Αθήνα, 12 Μαρτίου 2013

Δήλωση Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για το έκτακτο πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας

Το κορυφαίο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία είναι η ανεργία. Η ανάσχεση της ανεργίας, η αντιμετώπιση, πρωτίστως, της απόλυτης ανεργίας. Υπάρχουν 400.000 νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και χωρίς άλλους πόρους. Αυτό ήταν κορυφαίο σημείο της συζήτησης που είχαμε την περασμένη Πέμπτη με την τρόικα.

Και όπως είχαμε συμφωνήσει, στείλαμε στην τρόικα το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για ένα μεγάλο φιλόδοξο πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Το πρόγραμμα αυτό το δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα, αφορά 700.000 θέσεις εργασίας.

  • Τη στήριξη 500.000 θέσεων εργασίας σε κλάδους που απειλούνται και πρέπει να βγούμε μέσα από τη στενωπό αυτού του εξαμήνου.
  • 100.000 θέσεις εργασίας μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αυτεπιστασία και στην κοινωνική εργασία.
  • 20.000 θέσεις σε συνεταιριστικές εταιρείες κοινωνικής οικονομίας, που είναι ο λεγόμενος τρίτος τομέας της οικονομίας
  • και 80.000 θέσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από νέους ανθρώπους που πρέπει να μπούνε με εφόδια στην αγορά εργασίας.

 Ο συνολικός προϋπολογισμός που τον έχουμε μετρήσει ευρώ – ευρώ, είναι 1,3 δισεκατομμύρια. Απ’ αυτά 750 εκατομμύρια προέρχονται από τους πόρους του ΕΣΠΑ που πρέπει να μεταφερθούν από άλλα προγράμματα στο κοινωνικό ταμείο. 150 εκατομμύρια υπάρχουν διαθέσιμα στο ΛΑΕΚ και 400 μπορούν να βρεθούν από τον αλληλόχρεο λογαριασμό του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ.

Αυτό είναι ένα σχήμα το οποίο συγκεντρώνει τα αναγκαία ποσά και μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη στήριξη της απασχόλησης, να δώσουμε σιγουριά σε πολλές οικογένειες οι οποίες έχουν ως πρώτη αγωνία, ως βασική αγωνία την υπόθεση της ανεργίας.

Tags: Εργασιακές Σχέσεις | Ανάσχεση της ανεργίαςΔηλώσεις 2013