Νέα Υόρκη, 22 Σεπτεμβρίου 2013


Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος προέβη στις εξής δηλώσεις,
μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Ban Ki-moon :

 

Η συνάντησή μου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είχε ως κύριο αντικείμενο τα μεγάλα θέματά μας.

Συζητήσαμε πρώτα για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων – στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ μετείχε και ο κύριος Nimetz. Ο Γενικός Γραμματέας είναι πολύ καλά ενημερωμένος για την πρότασή μας. Η εθνική μας θέση είναι πολύ καθαρή. Στηρίζεται από μεγάλο φάσμα πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Είμαστε υπέρ μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία όμως θα ισχύει για κάθε χρήση: erga omnes, ένα όνομα για κάθε χρήση. Οριστική, καθαρή, λειτουργική λύση. Έτσι θα μπορέσει και η γειτονική μας χώρα να βρει την ευρωατλαντική της προοπτική και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για αυτούς και για μας, γιατί θέλουμε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια να βρουν αυτή την κοινή προοπτική, η οποία λειτουργεί σταθεροποιητικά για την περιοχή. Εμείς, θα προσφέρουμε και κάθε άλλη δυνατή βοήθεια. Είμαστε πάντα ο μεγάλος επενδυτής, ο μεγάλος γείτονας που μπορεί να βοηθήσει με φιλικά αισθήματα, εφόσον βέβαια υπάρχει καλοπιστία, καλή γειτονία και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

Στο Κυπριακό, η Ελλάδα, βεβαίως, είναι αυτή που στηρίζει πάντα τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Τώρα έχουμε ένα νέο μομέντουμ, γιατί έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας του κ. Αναστασιάδη. Έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε σχέση με την Αμμόχωστο, με επίκεντρο την Αμμόχωστο, την κατειλημμένη πόλη και το λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή, η οποία μπορεί να δώσει νέες ιδέες και ώθηση. Έχουμε τον διορισμό διαπραγματευτών από τις δύο κοινότητες κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και βεβαίως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε παρούσα την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί οποιαδήποτε λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη των κοινοτικό κεκτημένο και να μπορεί να γίνει δεκτή από τον κυπριακό λαό με δημοψήφισμα. Γιατί μόνο έτσι νομιμοποιείται μία λύση και γίνεται βιώσιμη.

Μιλήσαμε φυσικά και για τα άλλα θέματα, για το μέλλον του ΟΗΕ και τη συμβολή της Ελλάδας στις διαδικασίες του ΟΗΕ και στις δράσεις του. Για το μεγάλο πρόβλημα της Συρίας, η Ελλάδα μετέχει στο κεντρικό ευρωπαϊκό ρεύμα. Επιδιώκουμε μια πολιτική λύση μέσω μιας διαδικασίας τύπου Γενεύη 2. Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων και έχει πλέον διαμορφωθεί ένα πλαίσιο μετά τη συμφωνία Kerry-Lavrov που είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί επιτρέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παίξει το ρόλο του, όχι μόνο για τη Συρία, αλλά για κάθε διεθνές θέμα. Γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι αυτό που δίνει νόημα και προοπτική στον ίδιο το θεσμό των Ηνωμένων Εθνών. Βεβαίως υπάρχει και η ανθρωπιστική διάσταση η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Υπογράψαμε 28 Υπουργοί Εξωτερικών ένα άρθρο-έκκληση που θέτει αυτή την ανθρωπιστική διάσταση στο επίκεντρο, γιατί ξεχνάμε ότι στη Συρία σκοτώνονται, τραυματίζονται, ταλαιπωρούνται, διώκονται απλοί άνθρωποι, υπερήλικες, παιδιά, γυναίκες. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να το θυμόμαστε».

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, στο Κυπριακό ετέθη ένα χρονικό πλαίσιο από τα Ηνωμένα Έθνη για έναρξη συνομιλιών τον Οκτώβριο. Από την άλλη μεριά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνει το θέμα της καλής προετοιμασίας και αν δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, ας πάει και αργότερα. Το συζητήσατε αυτό με τον Γενικό Γραμματέα ;

Ευ. Βενιζέλος: Ο Οκτώβριος πράγματι αναφέρθηκε ως μία επιδίωξη και θέλω να ελπίζω ότι και η προετοιμασία θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο. Ήδη έχουν αρχίσει οι επαφές του κ. Downer με τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων και θέλω να ελπίζω ότι μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες, θα διαμορφωθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα δίνει νέο μομέντουμ, δηλαδή θα μας επιτρέπει να δούμε τον πραγματικό ορίζοντα μιας λύσης, η οποία όμως θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά που είπαμε προηγουμένως.

Ερώτηση: Μιλήσατε με τον Γενικό Γραμματέα για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών; Τι σημαίνει για την ελληνική διπλωματία και την Ελλάδα η σημερινή τριμερής συνάντηση; (Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου)

Ευ. Βενιζέλος: Ο ΟΗΕ δεν εμπλέκεται στo ζήτημα των θαλασσίων ζωνών παρά μόνο ως θεματοφύλακας της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας κι εμείς έχουμε προβεί στις Ρηματικές Διακοινώσεις που απαιτούνται για όλα τα θέματα που εμείς θεωρούμε αναγκαία. Τη στιγμή που πρέπει. Έχουμε προβεί σε όλες τις ανακοινώσεις προς τον ΟΗΕ.

Ερώτηση: Η σημερινή τριμερής επιταχύνει τις εξελίξεις στο ζήτημα της οριοθέτησης;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή είναι μια άλλη εξέλιξη που δεν αφορά τον Γενικό Γραμματέα. Είναι πολύ σημαντική η σημερινή συνάντηση των συναδέλφων μου των ΥΠΕΞ της Αιγύπτου και της Κύπρου, με εμένα ως Υπουργό Εξωτερικών. Βλέπετε ότι μετά την επίσκεψή μου στο Κάιρο, που έγινε μόλις στις 5 Σεπτεμβρίου, σε λίγες ημέρες, σε 15 ημέρες, δίνουμε μια χειροπιαστή συνέχεια. Βεβαίως έχουμε και τις διμερείς διαβουλεύσεις, σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ερώτηση: Είναι ένα μήνυμα προς την Τουρκία η σημερινή τριμερής;

Ευ. Βενιζέλος: Η σημερινή τριμερής δεν στέλνει κανένα μήνυμα συγκεκριμένα προς κάποια χώρα. Δεν στρέφεται κατά κάποιας χώρας, στρέφεται υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μεσόγειο. Μετέχουμε και σε άλλες τριμερείς συνεργασίες και πρωτοβουλίες. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχουν ισορροπίες, να κινητοποιούνται όλες οι χώρες που μπορούν να συμβάλουν προς μία κατεύθυνση, την κατεύθυνση πάντα του διεθνούς δικαίου και της αξιοποίησης των πόρων της Μεσογείου προς όφελος όλων των λαών, αλλά πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.  

 

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2013

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375