Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

Δηλώσεις Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών

Είναι απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Υπάρχει μια πανευρωπαϊκή αβεβαιότητα και νευρικότητα. Η Ελλάδα έχει στα χέρια της το τελευταίο πρόγραμμα «παλαιού» τύπου, δηλαδή μεγάλο δάνειο με καλούς όρους και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τα λεφτά του δανείου.

Πρέπει να βγούμε από την εικόνα της κρίσης και της αβεβαιότητας. Και δεν γίνεται κάθε λίγο και λιγάκι, με το που έρχεται η τρόικα, να έχουμε μια γενική διαπραγμάτευση με όλα τα ζητήματα ανοιχτά και εκκρεμή.

Άρα, λοιπόν, πρέπει να κλείσουμε όλα τα θέματα. Και σήμερα κάναμε μια συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια να κλείσουμε όλα τα εκκρεμή θέματα. Με κορυφαίο ζήτημα, βεβαίως, εκ των πραγμάτων, το ζήτημα της δημόσιας διοίκησης. Διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα, όπως είχαμε πει στην χθεσινή ανακοίνωσή μας του ΠΑΣΟΚ, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, γιατί πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη τη διαπραγμάτευση.

 

Αυτό το πλαίσιο σέβεται απολύτως το Σύνταγμα, τις θεσμικές εγγυήσεις, αλλά βεβαίως πρέπει να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση. Όταν έχουμε στη χώρα 1,5 εκατομμύριο ανέργων, κατά πλειοψηφία νέων, πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς. Βεβαίως, θα ασχοληθούμε και με τους 15.000 εργαζομένους στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αριθμό κατά τον οποίο πρέπει να μειώσουμε το συνολικό προσωπικό -για να δώσω ένα παράδειγμα- αλλά αντιλαμβάνεστε τη διαφορά μεγεθών που υπάρχει ανάμεσα στις 15.000 και το 1.500.000. Κι αυτό μπορεί να γίνει και θα γίνει εμπροθέσμως, νομίμως,  με αποτελεσματικό τρόπο, με διάφορες πηγές που έχουμε στα χέρια μας από τις οποίες θα προέλθει αυτή η μείωση του προσωπικού.

Υπάρχουν οι πειθαρχικές διαδικασίες, με δικαστική κρίση στο τέλος. Υπάρχει η αξιολόγηση των φορέων και των υπηρεσιών, όπου κάπου θα έχουμε καταργήσεις, κάπου θα έχουμε συγχωνεύσεις, κάπου θα λειτουργήσει η κινητικότητα, κάπου δεν μπορεί να λειτουργήσει η κινητικότητα. Έχουμε άλλες κατηγορίες προσωπικού σε όλο το δημόσιο που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προσφέρουν γιατί δεν έχουν, για παράδειγμα, την κατάλληλη υγεία και πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε ως αναπήρους, αλλά όχι ως ενεργούς εργαζόμενους και μπορούμε να έχουμε και κάποια κίνητρα αποχώρησης που η κοινωνία τα σέβεται. Η κοινωνία τα καταλαβαίνει, είναι μέσα στο πνεύμα της εποχής και μέσα στις αξιοκρατικές αντιλήψεις της εποχής.

Άρα, έχουμε διαμορφώσει, νομίζω, ένα πολύ καλό, λογικό, δίκαιο πλαίσιο σε σχέση με την δημόσια διοίκηση.

Τώρα υπάρχουν κι άλλα θέματα, διότι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να κλείσουν και σε σχέση με το πρόγραμμα για  την ανεργία, που είναι μια δική μας προτεραιότητα. Πρέπει να μεταφερθούν πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να γίνει το μεγάλο πρόγραμμα για την ανεργία.

Πρέπει οι ρυθμίσεις των ασφαλιστικών και των φορολογικών υποχρεώσεων να είναι οι καλύτερες δυνατές και οι ρυθμίσεις για τα δάνεια και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να είναι οι καλύτερες δυνατές, αμοιβαία επωφελείς ,γιατί δεν είναι μόνο για τους δανειστές, είναι και για τις τράπεζες. Είναι καλύτερο να έχουν ρυθμισμένα δάνεια, παρά «κόκκινα» δάνεια. Αυτό είναι ένα πλαίσιο το οποίο νομίζω ότι το ολοκληρώσαμε σήμερα και από την άποψη αυτή μπορούμε να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση.


Ερωτήσεις δημοσιογράφων

- Ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκ νέου εκλογές σήμερα…

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας πράγματι μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκλογές. Πότε; Μετά από ένα 20ήμερο τραγικό για τις ανευθυνότητές του, γιατί αποτελεί πραγματικά ιστορικό θράσος να ζητάει εκλογές στο όνομα ενός δήθεν εναλλακτικού σχεδίου, όταν με αφορμή την κυπριακή εμπειρία και τις ανευθυνότητες που είπε σε σχέση με την Κύπρο, έχει γίνει αντιληπτό από όλους τους Έλληνες, ότι αν το δικό μας βίωμα είναι μια φορά αρνητικό, το Κυπριακό είναι δέκα φορές αρνητικό.
Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Εκτός αν θέλουν να τιναχθεί στον αέρα η Ευρώπη και το ευρώ και εμείς να είμαστε τα πρώτα θύματα μιας Ευρώπης που γίνεται παρανάλωμα. Δεν θα χάσουν οι ισχυροί, θα χάσουν οι αδύναμοι. Θα χάσει η περιφέρεια. Και επειδή τώρα η Ευρώπη συσπειρώνεται, γιατί φοβάται την κρίση χρέους των μεγάλων χωρών του βορρά, γι’ αυτό πρέπει εμείς να είμαστε έξω από το κάδρο της κρίσης.
Τώρα, εάν εσείς καταλάβατε ότι μετά απ’ όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες ανεδείχθη κάποιο εναλλακτικό σχέδιο, πείτε το μου κι εμένα. Αλλά πρέπει και οι Έλληνες πολίτες κάποια στιγμή να πάρουν μια οριστική θέση. Δηλαδή, εμπιστεύονται τις υπεύθυνες ευρωπαϊκές, ορθολογικές δυνάμεις για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και δίνουν εντολή να το κάνουμε αυτό; Ή ενώ δίνουν εντολή να κάνουμε αυτό, ταυτόχρονα φλερτάρουν με την ιδέα ενός δήθεν εναλλακτικού σχεδίου που δεν υπάρχει; Δεν υπάρχει η ευκολία και του ενός και του άλλου.

- Αξιολόγηση σημαίνει απολύσεις;

Ευ. Βενιζέλος: Σημαίνει μείωση προσωπικού. Μπορεί αλλού να έχουμε συνταξιοδότηση, αλλού εθελουσία έξοδο, αλλού επιβολή πειθαρχικής ποινής. Υπάρχει ένα μείγμα μέτρων. Θέλουμε κατ’ αρχάς να βάλουμε νέα παιδιά. Εδώ υπάρχει ο κανόνας 1:1. Για κάθε έναν που φεύγει με αξιολόγηση και με τις εγγυήσεις που προβλέπει ο νόμος, μπαίνει ένα νέο παιδί, νέος επιστήμονας, με προσόντα για να ανανεώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το δημόσιο ως αναπτυξιακό μηχανισμό.

- Θα κλείσει τώρα το θέμα ή τον Ιούνιο θα το ξαναβρείτε μπροστά σας;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Πρέπει να κλείνουμε τα θέματα οριστικά. Το να βάζουμε θέματα κάτω από το χαλί και τώρα να τα πηγαίνουμε για τον Ιούνιο και τον Ιούνιο για το Σεπτέμβριο, δεν οδηγεί πουθενά.

- Άρα, το σχέδιό σας είναι ποσοτικοποιημένο;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι ποσοτικοποιημένο και θα εγκριθεί ως ποσοτικοποιημένο.

- Έχετε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις Μπαρνιέ για το κούρεμα καταθέσεων;

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Μπαρνιέ, ως αρμόδιος Επίτροπος, είπε και πάλι πράγματι σε μια συνέντευξή του ότι τα νέα σχέδια διάσωσης τραπεζών δεν θα βασίζονται στα κράτη και στην κρατική δανειοδότηση, αλλά θα βασίζονται στους μετόχους, στους επενδυτές και στους μεγάλους καταθέτες. Προσέξτε, αυτός είναι ένας έμμεσος εκβιασμός να εξυγιανθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από μόνες τους, να λειτουργήσει η αγορά. Δηλαδή οι τράπεζες να καταλάβουν ότι πρέπει να είναι αξιόπιστες, προκειμένου να προσελκύουν και να διατηρούν καταθέσεις.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα να ανακεφαλαιοποιούνται πλήρως με βάση τα 50 δισ. ευρώ. Αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού. Άρα έχουμε μπροστά μας μια περίοδο έως το τέλος του 2014 να θωρακίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Γι’ αυτό λέω ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που κάνει χρήση του πλεονεκτήματος, ενός προγράμματος παλαιού τύπου. Ενώ η Κύπρος, δυστυχώς, είναι το πρώτο εργαστήριο του νέου τύπου προγραμμάτων.

- Πώς θα υπάρξει λύση μέχρι τον Ιούνιο, μπορείτε να μας πείτε;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν μπορώ να πω λεπτομέρειες, γιατί αυτό θα συζητηθεί με την τρόικα, αλλά πάντως θα υπάρξει ένα πρώτο τμήμα εφαρμογής μέχρι το 2013 και το υπόλοιπο το 2014.

- Τίθεται και ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων κ. Πρόεδρε…

Ευ. Βενιζέλος: Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ρητορικά. Πρέπει ο σχεδιασμός μας να είναι νομικά τεκμηριωμένος και πρακτικός. Θα σας πω μόνο κάτι, επειδή έχω ακούσει πολλά και επιφυλάσσομαι να μιλήσω και στη Βουλή για το θέμα αυτό. Το 2011, μεσούσης της κρίσης και με τη σκληρή διαπραγμάτευση με τη Γερμανία ανοιχτή, η τότε ελληνική κυβέρνηση, η δική μας, απεφάσισε να παρέμβει -και παρενέβη- στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της Γερμανίας και υπέρ της Ιταλίας που είχε ταυτόσημη άποψη με εμάς.
Δεν ήταν ευνοϊκή η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Πρέπει να επανέλθουμε λαμβάνοντάς το και αυτό υπόψη, ειδικά για το θέμα του δανείου, αλλά πάντως την πιο ολοκληρωμένη κίνηση, συγκεκριμένη, δικαστική και όχι λόγια, τη κάναμε το 2011. -

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔηλώσεις 2013