Αθήνα, 25 Ιουνίου 2012


Δήλωση
Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη

 


Καλησπέρα. Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς τον κ. Φώτη Κουβέλη συζητήσαμε θέματα συγκρότησης και λειτουργίας της κυβέρνησης και προώθησης του κυβερνητικού έργου. Γιατί η χώρα πρέπει να πάψει να νιώθει αμήχανη και να βγει από το προεκλογικό κλίμα, να αποκτήσει νέους ρυθμούς. Ρυθμούς οι οποίοι είναι απολύτως αναγκαίοι για την έξοδο από την κρίση, όπως είναι η επιθυμία και η ανάγκη όλων των Ελλήνων.

Είχαμε ανοιχτή τηλεφωνική ακρόαση με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο σπίτι του. Επειδή ο Πρωθυπουργός, όπως ακούσατε ήδη, δεν μπορεί να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, δεν έχει νόημα να μετάσχουμε κι εμείς ως Αρχηγοί των Κομμάτων στην κυβερνητική αντιπροσωπεία, μια που δεν θα πραγματοποιηθούν οι κατ’ ιδίαν πολιτικές επαφές, οι οποίες θα είχαν νόημα πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτή καθ’ αυτή την τυπική διαδικασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπό την ιδιότητά μου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να βρίσκομαι βεβαίως στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για τις συναντήσεις με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων και για τη συνάντηση στο μικρότερο κύκλο των σοσιαλιστικών κομμάτων που μετέχουν σε κυβερνήσεις στις χώρες–μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή όμως είναι μία κομματικού χαρακτήρα δραστηριότητα που ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή, διότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι στην προσπάθεια για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτοί είναι που θα αλλάξουν τους συσχετισμούς. Αλλά δεν είναι η επίσημη κυβερνητική συμμετοχή στη Σύνοδο. Τα σχετικά με την κυβερνητική συμμετοχή θα τα ανακοινώσει η Κυβέρνηση, γιατί η χώρα φυσικά πρέπει να εκπροσωπηθεί, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και κατά την διάρκεια της συζήτησής μου με τον κ. Κουβέλη, αυτό που επείγει είναι η συγκρότηση της Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης, που αποτελεί μια βασική πρότασή μας. Η διάκριση άλλωστε ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης βοηθά και τον διαρκή διάλογο με την αντιπολίτευση. Γιατί η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης είναι μια διαρκής ανοιχτή πρόσκληση και προς τον κ. Τσίπρα και προς τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετέχουν στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης.

Είναι προφανές ότι αυτή η Εθνική Ομάδα κινείται σε πολλά επίπεδα:

  • Το πρώτο επίπεδο, το επίπεδο της πολιτικής διεύθυνσης της διαπραγμάτευσης, που το απαρτίζουν ο Πρωθυπουργός και οι Αρχηγοί των κομμάτων.

  • Το δεύτερο επίπεδο είναι το επίπεδο του διυπουργικού συντονισμού, το οποίο πρέπει να οργανωθεί με τρόπο έξυπνο και καλά στοχευμένο για να προωθήσουμε τους στόχους μας, με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Εξωτερικών, του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και των κατά περίπτωση αρμοδίων Υπουργών.

  • Υπάρχει ένα τρίτο επίπεδο με τους θεσμικούς εκπροσώπους της χώρας, με τον εκπρόσωπό μας στο Euro Working Group, που είναι το διαρκές και κρίσιμο όργανο, με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, με τον Έλληνα αντιπρόσωπο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τον Έλληνα μόνιμο αντιπρόσωπο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Και υπάρχει και ένα ακόμη επίπεδο που είναι το επίπεδο των προσώπων που έχουν ιδιαίτερη εμπειρία και εκεί μπορούμε να συνεισφέρουμε με ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ζήσει τη μάχη της διαπραγμάτευσης εκ του συστάδην, όπως είναι ο κ. Ζανιάς, ο κ. Χριστοδούλου και άλλα πρόσωπα ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης.

Αυτή η πρότασή μου ευελπιστώ ότι θα γίνει δεκτή και πρέπει να γίνει το ταχύτερο δεκτή, διότι πρέπει από τώρα να προετοιμαζόμαστε για την επίσκεψη των επικεφαλής της Τρόικας και κυρίως για την επίσημη αποστολή της Τρόικας και την επισκόπηση όλων των θεμάτων που θα είναι και η βάση των πολιτικών συζητήσεων μας, για να πετύχουμε την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και όλα τα άλλα θέματα που έχουμε στην πραγματικότητα εντοπίσει και καταστήσει κοινή βάση της συνεργασίας μας στο πλαίσιο της Κυβέρνησης αυτής.

 

Δημοσιογράφος: Πέραν από την συνακρόαση που είχατε με τον κ. Σαμαρά, υπάρχει ενδεχόμενο εντός των ημερών να έχετε και μια κατ’ ιδίαν συνάντηση δική σας;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, είναι κοινή η επιθυμία μας να συναντηθούμε το ταχύτερο. Μπορώ να πω ότι θα είμαστε σε διαρκή, σε καθημερινή επαφή. Πρέπει να σεβαστούμε το πρόβλημα υγείας του κ. Σαμαρά. Του εύχομαι και πάλι -το έκανα κατ’ επανάληψη κατ’ ιδίαν- περαστικά και υπομονή. Πρέπει να ακολουθήσει τις συμβουλές των γιατρών του.

Αλλά, βεβαίως, η χώρα έχει ανάγκες, οι εξελίξεις τρέχουν σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Και πρέπει να τα παρακολουθούμε όλα αυτά από πολύ κοντά και να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις πολιτικές οδηγίες που πρέπει να δώσουμε. Για να έχει η χώρα φωνή, για να αποκτήσει η χώρα ρυθμό, για να αποκτήσουν οι Έλληνες την αίσθηση, ότι υπάρχει στη χώρα ένα κέντρο που την διευθύνει πολιτικά με σταθερότητα και με προοπτική.

Δημοσιογράφος: Θα μεταβείτε στην Ευρώπη μαζί με τον Πρωθυπουργό;

Ευ. Βενιζέλος: Είπαμε με τον κ. Σαμαρά ότι είναι σκόπιμο, ανεξαρτήτως από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που κάνουμε με τους ομολόγους μας ή με άλλα κρίσιμα πρόσωπα, να οργανώσουμε και μία κοινή εμφάνισή μας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Και τα κέντρα λήψης των αποφάσεων είναι οι Βρυξέλλες, η Φρανκφούρτη, θα μου επιτρέψτε να πω είναι η Ουάσιγκτον, λόγω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και βεβαίως οι πρωτεύουσες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών που κανοναρχούν στη συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης.

Δημοσιογράφος: Με τον κ. Ράπανο έχετε μιλήσει;

Ευ. Βενιζέλος: Με τον κ. Ράπανο μίλησα κατ’ επανάληψη αυτές τις μέρες, κατ’ αρχάς για να παρακολουθώ την πορεία των εξετάσεών του και της υγείας του. Μιλήσαμε και σήμερα το πρωί, του εύχομαι να βγει γρήγορα από το Νοσοκομείο και να είναι η διάγνωση καθ’ όλα άριστη, αλλά πολιτικά δεν μιλήσαμε.

 

Tags: Δηλώσεις 2012