Αθήνα, 13 Ιουνίου 2012

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
και
Ναπολέοντα Μαραβέγια, Υπηρεσιακού Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφικών
μετά τη συνάντησή τους

Ευ. Βενιζέλος: Ο Υπουργός Γεωργίας, ο κ. Μαραβέγιας, θα ξεκινήσει πρώτος, ο οποίος και με ενημέρωσε.

Ν. Μαραβέγιας: Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που πήραμε - διότι θεωρώ ότι ο Υπηρεσιακός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να έχει τις απόψεις των κομμάτων, ενόψει ιδιαίτερα της Συνόδου των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο στις 18 του μηνός, όπου εκ των πραγμάτων δεν θα έχει σχηματιστεί Κυβέρνηση - ήρθαμε σήμερα εδώ, στον Πρόεδρο, τον κ. Βενιζέλο, να ενημερώσουμε για τα θέματα του αγροτικού τομέα της ελληνικής υπαίθρου και να ακούσουμε τις απόψεις για το πώς θα διαπραγματευτούμε σε ένα βεβαίως αρχικό στάδιο στο Λουξεμβούργο, στο Συμβούλιο.

Εκείνο νομίζω που είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι ανοίγεται μπροστά μας μια νέα περίοδος από το 2014 μέχρι το 2020, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Διότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, μας δίνει τη δυνατότητα πλέον με ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα κονδύλια που θα μας δοθούν στην επόμενη επταετία, 2 δισ. ευρώ περίπου, για ενισχύσεις και περίπου 800 εκατομμύρια το χρόνο, για ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα, στην αγροτική ανάπτυξη. Και αυτά νομίζω, θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από εδώ και πέρα.

Νομίζω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη φάση και ότι η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να ξεκινήσει πραγματικά από τον αγροτικό τομέα, με την βοήθεια βεβαίως όλων αυτών των πόρων που μας έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τις απόψεις που μας ανέφερε ο Πρόεδρος, μαζί με τον Υπουργό τον κ. Σκανδαλίδη, για το πώς νομίζουν ότι θα πρέπει να διαπραγματευτούμε στις Βρυξέλλες. Εξάλλου, είμαστε σε ένα αρχικό στάδιο.

Συμφωνούμε απολύτως στις βασικές γραμμές. Εξάλλου στις βασικές γραμμές θα γίνει η διαπραγμάτευση και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Ευ. Βενιζέλος Ευχαριστώ τον Καθηγητή, τον κ. Μαραβέγια, τον Υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για την ενημέρωση που μας έκανε, ενόψει της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Αυτά που συμβαίνουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική ενόψει της νέας περιόδου από το 2014 και μετά, σε λιγότερο από δύο χρόνια, πιέζουν ακόμη περισσότερο προς την κατεύθυνση ενός νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου.

Όλο αυτό το διάστημα, χωρίς να μας ακούνε με ευκολία οι πολίτες δυστυχώς, μιλούμε για το νέο μοντέλο ανάπτυξης, μιλούμε για τη νέα αγροτική πολιτική, για την ανάγκη να πάρουμε πρωτοβουλίες, που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ξαναγίνει αυτοδύναμη, να γίνει μία χώρα που παράγει.

Και αυτό ξεκινάει από τη γη, ξεκινάει από τον πρωτογενή τομέα, ξεκινάει από την γεωργία μας, από την κτηνοτροφία μας, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να δώσουμε δουλειά σε νέους ανθρώπους, μπορούμε να ενθαρρύνουμε την αγροτική επιχειρηματικότητα, μπορούμε να καλύψουμε το τρομακτικό έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών που έχουμε στα ίδια τα αγροτικά προϊόντα.

Η πίεση που ασκεί η αλλαγή στην ΚΑΠ, μας επιτρέπει να σκεφτούμε σε βάθος τι πρωτοβουλίες πρέπει να πάρουμε εδώ, σε εθνικό επίπεδο. Γιατί τώρα ανοίγουν ξανά όλα τα θέματα και μπορούμε να δώσουμε νέα προοπτική με ασφάλεια στον Έλληνα αγρότη.

Την Παρασκευή ήμουν στη Βέροια σε μια εκδήλωση μέσα στο χώρο της παραγωγής ενός από τα μεγαλύτερα συνεταιριστικά εργοστάσια της χώρας, της VENUS. Εκεί όπου παράγεται ένα προϊόν, που καλύπτει το 13% των παγκόσμιων εξαγωγών κομπόστας.

Εκεί είχα την ευκαιρία να μιλήσω με νέους αγρότες που καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα - σπιρουλίνα, στέβια - που έχουν ιδέες.  Είδα παλιούς συνεταιρισμούς που έχουν ζωή 50 ετών και είναι δραστήριοι και υγιείς, αλλά και νέες συνεταιριστικές προσπάθειες σε πολλές περιοχές, με επικεφαλής νέους αγρότες.

Είδα ότι υπάρχει η Ελλάδα της παραγωγής, η Ελλάδα των ιδεών, η Ελλάδα της ανάπτυξης, η Ελλάδα των νέων αγροτών και αυτό με ενθαρρύνει πάρα πολύ.

Πρέπει, λοιπόν, να τους δώσουμε πολιτική υποστήριξη, θεσμικό πλαίσιο, χρηματοοικονομική υποστήριξη και όλα αυτά είναι εφικτά, αρκεί να εφαρμόζουμε ένα εθνικό σχέδιο, αρκεί να μιλάμε για την ουσία των θεμάτων και όχι για ψευδαισθήσεις, οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά.

Γι’ αυτό έχει σημασία να βγούμε από την κρίση, γι’ αυτό έχει σημασία να συνάψουμε τη συμφωνία εθνικής συνευθύνης, η οποία όχι απλά και μόνο θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση στο ξέφωτο της ανάπτυξης, αλλά θα θέσει συμφωνημένα, με τη συνεργασία της κοινωνίας, με πολιτική συναίνεση, τις βάσεις της απογείωσης της χώρας, μέσα από ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Tags: Περιβάλλον | Οικολογία | Πράσινη ανάπτυξηΔηλώσεις 2012

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375