Βρυξέλλες, 28.9.2012

 

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

πριν από το δείπνο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών

Το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος διεξάγεται σε μία εποχή καθοριστική για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι υποχρέωση δική μας, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, να προτείνουμε μία ολοκληρωμένη πολιτική που δεν περιλαμβάνει μόνο δημοσιονομική σταθερότητα και πειθαρχία αλλά το νέο μοντέλο ανάπτυξης, που προστατεύει την κοινωνική συνοχή και προωθεί διεθνώς πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση γιατί οι αγορές έχουν υπερισχύσει των κρατών και άρα της δημοκρατίας και των πολιτών.
Ειδικά για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που είμαστε σε προγράμματα προσαρμογής έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να μην είμαστε εργαστήριο λιτότητας αλλά εργαστήριο για αυτό το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης.

Συναντιόμαστε πριν από το δείπνο όλων των ηγετών των σοσιαλιστικών των 27 κομμάτων, οι επικεφαλής των κομμάτων του νότου. Με τον Ιταλό, τον Ισπανό και τον Πορτογάλο συνάδελφο, μοιραζόμαστε κοινά προβλήματα και θέλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες οι οποίες τείνουν προς την κατεύθυνση που σας είπα.

Είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς τους λαούς της Ευρώπης, αλλά και υπευθυνότητας γιατί πρέπει να έχουμε πλήρη γνώση των Ευρωπαϊκών συσχετισμών οι οποίοι εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ δύσκολοι και πρέπει να τους αλλάξουμε προς το καλύτερο.

 

Tags: Ευρωπαϊκή ΈνωσηΔηλώσεις 2012