Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013

 

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κατά την προσέλευση του στο χώρο της συνάντησης των Σοσιαλιστών Ηγετών
για την ίδρυση της «Προοδευτικής Συμμαχίας»
 

Σήμερα γιορτάζουμε τα 150 χρόνια από την ίδρυση του SPD και αυτό είναι ένα μεγάλο πανευρωπαϊκό πολιτικό γεγονός ενόψει των γερμανικών εκλογών και με βάση το ρόλο που παίζει ούτως ή άλλως η Γερμανία.

Εμείς πιστεύουμε ότι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να ξεπεράσει την περιδίνηση, τη συνεχή ανακύκλωση της κρίσης.

 

Τώρα, στο πλαίσιο της επετείου έχουμε και τη δεύτερη συνάντηση της Προοδευτικής Συμμαχίας  της Progressive Alliance.  Αυτό είναι ένα Δίκτυο κομμάτων, οργανώσεων, προσωπικοτήτων, σοσιαλιστικών, προοδευτικών, δημοκρατικών, εργατικών, σε όλες τις ηπείρους. Δεν είναι ένας Οργανισμός ανταγωνιστικός προς άλλους, όπως είναι για παράδειγμα η Σοσιαλιστική Διεθνής. Και εμείς ως ΠΑΣΟΚ και ως Έλληνες έχουμε υποχρέωση να μετέχουμε παντού, για να μπορούμε να προβάλλουμε τις απόψεις μας και τα εθνικά συμφέροντα και να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στη διαμόρφωση ευνοϊκών συσχετισμών για τις ιδέες μας, αλλά και για την πατρίδα μας.

 

Απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου


Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κατηγορεί τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες ότι με την κίνηση αυτή διασπούν την Σοσιαλιστική Διεθνή. Συμφωνείτε;

 Κανένα από τα κόμματα που μετέχει στην Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει διασπαστική διάθεση και όπως αντιλαμβάνεστε το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως εγγυητής της καλής σχέσης όλων των διεθνών προσπαθειών, από την άποψη αυτή και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.

Δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στις στιγμιαίες εντάσεις και διαφωνίες. Σημασία έχει να είμαστε ενωμένοι και δικτυωμένοι οι Σοσιαλιστές, οι Δημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Προοδευτικοί σε όλο τον κόσμο. Γιατί οι συσχετισμοί διεθνώς και ιδίως στην Ευρώπη είναι, δυστυχώς, πολιτικά συντηρητικοί και οικονομικά νεοφιλελεύθεροι και έχουμε υποχρέωση να τους αλλάξουμε αν θέλουμε να προστατεύσουμε τους λαούς μας. 

Γιατί φυσικά η Ευρώπη είναι το καλύτερο γήπεδο που έχουμε, οτιδήποτε εκτός Ευρώπης θα ήταν καταστροφικό. Αλλά εδώ και πάρα πολύ καιρό, εδώ και 20 χρόνια, η Ευρώπη είναι ένα συντηρητικό και σκληρό γήπεδο, όπου κάποιοι αποφασίζουν, όπως είναι η Γερμανία και οι χώρες του τριπλού «Α» στην πιστοληπτική ικανότητα, οι χώρες οι οποίες είναι συνεπείς και βέβαια επιβάλλουν την άποψή τους στις «άσωτες» χώρες.

Αλλά όλοι οι λαοί είναι ίσοι. Όλοι οι λαοί έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν δημοκρατικά και η θεσμική ισοτιμία των κρατών - μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι που πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Γιατί μόνο πάνω στη θεσμική ισοτιμία και τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου και το κοινωνικό κράτος, μπορούμε να οργανώσουμε το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Tags: Ευρωπαϊκή ΈνωσηΔηλώσεις 2013