Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2012

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισκέφθηκε σήμερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επικεφαλής κλιμακίου του Κινήματος στο οποίο συμμετείχαν ο Γραμματέας της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης, η Kοινοβουλευτική Eκπρόσωπος Ευ. Χριστοφιλοπούλου, οι εισηγητές του Kοινοβουλευτικού Tομέα, αρμόδιοι για αγροτικά θέματα Γ. Δριβελέγκας και Μ. Κασσής και ο γραμματέας του Tομέα Aγροτικών Συνεταιρισμών και Συλλόγων Μ. Τζελέπης.

 

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,
ο κ. Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

Χαίρομαι πάρα πολύ που επισκεπτόμαστε με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ήλθαμε σήμερα εδώ για δύο λόγους: Πρώτον, για να αναδείξουμε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα, της αγροτικής παραγωγής στο νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο.

Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Θα κάνουμε τη στροφή, θα ξεπεράσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα. Όμως για να ανακτήσουμε τη θέση μας μέσα στην Ευρώπη, για να είναι η Ελλάδα αυτοδύναμη, ουσιαστικά ισότιμη και ανταγωνιστική, πρέπει να επενδύσουμε στους πόρους που έχουμε εδώ, τους ενδογενείς πόρους. Και ενδογενείς πόροι είναι η γη μας και οι άνθρωποι μας. Έχει λοιπόν πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ενισχυθεί ο αγρότης, έχει μεγάλη σημασία ο αγρότης να γίνει σύγχρονος επιχειρηματίας, να βοηθηθεί ο νέος αγρότης,  να στραφεί ο νέος άνθρωπος στην πρωτογενή παραγωγή, όπου υπάρχει ψωμί, δουλειά, υπάρχουν θέσεις απασχόλησης.

Επίσης, μέσω του πρωτογενούς τομέα, θα ενισχυθεί  η βιομηχανία τροφίμων που είναι ένα τομέας  της μεταποίησης, στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις παγκόσμια, αν όχι σε όγκο παραγωγής σίγουρα σε ποιότητα και άρα σε θέση μέσα στις διεθνείς αγορές.

Ο δεύτερος λόγος που είμαστε εδώ είναι να βοηθήσουμε με τη στήριξή μας, την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του αγροτικού κόσμου. Ο αγρότης έχει πολλά προβλήματα, θέλει να πάρει την ενιαία ενίσχυση στην ώρα της και είναι πολύ σημαντικό ότι τώρα, σε λίγες ημέρες, θα δοθεί το πρώτο μισό της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες. Ο αγρότης θέλει να ξέρει ότι οι νέες ρυθμίσεις για το πετρέλαιο και τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης, σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης, δεν θα θίξουν το αγροτικό πετρέλαιο και έχουμε πολύ συγκεκριμένες λύσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Ο αγρότης θέλει  να μην εκτινάσσεται στα ύψη η τιμή των προϊόντων που χρησιμοποιεί για την παραγωγή του.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν η πρότασή μας, τα αγροτικά εφόδια να καταταχθούν στον χαμηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ, στο 6%. Και έχει σημασία η δική μας παραγωγή, η φυτική, να βοηθά τις κτηνοτροφές και άρα την κτηνοτροφία, όπου έχουμε το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Δεν είναι δυνατόν η μεγάλη πληγή του ισοζυγίου μας να είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το κρέας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να επενδύσουμε  στην ελληνική κτηνοτροφία. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, για παραγωγή, για απασχόληση. Και βεβαίως, για την ανάκτηση αυτού του κενού που έχουμε  στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν, τώρα που γίνεται η  διαπραγμάτευση για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, να κερδίσουμε  σε αυτό το μέτωπο. Στο μέτωπο των ενισχύσεων των Ελλήνων αγροτών, στο μέτωπο των προοπτικών της ελληνικής κτηνοτροφίας. Γιατί εδώ μπορούμε και πολλά λεφτά να πάρουμε αλλά και μία πολύ μεγάλη στροφή να κάνουμε στην εγχώρια παραγωγή.

 Έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία μία άλλη διάσταση. Εδώ το Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης  παίζει και έναν σημαντικό κοινωνικό ρόλο. Το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στις μέρες μας, που είναι μέρες, δυστυχώς, απόλυτης φτώχειας για μεγάλες ομάδες πληθυσμού, έχει σημασία να μπορείς να δώσεις  τόνους τροφίμων δωρεάν, μέσω δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης. Τρόφιμα αξίας 23, 5 εκ. ευρώ, διανέμονται μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.  Και το ίδιο θα γίνει και του χρόνου. Και αυτό είναι μία μεγάλη βοήθεια σε ομάδες συμπολιτών μας που πάσχουν. Επίσης έχει πολύ μεγάλη σημασία το πρόγραμμα για την επισιτιστική ενίσχυση των σχολείων και μάλιστα με φρέσκα φρούτα, με συνήθειες διατροφικές οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές  για τους μαθητές άρα για την νέα γενιά μας.

Όταν αναπτύσσονται δράσεις στο εσωτερικό ενός υπουργείου, συνέργειες, και όταν ξεπερνάμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, μπορούμε να κάνουμε πολύ σημαντικά πράγματα.

 Για αυτό λοιπόν έχει μεγάλη σημασία να τιμήσουμε τον Έλληνα αγρότη, να τον ενισχύσουμε και να αναδείξουμε τη σημασία της αγροτικής παραγωγής για το μέλλον της χώρας.

 

19.10.2012 Επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 

Tags: Μοντέλο ΑνάπτυξηςΠεριφεριακή ΑνάπτυξηΠεριβάλλον | Οικολογία | Πράσινη ανάπτυξηΔηλώσεις 2012