Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 


Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα

Μέσα σε μία Ευρώπη γεμάτη ανασφάλειες είναι σημαντικό που ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Αυτό έπρεπε να γίνει το ταχύτερο. Δεν είναι δυνατόν κάθε επίσκεψη της τρόικας να ανοίγει ξανά όλα τα θέματα και να δημιουργεί την άδικη εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν είναι συνεπής. Η μείωση του ελλείμματος το 2012 υπερέβη το στόχο. Και αυτό δείχνει το μέγεθος της προσπάθειας που κάναμε.

Δύο είναι τα πιο κρίσιμα σημεία της σημερινής ανακοίνωσης της τρόικας:

Πρώτον, γίνεται αποδεκτό από τους εταίρους μας ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία.

Δεύτερον, ανανεώνεται η δέσμευση των εταίρων μας ότι τώρα που η Ελλάδα φτάνει σε πρωτογενές πλεόνασμα, ανοίγει  ο δρόμος της περαιτέρω μείωσης του δημοσίου χρέους, ώστε αυτό να καταστεί οριστικά βιώσιμο.

 

Το πρόγραμμα προσαρμογής που συμφωνήσαμεμετά από πολύ σκληρή διαπραγμάτευση το Φεβρουάριο του 2012,  αποδεικνύεται έτσι ότι είναι ένα σημαντικό κεκτημένο. Είναι το τελευταίο πρόγραμμα «παλαιού τύπου», με μεγάλο δάνειο με ευνοϊκούς όρους και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα από τα χρήματα του δανείου αυτού.

Είδαμε τι έγινε στην Κύπρο.

Προτεραιότητα της ελληνικής κοινωνίας είναι η ανάσχεση της ανεργίας, η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η στήριξη των επιχειρήσεων, η ανάκαμψη της οικονομίας,  η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ελληνική κοινωνία θέλει ένα σύγχρονο κράτος  στην υπηρεσία του πολίτη  και απορρίπτει συντεχνιακές, παλαιοκομματικές λογικές. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε, γιατί στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγωνίζονται να κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια:

Στην Ελλάδα όλοι τα βάζουν με το κακό κράτος και το φαύλο πολιτικό σύστημαπεριμένουν  όμως τα πάντα από το κράτος και το πολιτικό σύστημα. Εμείς στρεφόμαστε στην κοινωνία και θέλουμε να κινητοποιηθούν όλες οι δημιουργικές της δυνάμεις. Γιατί μόνον έτσι, με ενότητα, αλήθεια και δουλειά, μπορούμε να βάλουμε ξανά την Ελλάδα στη θέση που της αξίζει.

Πρέπει τώρα να φύγουμε από το στενό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και να κινηθούμε γρήγορα, με ορίζοντα το δικό μας Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΦορολογικό Σύστημα | Δημοσιονομική ΠολιτικήΧρηματοοικονομική ΣφαίραΔηλώσεις 2013