Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2012

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Ευ. Βενιζέλος: Όπως θυμάστε, από την αρχή επέμενα στην ανάγκη να κινηθούμε με γρήγορους ρυθμούς, να επικαλεστούμε όλα μας τα επιχειρήματα και ιδίως την ρητή πρόβλεψη της δανειακής σύμβασης για παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, εφόσον έχουμε βαθύτερη από την προβλεφθείσα ύφεση.

Γιατί στόχος μας δεν είναι μόνο να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα παίρνοντας πρόσθετα μέτρα, στόχος μας είναι να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, βιώσιμο χρέος, βιώσιμη χώρα και να βγούμε από την περιδίνηση της κρίσης σε ένα ξέφωτο, για να ξαναπάρει μπρος η ελληνική οικονομία ως ισοδύναμη και αυτοδύναμη μέσα στην Ευρώπη.

Τώρα αποφασίσαμε, εφόσον αποδεχτήκαμε την λογική του Πρωθυπουργού για να έχουμε μια ενιαία γραμμή, να εξειδικεύσουμε και να οριστικοποιήσουμε μέτρα 11,5 δις.

Θεωρώ αυτονόητο ότι μετά την οριστική απόφασή μας σε σχέση με τα μέτρα και τη συμφωνία μας με την Τρόικα, θα δοθεί το προβλεπόμενο από τη σύμβαση αντάλλαγμα που είναι απολύτως αναγκαίο για να πετύχουμε το στόχο μας. Θεωρώ δηλαδή αυτονόητο ότι θα δοθεί η παράταση, η οποία προβλέπεται ρητά, επαναλαμβάνω.

Είναι αυτονόητο ότι θα εκταμιευτεί στο σύνολό της, το ταχύτερο, η δόση για να πέσει χρήμα στην αγορά και να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας. Kαι μετά τις ανακοινώσεις που έκανε ο κ. Ντράγκι την εβδομάδα αυτή για τη νέα λογική που διέπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την περαιτέρω μείωση του χρέους, χωρίς να θιγούν τα διακρατικά δάνεια, χωρίς να θιγεί κανείς φορολογούμενος πολίτης άλλης χώρας. Μόνο όφελος έχουν οι άλλες χώρες από την εξυπηρέτηση του δανείου που κάνουμε.

Ένας τρόπος υπάρχει να χάσουν τα λεφτά τους οι άλλες χώρες: να συνεχιστεί αυτή η ανόητη και αδιέξοδη συζήτηση, περί του ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό είναι βλαπτικό και υπονομευτικό για την Ευρωζώνη και βλαπτικό για τα ελλείμματα και τα χρέη όλων των χωρών. Άρα δεν ξέρω ποια λογική κρύβεται πίσω από την συνεχιζόμενη αυτή συζήτηση, η οποία βεβαίως χαμηλώνει τώρα τους τόνους της.

Άρα αυτό που τώρα μας απασχολεί είναι η εξειδίκευση του πακέτου των 11,5 δις να γίνει με εσωτερική δικαιοσύνη και ισορροπία. Γιατί υπάρχουν όρια αντοχής. Δεν μπορούμε να υπερβούμε τα όρια αντοχής, των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, που σηκώνουν το βάρος.

Γι' αυτό πρέπει να υπάρχουν αντίρροπα πακέτα μέτρων. Μέτρα κοινωνικής προστασίας, μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και ανάσχεσης της ύφεσης, στήριξης δηλαδή της οικονομίας και της απασχόλησης και βεβαίως το πακέτο των εταίρων μας, στο οποίο αναφέρθηκα για να μπορέσει να λειτουργήσει η λογική της σύμβασης, η λογική του προγράμματος.

Δεν έχουμε κλείσει. Γιατί η Τρόικα δεν έχει αποδεχτεί το σύνολο των προτάσεων του οικονομικού επιτελείου και εμείς έχουμε κάνει αντιπροτάσεις. Γιατί υπάρχουν ζητήματα στα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε καμία υποχώρηση. Δεν μπορούν να θιγούν τα αναπηρικά επιδόματα, δεν μπορούμε να είμαστε οριζόντιοι –όπως λέμε- στις περικοπές των συντάξεων. Πρέπει να υπάρχει αναλογικότητα και δικαιοσύνη.

Υπάρχουν ορισμένα απαράβατα όρια τα οποία τα αντιλαμβάνεται κάθε καλόπιστος συνομιλητής. Άρα είμαστε σε αυτή την λεπτή φάση, την τελική αναμφίβολα φάση. Θα γίνουν οι συναντήσεις με την Τρόικα, θα τους δει τη Δευτέρα, αύριο δηλαδή το πρωί ο Πρωθυπουργός και το μεσημέρι εγώ.

Θα γίνει η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ντράγκι, μιλήσαμε για την επιχειρηματολογία που πρέπει να αναπτυχθεί και θα ξανασυναντηθούμε εδώ, την Τετάρτη το απόγευμα, προκειμένου να προετοιμαστεί η επιχειρηματολογία μας ενόψει του άτυπου Eurogroup της Παρασκευής αυτής.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει θέμα στήριξης της Κυβέρνησης, κύριε Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος:  Δεν υπάρχει κανένα θέμα στήριξης της Κυβέρνησης. Υπάρχει όμως ένα θέμα σχέσης με την κοινωνία, υπάρχει ένα θέμα νομιμοποίησης. Χρειαζόμαστε κοινωνικές συμμαχίες, πρέπει να πείθουμε τον πολίτη ότι αυτά που κάνουμε και που λέμε, έχουν μια λογική και μια προοπτική.

Και να σας πω και κάτι τέτοια μέρα που συζητάμε, που είχα την ευκαιρία να μιλήσω στην Έκθεση; Αυτά που είπαμε ως ΠΑΣΟΚ και που είπα προσωπικά εγώ πέρσι, τα είπα και φέτος. Άλλοι είναι αυτοί που άλλαξαν άποψη από πέρσι μέχρι φέτος και είναι καλοδεχούμενοι αυτοί που άλλαξαν την άποψή τους, γιατί χρειάζονται πολλές δυνάμεις για να σηκώσουμε το βάρος αυτό.

Αλλά δεν αρκούν άλλες πολιτικές δυνάμεις. Χρειαζόμαστε την κοινωνία, χρειαζόμαστε μια εθνική μεταρρυθμιστική πανστρατιά. Άρα θα παρακαλούσα να έχετε υπόψη σας ότι όταν απευθύνεστε στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να υπάρχει κι ένα στοιχείο σεβασμού για τη φθορά που έχουμε υποστεί, για το κόστος, για την αγωνία, για την προσπάθεια. Γιατί εδώ χρειάζεται και συνέπεια και αντοχή.

Λοιπόν, μην με ρωτάτε εμένα για ποιος στηρίζει την Κυβέρνηση. Εμείς στηρίζουμε τη χώρα και η χώρα είναι μέσα στην Ευρώπη και θα επωφεληθεί από τους νέους συσχετισμούς της Ευρώπης, επειδή τη φτάσαμε εδώ κάποιοι άνθρωποι, κάποιες πολιτικές δυνάμεις.

Δημοσιογράφος:  Η σχέση σας με τον κ. Σαμαρά ποια είναι;

Ευ. Βενιζέλος:  Η σχέση μου με τον κ. Σαμαρά είναι εξαιρετική. Διότι έχουμε όλοι μας και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Κουβέλης και εγώ, πλήρη συνείδηση της ευθύνης μας.

Δημοσιογράφος:  Άρα δεν υπάρχει θέμα συνοχής της Κυβέρνησης;

Ευ. Βενιζέλος:  Όχι φυσικά δεν υπάρχει θέμα συνοχής της Κυβέρνησης. Υπάρχει όμως θέμα συνοχής της κοινωνίας και αντοχής της οικονομίας. Και αυτό το μήνυμα, είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στείλουμε και στους εταίρους μας και στην Τρόικα φυσικά.

Δημοσιογράφος:  Αλλά τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η Τρόικα θα αλλάξει άποψη;

Ευ. Βενιζέλος:  Έχω εξηγήσει κατ’ επανάληψη και από την πρώτη στιγμή πως πρέπει να κλιμακωθεί η διαπραγματευτική μας στρατηγική. Δεν θέλω να επανέρχομαι. Είχα την ευκαιρία να χειριστώ τα ζητήματα …

Δημοσιογράφος: : Διαφωνεί όμως ο κ. Σαμαράς.

Ευ. Βενιζέλος:  Όχι δεν διαφωνεί.

Δημοσιογράφος:  Έχει άλλη άποψη.

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι τελικά συγκλίνουμε εκ των πραγμάτων και εξ αποτελέσματος. Σημασία έχει να καταλήξουμε στον σκοπό μας, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι η χώρα να περάσει σε άλλη φάση. Γιατί δεν γίνεται να ταλαιπωρείται η χώρα συνεχώς με την απειλή δημοσιονομικών μέτρων, δεν μπορεί να μιλάμε συνεχώς μέσα στο στενό ορίζοντα του Μνημονίου.

Χρειάζεται εθνική μεταρρυθμιστική πανστρατιά, χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, αισιοδοξία και προοπτική. Εμφανίσαμε σήμερα στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, επτά νέους καινοτόμους επιχειρηματίες. Είναι η Ελλάδα που χρειαζόμαστε. Η Ελλάδα της προοπτικής, της ανανέωσης και της ελπίδας.

Ευχαριστώ.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔηλώσεις 2012