Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Δηλώσεις κατά την τελετή επίδοσης Παρασήμου στον Πρόεδρο της Κινεζικής εταιρείας COSCO, Πλοίαρχο Wei Jiafu,
από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελο Βενιζέλο

Η σημερινή συμβολική τελετή έχει τεράστια σημασία γιατί στέλνει ένα μήνυμα φιλίας και αναγνώρισης στον κινεζικό λαό, στους Κινέζους επενδυτές, σε όλο τον κόσμο, πως η ελληνική οικονομία, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, τρία σκληρά χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, μετά από πολλές θυσίες του ελληνικού λαού, ξαναπαίρνει τον κύκλο προς τα επάνω.

Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες γιατί ο Captain Wei συμβολίζει την πρώτη μεγάλη επένδυση, που ανοίγει το δρόμο για πολλές άλλες παρόμοιες επενδύσεις για την ενθάρρυνση συνολικά της ελληνικής οικονομίας, για την αποκατάσταση του διεθνούς προσώπου της χώρας μας και έτσι η απονομή αυτής της τιμητικής διάκρισης είναι μία πράξη αναγνώρισης προς τον Captain Wei, προς την COSCO, προς τον κινεζικό λαό, είναι μία πράξη τιμής οφειλόμενης εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Η σημερινή τελετή αποτελεί πράξη αναγνώρισης, οφειλόμενης εδώ και πάρα πολύ καιρό, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τον αγαπητό και παλιό φίλο Captain Wei για τη, ζωτικής σημασίας, συμβολή του στην επιτυχή έκβαση της επένδυσης του κινεζικού ναυτιλιακού ομίλου COSCO στην Ελλάδα.

Η εν λόγω επένδυση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας, δύο εθνών με μακρά παράδοση στη ναυτιλία. Υπογραμμίζει επίσης τον ρόλο του Λιμένα Πειραιώς ως διαμετακομιστικού κέντρου και κέντρου εφοδιασμού για ολόκληρη τη Μεσόγειο, ως πύλης εισόδου στις αγορές της Μεσογείου και της Ευρώπης.

Αποκαλώ αυτή την επένδυση «ακρογωνιαίο λίθο» γιατί, σε συνέχεια της πρόσφατης και πολύ επιτυχημένης επίσκεψης του Πρωθυπουργού, κ. Σαμαρά στο Πεκίνο, επιθυμούμε η εν λόγω επένδυση να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω επενδύσεις εκ μέρους της COSCO, αλλά και άλλων επενδυτών από όλο τον κόσμο που έχουν δει και κατανοήσει το όραμα του Captain Wei για το λιμάνι του Πειραιά.

Μέρος αυτού του οράματος αποτελεί το σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Πειραιά: παρέχει άμεση πρόσβαση στις τρεις ηπείρους και τα προϊόντα που διέρχονται από τον Πειραιά φθάνουν γρηγορότερα στις ευρωπαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα, 7 με 12 ημέρες νωρίτερα σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλο λιμάνι της περιοχής.

Η Ελλάδα βλέπει τον ρόλο ζωτικής σημασίας του Captain Wei σε αυτό το πολύ επιτυχημένο έργο ως ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της σταθερότητας, των υποδομών και του υψηλού ανθρωπίνου δυναμικού της χώρας μας. Και αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης θα δουν και θα κατανοήσουν όσοι επενδύσουν στην ολοένα και πιο ανταγωνιστική οικονομία της Ελλάδας.

Captain Wei,

Αυτή η επένδυση κατέστη δυνατή χάρη στο όραμά σας, χάρη στην αποφασιστικότητα και τον ηγετικό ρόλο που επιδείξατε.

Τιμάμε το επίτευγμά σας και, μέσω υμών, τιμάμε επίσης τις άοκνες προσπάθειες των συνεργατών σας στην Κίνα και την Ελλάδα για την υλοποίηση αυτής της επένδυσης.

Η εντυπωσιακή δέσμευσή σας ενίσχυσε κατά πολύ τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας, αλλά και σε πολύ μεγάλο βαθμό το διεθνές κύρος της Ελλάδας σε μια περίοδο κρίσιμη για την οικονομία μας.

Μαζί μπορούμε να κάνουμε «θαύματα», όπως και με την πρώτη επένδυση της COSCO που πολλοί θεώρησαν ανέφικτη. Όμως εμείς τους αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος.

Αγαπητέ φίλε,
Η Ελλάδα σας εκφράζει τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη της και προσμένουμε στη συνέχιση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και υλοποίησης επενδύσεων.

WEI JIAFU: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το παράσημο του Μεγαλοσταύρου του Τάγματος του Φοίνικα που μου απονείματε. Αποτελεί πραγματικά ύψιστη τιμή για μένα, για έναν πολίτη της Κίνας. Αυτό το παράσημο δεν αποτελεί μόνο αναγνώριση των προσωπικών σκληρών προσπαθειών που κατέβαλα, αλλά και της συμβολής του ομίλου COSCO και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Αυτό το παράσημο θα ενθαρρύνει εμένα προσωπικά αλλά και τον όμιλο COSCO προκειμένου να προωθήσουμε περαιτέρω τις επιχειρηματικές δραστηριότητές μας στην Ελλάδα και να τονώσουμε την οικονομία της τοπικής κοινωνίας.

Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά εσάς, την κυβέρνησή σας και τον ελληνικό λαό για τη σταθερή στήριξη που επιδείξατε υπέρ της υλοποίησης αυτής της επένδυσης στη χώρα σας.

Πιστεύω ότι αυτή η αμοιβαία επωφελής συνεργασία θα είναι επιτυχής σε ένα πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτή την φορά σκοπός της επίσκεψής μου στην Ελλάδα ήταν να συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό σας και τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο θα συναντήσω αύριο και είχα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τους Υπουργούς Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και με τη Διεύθυνση Επενδύσεων και το απόγευμα θα συνομιλήσω με τον Υπουργό Ναυτιλίας, προκειμένου να συζητήσουμε περαιτέρω τη μελλοντική μας συνεργασία στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών και της επέκτασης της τρίτης προβλήτας του λιμένα.

Ως εκ τούτου, όπως μπορείτε να διαπιστώστε και εσείς, υπάρχει πολύ έντονη δραστηριότητα στη δεύτερη προβλήτα. Χθες, επισκέφθηκα τον τερματικό σταθμό και είδα τα εμπορευματοκιβώτια και τα πλοία – 170 πλοία προσεγγίζουν πια σήμερα σε μηνιαία βάση το λιμάνι του Πειραιά – όχι μόνο πλοία της COSCO, αλλά και άλλων σημαντικών ναυτιλιακών εταιρειών που χρησιμοποιούν το λιμάνι σας, το λιμάνι μας.

Η COSCO κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως. Αυτή η συνεργασία μπορεί να φέρει ολοένα και περισσότερα πλοία στη χώρα σας, καθιστώντας το λιμάνι σας, τον Πειραιά, διαμετακομιστικό κόμβο για τη μεταφορά προϊόντων προς την Ανατολική, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνδέοντας το λιμάνι, μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου και των τροφοδοτικών γραμμών, με όλη την περιοχή.

Πρόκειται για την πιο σημαντική κοινοπραξία στον ναυτιλιακό τομέα που έχει γίνει στη χώρα σας και αυτή μου η απόφαση βασίστηκε στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας. Διατηρούσαμε πάντα καλές σχέσεις και ο κινεζικός λαός τρέφει ιδιαίτερο σεβασμό για τον ελληνικό πολιτισμό, ένα πολιτισμό που έχει πίσω του μακρά ιστορία και μπορεί να ασκήσει παγκόσμια επιρροή.

Ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή θέλω να κάνω το καλύτερο δυνατό με την COSCO, θέλουμε όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να υποστηρίξουμε την οικονομία σας, για να εμπνευστούμε από τον πολιτισμό σας. Η Ελλάδα θα γνωρίσει οικονομική άνθηση, θα ξεπεράσει την τρέχουσα ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και πιστεύω ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της περιοχής που θα ανακάμψει.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Tags: Δηλώσεις 2013

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375