρέπει να προστατέψουμε την κοινωνική συνοχή, την εθνική ενότητα.

Tags: ΠαιδείαΔηλώσεις 2012