Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Δηλώσεις Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών

Συζητήσαμε, επί μακρόν, όπως βλέπετε, όλα τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα γιατί πρέπει το ταχύτερο να ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις, να εκταμιευτεί η δόση, να επικρατήσει ένα κλίμα ομαλότητας. Γιατί πρέπει η ελληνική οικονομία, ο Έλληνας πολίτης, εργαζόμενος και άνεργος, να προστατευθεί μέσα σε μία Ευρώπη η οποία είναι νευρική και επικίνδυνη για τον εαυτό της.

Επίσης πρέπει να θωρακίσουμε, σε σχέση με την κρίση στην Κύπρο, όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα, που το έχουμε πετύχει, αλλά και την ελληνική πραγματική οικονομία.

Είδαμε λοιπόν όλες τις εκκρεμότητες. Η πρώτη εκκρεμότητα είναι το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Αντιλαμβάνονται όλοι –φαντάζομαι- ότι το 2011, όταν αποφασίστηκε αυτό ως προσωρινό και έκτακτο μέτρο δεν υπήρχε άλλη λύση. Αυτό το μέτρο των 2 δισ. ευρώ είναι πολύ μικρό σε σχέση με το ισχύον σήμερα πακέτο των 14.5 δισ. ευρώ. Αλλά βεβαίως, όπως είχαμε πει από την αρχή,  ήταν έκτακτο και προσωρινό το μέτρο και τώρα πρέπει να περάσουμε από το ΕΕΤΗΔΕ, μέσω της ΔΕΗ, στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, προοδευτικό και με κάποιο αφορολόγητο όριο το οποίο θα προσδιοριστεί. Και βεβαίως αυτό είναι η θέση με την οποία πηγαίνουμε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Εμείς τη βλέπουμε την τρόικα πάντα, ως ΠΑΣΟΚ, και θα την ξαναδούμε για να στηρίξουμε την διαπραγμάτευση αυτή που είναι εθνική.  Για αυτό άλλωστε πάντα θέλαμε και θέλουμε την Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης.

 

Ο μηχανισμός είσπραξης αυτού το Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, που θα είναι προοδευτικός,  θα είναι για το 2013 η ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, με τις ισχύουσες ρυθμίσεις. Ξέρετε ότι δεν έχει κοπεί το ρεύμα σε κανέναν για το τέλος, άρα δεν ισχύουν πολλά που ακούμε ως κριτική. Και για τα άλλα που θα προστεθούν, θα υπάρχει ο μηχανισμός των Εφοριών.

Το 2014 θα μεταφερθεί όλο αυτό, στην πλήρη και ολοκληρωμένη του μορφή, στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, στις Εφορίες, χωρίς τη ΔΕΗ.

Και όλα αυτό θα είναι κεφάλαιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι υποχρέωσή μας, αν θέλουμε να έχουμε εθνική ανάκαμψη και ανασυγκρότηση, να έχουμε ένα ριζοσπαστικό, Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, όχι μόνο για τη φορολογία ακινήτων  αλλά και για τη φορολογία εισοδήματος, κάθε μορφής κεφαλαίου, κοκ.

Άρα λοιπόν κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα και χαίρομαι γιατί η προετοιμασία που είχε γίνει και οι προτάσεις μας έπιασαν τόπο, ώστε να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση η οποία είναι και μήνυμα σταθερότητας. Γιατί το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι έχει μια ευθύνη να λειτουργεί ως εγγυητής της σταθερότητας. Δεν είναι δυνατόν να μη γίνεται αντιληπτό ότι πιέσεις μέχρι ενός σημείου μπορούμε να δεχθούμε.

Δημοσιογράφος: Θέμα ανασχηματισμού βάλατε κύριε πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή ήταν μια συνάντηση αφιερωμένη στην τρόικα και την επίλυση των μεγάλων εκκρεμοτήτων που θέλουμε να τις κάνουμε μικρές και να τις αντιμετωπίσουμε.  Ισχύει απολύτως η απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.  Η κυβέρνηση αυτή είναι μια κυβέρνηση που πρέπει να λειτουργεί με τον αποτελεσματικότερο και καλύτερο τρόπο γιατί αντιμετωπίζει πρωτοφανείς συνθήκες κρίσης και πρωτοφανείς προκλήσεις.  Αυτή την κυβέρνηση δεν την χαρίζουμε σε κανέναν, ούτε στη ΝΔ, ούτε σε κανέναν άλλον γιατί για μας είναι ιστορικό ζήτημα να πετύχει η χώρα. Και  η εμπειρία της Κύπρου διδάσκει πάρα πολλά. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Στο βίωμα της Ελλάδος αντιτάσσεται το βίωμα της Κύπρου κι ο Έλληνας πολίτης μπορεί να σκεφτεί τι ζει, αλλά και τι απέφυγε. Και βεβαίως, αυτή την κυβέρνηση θέλουμε εμείς να την βοηθήσουμε, όσο μπορούμε, για να αποδώσει έργο. Αυτά είναι θέματα ύπαρξης και λειτουργίας που αφορούν τα κόμματα και τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο ανασχηματισμός είναι ένα τυπικό θέμα που αφορά τον Πρωθυπουργό.

Κι επειδή έχω ακούσει –για να μη μου κάνετε κι αυτή την ερώτηση- πάρα πολλά για το τι ρόλο παίζω εγώ, πρέπει να σας πω ότι είναι αστείο και προσβλητικό το να τίθεται ζήτημα δικής μου συμμετοχής, λες και το να γίνω ξανά Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημαίνει για μένα κάτι.

Εγώ έφυγα από Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2012 για να γίνω Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εμένα με ενδιαφέρει να τα βγάλει πέρα η χώρα. Οι Έλληνες να φύγουν από αυτήν την δραματική περιδίνηση μέσα στην οποία έχουμε βρεθεί τα τρία τελευταία χρόνια. Αυτό με ενδιαφέρει κι αυτό θα το πετύχουμε. Γιατί, όλοι αντιλαμβάνονται τώρα ότι χωρίς δουλειά, χωρίς αλήθεια και χωρίς ενότητα δεν οδηγούμεθα πουθενά. 

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΦορολογικό Σύστημα | Δημοσιονομική ΠολιτικήΔηλώσεις 2013