Ουάσιγκτον, 27 Οκτωβρίου 2012

Απαντήσεις Ευάγγελου Βενιζέλου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τις συναντήσεις της Παρασκευής, στην Ουάσιγκτον


Ερώτηση: Σήμερα είδατε τον κ. Νταλάρα και τον κ. Λίπτον. Ποια είναι τα συμπεράσματά σας;

Ευ. Βενιζέλος: Κοινός παρονομαστής των επαφών που έχω στην Ουάσιγκτον με το ΔΝΤ, με το IIF και τον Τσαρλς Νταλάρα, με κρίσιμα πρόσωπα από την αμερικανική κυβέρνηση -και στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εξωτερικών- είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα.
Από εκεί εξαρτάται αν θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο, οριστικό πακέτο που θα πείσει και την ελληνική κοινωνία και τις αγορές. Και μπορούμε να το έχουμε αυτό. Αυτό θα μας βοηθήσει να λύσουμε και όλα τα άλλα προβλήματα.Το ανοιχτό πρόβλημα με τα εργασιακά και όλα τα άλλα εξαρτώνται από αυτό. Γι αυτό και αφιερώνω τις προσπάθειές μου στο κρίσιμο αυτό σημείο.

Ερώτηση: Τι τους είπατε τι είπανε αυτοί;

Ευ. Βενιζέλος: Κατ’ αρχάς απάντησα σε ερωτήσεις για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, για την κυβερνητική σταθερότητα –γιατί πρέπει να πείσουμε διεθνώς ότι έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση. Τους εξήγησα το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που έχει η χώρα, την αντίδραση της κοινωνίας, το πρόβλημα κοινωνικής συνοχής, την άνοδο της ακροδεξιάς και των φιλοφασιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Και βεβαίως, τους εξήγησα ότι αν δεν δώσουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση και δεν παρουσιάσουμε μία πλήρη αφήγηση ελπίδας και προοπτικής, δεν θα πάρουμε μαζί μας την κοινωνία, κάτι που είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να ξεπεράσουμε οριστικά το πρόβλημα, να κάνουμε τη μεγάλη στροφή για την έξοδο από την κρίση.

Ερώτηση: Μετά από αυτές τις επαφές, νομίζετε ότι θα ξεπεραστεί το πρόβλημα;

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι όλες οι επαφές βοηθούν. Κι εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε ενεργά. Δεν θα το μάθουμε αυτό, παρά μόνο στο τέλος. Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι όταν διαμορφώσουμε αυτό το πακέτο σε λίγες μέρες, θα υπάρχει θετική αντίδραση διεθνώς και υποστήριξη προς την Ελλάδα.

Ερώτηση: Για το θέμα της βιωσιμότητας, υπάρχουν πληροφορίες ότι η πρώτη έκθεση δεν είναι θετική...

Ευ. Βενιζέλος: Η βιωσιμότητα, όπως ξέρετε, είναι κι ένα παιχνίδι αριθμών. Είναι πάρα πολύ εύκολο, κάνοντας μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης, μια καλύτερη πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα, να αλλάξεις ριζικά το μαθηματικό αποτέλεσμα. Η πρόοδος μπορεί να είναι γεωμετρική.
Άρα λοιπόν, η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να διασφαλιστεί εάν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της χώρας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να το καταλάβουν αυτό. Και νομίζω ότι το κατάλαβαν.
 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔηλώσεις 2012