Ουάσινγκτον, 17 Ιανουαρίου 2014


Κοινές δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου και Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry πριν τη συνάντησή τους 


J. Kerry: Είμαι πολύ χαρούμενος που καλωσορίζω τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο στην Ουάσιγκτον. Έχουμε ξανασυναντηθεί αλλά δεν είχαμε την ευκαιρία για μία συνάντηση όπως αυτή και είναι χαρά μου που τον καλωσορίζω εδώ.

Θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ και προσβλέπουμε πολύ στη συνεργασία μαζί της σε αυτό το ρόλο αλλά, επίσης, και στη συνέχιση της πορείας προς την οικονομική ανάκαμψη. Γνωρίζουμε ότι υπήρξε παρά, μα πάρα, πολύ δύσκολο. Έπρεπε να ληφθούν πολύ δύσκολες αποφάσεις. Δεν είναι αυτό ποτέ πολιτικά εύκολο. Αυτές οι επιλογές έγιναν και πιστεύω ότι η κατάσταση βελτιώνεται.

Και βήμα, βήμα, επιθυμούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όχι μόνο σε αυτό αλλά και στην έξοχή μας συνεργασία αναφορικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν ένα σωρό θέματα όπου μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα.

Σας ευχαριστώ κύριε Υπουργέ.


Ευ. Βενιζέλος: Ευχαριστώ John για αυτήν την ευγενική πρόσκληση. Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για εμένα να συζητήσω απευθείας μαζί σου, μερικές μέρες μετά την επίσημη έναρξη της εναλλασσόμενης ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή η Προεδρία, από ιστορικής πλευράς, η Πέμπτη μετά την ελληνική προσχώρηση στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα να προβάλει το πρόσωπο μίας κανονικής ευρωπαϊκής χώρας, μίας χώρας πέρα από την κρίση. Χωρίς καμία αμφιβολία, το σημαντικότερο ελληνικό πρόβλημα είναι η κρίση και η εθνική ανασυγκρότηση μετά από την πολύ σκληρή αυτή εμπειρία και ανεργία.

Αλλά στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας, η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν παράγοντας σταθερότητας για την περιοχή μας, για τα Δυτικά Βαλκάνια, για την Ανατολική Μεσόγειο. Και σε αυτή τη βάση, υπηρετούμε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες απόψεις και έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε την περαιτέρω συνεργασία μας ως φίλοι και σύμμαχοι.

Σας ευχαριστώ πραγματικά πάρα πολύ για αυτήν την ευκαιρία.

J. Kerry: Σας ευχαριστώ πάρα, πάρα, πολύ. Σας ευχαριστώ.

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΕλληνική ΠροεδρίαΔηλώσεις 2014