Αθήνα, 14 Ιουνίου 2012

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
κατά την επίσκεψή του 
στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ)

left-red-arrowΕδώ στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών χτυπάει η καρδιά της πόλης, η καρδιά της Αστυνομίας. Ήρθαμε σήμερα εδώ για να στηρίξουμε τους αστυνομικούς στο έργο τους. Μέσα σε συνθήκες κρίσης που δίνουν όλη τους την ψυχή, αγωνίζονται με πίστη σε αυτό που κάνουν, με πίστη στη Δημοκρατία, στη νομιμότητα, στο κράτος Δικαίου, με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει καταγράψει πολύ μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό της. Γίνονται πολύ μεγάλα βήματα στην αντιμετώπιση της μεγάλης και οργανωμένης εγκληματικότητας, στο οικονομικό έγκλημα, στο ηλεκτρονικό έγκλημα. Γίνονται πολύ μεγάλα βήματα στην καθημερινή αστυνόμευση.

Μιλήσαμε με τα παιδιά της Ομάδας ΔΙΑΣ που είναι ένα πολύ μεγάλο κεκτημένο για την Ελλάδα και είναι ένα πρότυπο πια διεθνώς. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με όλες τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας να δούμε πώς λειτουργούν τα κέντρα επιχειρήσεων γιατί εκεί είναι ο σφυγμός.

Το πρόβλημα της ασφάλειας είναι για τον πολίτη μείζονος σημασίας. Η ασφάλεια με όλες τις σημασίες του όρου: η πολιτική, η κοινωνική αλλά και η αστυνομική είναι στο επίκεντρο του προβληματισμού του. Κι εμείς θέλουμε ένα λαό ενωμένο, μια κοινωνία συνεκτική, ένα έθνος που θα αγωνιστεί για να ξεπεράσει την κρίση. Και πιστεύω ότι σε ένα νέο πολιτικό κλίμα και πλαίσιο μετά τη Δευτέρα και η Αστυνομία θα μπορέσει να προσφέρει στον πολίτη με πολύ μεγαλύτερη έμφαση και ένταση το αγαθό αυτό της ασφάλειας.

Μιλήσαμε επίσης για το κέντρο της Αθήνας. Είδαμε τα βήματα που έχουν γίνει μέσα από την εφαρμογή μιας συστηματικής και ολοκληρωμένης πολιτικής. Εδώ εντάσσεται και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, που είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Και η Ελλάδα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό θύμα της έλλειψης μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής που να εφαρμόζεται με αποτελεσματικότητα, μέσω ευρωπαϊκών μηχανισμών.

Αλλά ήδη έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα με όλες τις νέες υποδομές που διαμορφώνονται, για να δώσουμε μια οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα με σεβασμό στην ασφάλεια του πολίτη και με εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων, σε σχέση με τους παράνομους μετανάστες.

 Είδαμε επίσης το πρόβλημα της καθημερινότητας του πολίτη. Γιατί για κάθε πολίτη η εμπειρία του σε σχέση με το έγκλημα, είναι μοναδική και είναι συγκλονιστική και κανείς δεν πρέπει να ζει στη ζωή του, στο σπίτι του αυτή την εμπειρία. Εκεί έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά πράγματα. Χρειάζονται και νέες υποδομές, χρειάζεται διαρκής στελέχωση  της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αλλά υπάρχει όρεξη, υπάρχει σχέδιο, υπάρχει πίστη. Και γι' αυτό πρέπει να σας πω ότι στέλνω από εδώ, ένα μήνυμα γνώσης της πραγματικότητας και ρεαλισμού, χωρίς ψευδαισθήσεις αλλά κι ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

Tags: Ασφάλεια | Αντεγκληματική ΠολιτικήΔηλώσεις 2012