Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2012
 

O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο.

Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες οι Φίλιππος Σαχινίδης, Γιάννης Μανιάτης και Θάνος Μωραΐτης. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 

Η συζήτηση που είχαμε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αφορά την επόμενη ημέρα. Χρειαζόμαστε μία νέα αφετηρία προκειμένου η ελληνική οικονομία να βγεί από το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να υποστηριχτεί από ένα νέο τραπεζικό σύστημα.

Ο ελληνικός λαός βάζει πολλά λεφτά στις τράπεζες για να στηρίξει, όχι μόνο τις καταθέσεις αλλά και τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία για να υπάρξουν επενδύσεις, να υπάρξουν θέσεις εργασίας. Αυτό λοιπόν πρέπει να το διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο. Για αυτό θέλουμε ένα σύμφωνο ρευστότητας με τις τράπεζες, ένα σύμφωνο ανασυγκρότησης με κάθε τράπεζα και ένα σύμφωνο ανάκτησης της αξίας των τραπεζών μέσα στην αγορά. Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό που κάνουμε θα το νοιώσει ο κάθε Έλληνας στη ζωή του.

Και επειδή τώρα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα από την οπτική γωνία της πραγματικής οικονομίας έχει πολύ μεγάλη σημασία οι εποπτικοί  μηχανισμοί και η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Επίσης έχει πολύ μεγάλη σημασία, ο καθένας που χρωστάει στις τράπεζες, το κάθε υπερχρεωμένο νοικοκυριό, να νοιώσει ότι  υπάρχει ένα πλαίσιο που το προστατεύει με ένα δίκαιο τρόπο. Αυτό το νόημα έχει η πρόταση που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις ρυθμίσεις οι οποίες είχαν συμφωνηθεί πριν τις εκλογές με την τρόικα».

Tags: Χρηματοοικονομική ΣφαίραΔηλώσεις 2012