Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

Δηλώσεις Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τη συνάντηση με φορείς του τουρισμού

Συναντήθηκα πριν από λίγο με φορείς του τουρισμού στη χώρα μας, με το Σύνδεσμο Ελληνικών ΤουριστικώνΕπιχειρήσεων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

Ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας κι εφέτος όλοι οι οιωνοί είναι πάρα πολύ θετικοί για αυξημένο αριθμό αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα μας.  Θα προσεγγίσουν τα  17 εκατομμύρια, άρα τα προσδοκώμενα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ και το μεγάλο ζήτημα είναι το όφελος αυτό να διαχυθεί όσο γίνεται ισόρροπα σε όλες τις περιοχές, σε όλες τις κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων.

Γιατί υπάρχουν περιοχές χωρίς αεροδρομική υποδομή, υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν είναι μέσα στο διεθνές δίκτυο διακίνησης τουριστών, που με μεγαλύτερη δυσκολία θα ωφεληθούν από αυτό το ρεύμα προς τη χώρα μας.

Άρα, έχουμε ακόμη πάρα πολλά να κάνουμε το κράτος σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, με τους Δήμους. Γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η υπόθεση του τουρισμού να γίνει υπόθεση όλης της Δημόσιας Διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.

 

Θέλουμε καθαρές πόλεις, θέλουμε καθαρές παραλίες, θέλουμε αεροδρόμια και λιμάνια που λειτουργούν καλά. Και θέλουμε υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Αυτό αφορά τον ιδιωτικό τομέα, αλλά αφορά και το δημόσιο τομέα. Γιατί μόνον έτσι η Ελλάδα θα εμπεδώσει τη θέση της ως ένας εξαιρετικός τουριστικός προορισμός.

Γι’ αυτό πρέπει και να διευκολύνουμε τους πολίτες χωρών που θέλουν να έρθουν, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη βίζα Σένγκεν, με πολλαπλή βίζα Σένγκεν η οποία επιτρέπει στον τουρίστα να επανέλθει και δεύτερη και τρίτη φορά χωρίς δυσκολίες. Γι’ αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ν’ αναληφθούν τοπικές πρωτοβουλίες οι οποίες κάνουν πιο δελεαστικό και πιο συγκεκριμένο το προϊόν, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά 12 μήνες το χρόνο.

Και αναφέρομαι στα γνωστά πακέτα του συνεδριακού τουρισμού, του ιαματικού τουρισμού λόγω και των ιαματικών πηγών που έχουμε, του ιατρικού τουρισμού, του θρησκευτικού τουρισμού, του τουρισμού της περιπέτειας όπως λέγεται τώρα και ούτω καθ' εξής.

Άρα υπάρχουν ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πολύ μεγάλης ποιότητας και πολύ μεγάλης ποσότητας, τα οποία πρέπει να τ’ αξιοποιήσουμε στο έπακρο μέσα στο νέο μοντέλο ανάπτυξης. Μόνον έτσι η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της ως αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη.


Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Πριν από λίγο η Commission δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι ενδεχομένως στην Ελλάδα θα χρειαστούν νέα μέτρα επιπρόσθετα το 2015 και 2016. Αν έχετε κάποιο σχόλιο επ' αυτού.

 Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του Προγράμματος Προσαρμογής είναι θετική. Διαπιστώνει τα επιτεύγματα της χώρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διεθνώς ο τρόπος με τον οποίο συζητείται το θέμα Ελλάδα έχει αλλάξει.

Εάν τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν οι απειλές, δεν υπήρχε η διαρκής συζήτηση για το περιβόητο Grexit, για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, η Ελλάδα θα πήγαινε πολύ καλύτερα. Και τώρα οι εταίροι μας, οι Ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μας χρωστούν δίκαια και καλά λόγια τα οποία βοηθούν την Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση και να ξανακατακτήσει την ισότιμη θέση της μέσα στην Ευρώπη.

Βεβαίως, πρέπει να επιμείνουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές. Βεβαίως πρέπει να εκτελέσουμε τον ψηφισμένο προϋπολογισμό. Η χώρα όμως δεν αντέχει ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον, ούτε το 2015-2016, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν αντέχει εισοδηματικές περικοπές, δεν αντέχει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Από πού θα βρεθούν οι πρόσθετοι πόροι  που εντοπίζει η τεχνική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Θα βρεθούν από τη δυναμική της οικονομίας και από πολιτικές λύσεις που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας που δε μπορεί να γράψει η υπηρεσιακή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

  • Πρώτον, θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πολύ καλύτερους από αυτούς που προβλέπουν οι εκθέσεις. Γιατί όταν η οικονομία πάρει τα πάνω της, αυτό λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, με γεωμετρική πρόοδο.
  • Δεύτερον, υπάρχει η ειλημμένη πολιτική απόφαση για νέα περικοπή του δημοσίου χρέους. Όχι αναγκαστικά του κεφαλαίου, αλλά μέσω μείωσης επιτοκίων, παράτασης της περιόδου χάριτος, παράτασης της περιόδου αποπληρωμής. Όλα αυτά ελαφρύνουν το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, τα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα θα βγει επίσης στις αγορές συντομότερα απ’ ό,τι νομίζουν ορισμένοι, όπως βγήκε η Πορτογαλία. Το θέμα είναι να βγούμε με χαμηλό κόστος, με χαμηλά επιτόκια, γιατί με υψηλά επιτόκια δεν είναι δύσκολο να βγεις. Και διαμορφώνεται μέσα στην Ευρωζώνη το θεσμικό περιβάλλον που μας επιτρέπει να το πετύχουμε ακόμη και αυτό.

Αλλά πρέπει να πιστέψουμε στο σχέδιο που έχουμε μπροστά μας, που είναι το μόνο που υπάρχει, γιατί απεδείχθη φαντάζομαι και για τον πιο κακόπιστο ότι ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει Σχέδιο Β. Έχουμε επίσης και την εμπειρία της Κύπρου και όποιος έχει το ανιστόρητο θράσος να λέει ψέματα στον ελληνικό λαό μετά απ’ όσα συνέβησαν και στην Κύπρο, είναι πραγματικά ανεύθυνος και επικίνδυνος.

Και το λέω αυτό γιατί ακόμη και σήμερα, ακούστηκαν από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ τέτοιου είδους ιστορίες οι οποίες αυτή τη στιγμή μόνο προς αφελείς μπορεί ν’ απευθύνονται.

Με την ευκαιρία θέλω να πω ότι επήνεσα τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που έχει αναγορευθεί πρόσφατα, με νόμο, κοινωνικός εταίρος και μετέχει στον κοινωνικό διάλογο για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Σε αντίθεση με τον ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ δήλωσε ότι μετέχει στο διάλογο και το Διοικητικό του Συμβούλιο αποφάσισε να στηρίξει το επίδομα γάμου που ρυθμίζεται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί αυτό που προσφέρει ο θεσμός της συλλογικής σύμβασης, είναι η θεσμική κατοχύρωση των εργαζομένων.

Κι ένα ακόμη θετικό στοιχείο που βγήκε μέσα από το διάλογο με τους φορείς  του τουρισμού είναι ότι το πρώτο πρόγραμμα για τη στήριξη της ανεργίας με προσωρινές θέσεις, με το λεγόμενο voucher, αποδίδει πολύ σημαντικά αποτελέσματα για 10.000 νέους ανέργους οι οποίοι μπορούν να βρουν προσωρινή, αλλά πολύ κρίσιμη γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους, απασχόληση στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι η πρότασή μας για τις 200.000 προσωρινές θέσεις εργασίας, μέσω του ΑΣΕΠ πάντα, χωρίς ενδιάμεσο φορέα, με απόλυτη διαφάνεια, είναι εφικτή και χρηματοδοτήσιμη. Και γι’ αυτό αγωνιά η ελληνική κοινωνία.

Οπως και οι επιχειρήσεις σε τομείς που κλυδωνίζονται -γιατί δεν έχουμε μόνο τον τουρισμό, έχουμε και πολλούς άλλους τομείς- και αγωνίζονται να βγουν από την κρίση μετά από τόσα χρόνια ύφεσης, θέλουν ενίσχυση για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Είναι οι δυο βασικοί πυλώνες της πρότασής μας για την ανάσχεση της ανεργίας.

Θα ήθελα και το σχόλιό σας στην απόρριψη του ΣτΕ στην προσφυγή των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ ενάντια στην επιστράτευση.

 Κοιτάξτε, πριν από το ΣτΕ, έχουμε την απόρριψη της στάσης  αυτής από την κοινωνία. Η κοινωνία θεωρεί ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι ένας θεσμός, ένας θεσμός διαφανής με τον οποίο συνδέεται ο αγώνας, η αγωνία και η προσδοκία χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους. Κανείς δε μπορεί να παίζει με τα όνειρα και τις αγωνίες των παιδιών. Και χαίρομαι γιατί η Τριτοβάθμια Οργάνωση των Δημοσίων Υπαλλήλων, η ΑΔΕΔΥ, στη συνάντηση που είχαμε σήμερα, καθαρά τάχθηκε κατά της παρεμπόδισης των πανελληνίων εξετάσεων, υπέρ της προστασίας αυτού του θεσμού που είναι ένας θεσμός συνυφασμένος με την αξιοκρατία και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Κύριε Πρόεδρε μπορείτε να μας ενημερώσετε σε τι φάση βρίσκεται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αν έχει αναβληθεί, πότε πρόκειται να έρθει;

 Η συνεννόηση που έχουμε κάνει με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Επικρατείας είναι πως χρειαζόμαστε λίγες ημέρες προκειμένου τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση και βεβαίως οι συναρμόδιοι Υπουργοί, να επεξεργαστούν το σχέδιο νόμου του Υπουργού Δικαιοσύνης για να καταλήξουμε στο οριστικό κείμενο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Άλλωστε, κάποιες μέρες θα απουσιάσουμε και ο Πρωθυπουργός και εγώ στο εξωτερικό, άρα με την επιστροφή μας μπορούμε να υπολογίζουμε ότι θα έχουμε και την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που έχει ως κορμό την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ. Και  εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να έχουμε ως βάση συζήτησης το κείμενο του Υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά χρειάζονται ορισμένες συμπληρώσεις και διευκρινίσεις.

Δεν αρκεί όμως μόνο το νομοσχέδιο. Θυμίζω και τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες. Οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου πρέπει να δώσουν αποστομωτική πολιτική απάντηση στους εκπροσώπους του ναζισμού, του φασισμού, του κοινωνικού τσαμπουκά, της βίας και του αυταρχισμού.

Αυτό σημαίνει πολιτικός αποκλεισμός. Πρέπει η δημοκρατία να αμύνεται. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε και πρωτοβουλίες στο επίπεδο της εφαρμογής του κανονισμού της Βουλής και τη συμπλήρωση του κανονισμού όπου χρειάζεται. Γιατί κανείς δε μπορεί να αμαυρώνει και να ευτελίζει το Κοινοβούλιο.

Σας ευχαριστώ.-

13.5.2013 Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ from Evangelos Venizelos on Vimeo.

16-18.3.2025 Η Ελλάδα Μετά VIII: Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς

Περισσότερα …

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375