Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

Δήλωση Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο

Ευχαριστώ πολύ τον υπουργό  Εξωτερικών για την θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξε και κυρίως για την ουσιαστική, σε βάθος ενημέρωση,  για όλο το φάσμα των εθνικών μας θεμάτων. Ενημέρωση που έγινε αρχικά στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε και στη συνέχεια στη συνάντηση με τη συμμετοχή και των συνεργατών μας.

Η εθνική ισχύς είναι πολυπαραμετρική. Η οικονομική κρίση καμιά στιγμή τα προηγούμενα τρία χρόνια δεν επηρέασε τη εξωτερική μας πολιτική. Τώρα όμως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη στροφή που κάνει η χώρα στην έξοδο από την κρίση, πρέπει να αξιοποιήσουμε την προοπτική μίας αυτοδύναμης ξανά Ελλάδας. Μίας Ελλάδας ξανά ισότιμης μέσα στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, ως μοχλό για την ενίσχυση της εθνικής μας στρατηγικής,  για να γίνει ξανά ορατή και  αντιληπτή η παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Μεσόγειο, θα έλεγα σε όλα τα μέτωπα στα οποία η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, προασπιζόμενη την εθνική της στρατηγική.

Η εθνική στρατηγική πρέπει να είναι βασισμένη στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Η συναίνεση αυτή ξεπερνά κατά πολύ τα όρια των τριών κομμάτων που στηρίζουμε την παρούσα κυβέρνηση και μετέχουμε  στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τα τρία κόμματα έχουμε διαμορφώσει ένα σαφές πλαίσιο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Αλλά καλούμε και με τη σημερινή ευκαιρία, τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, σε συνεννόηση, σε σύμπραξη, σε συστράτευση, για την προώθηση αυτής  της εθνικής στρατηγικής. Είναι απολύτως αναγκαίο στις διεθνείς επαφές μας, είτε αυτές γίνονται στην Ελλάδα είτε γίνονται στο εξωτερικό να μιλούμε με έναν ενιαίο τρόπο υπερασπιζόμενοι μία ενιαία εξωτερική πολιτική, η οποία έχει και την οικονομική αλλά και την πολιτική της διάσταση.

Ο κόσμος αλλάζει, οι συσχετισμοί στην περιοχή μας αλλάζουν, υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα. Η κινητικότητα ενέχει κινδύνους, ενέχει όμως και πολύ σημαντικές ευκαιρίες. Και  εμείς πρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες αυτές.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να νοιώθει τραυματισμένη, πρέπει να έχουμε  ένα έντονο αίσθημα αξιοπρέπειας το οποίο πρέπει να μας εμπνέει στην άσκηση  της εξωτερικής πολιτικής και όλοι οι Έλληνες πρέπει να πιστέψουμε ότι είναι σύγχρονο πατριωτικό καθήκον να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της εθνικής μας ισχύος.

Ευχαριστώ πολύ.-

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2013