Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2014

Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την κοπή της βασιλόπιτας του Υπουργείου Εξωτερικών

Καλημέρα και χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλες και όλους τους παρισταμένους και τις οικογένειές σας. Είναι μια ευκαιρία η βασιλόπιτα να βρισκόμαστε, να επαναλαμβάνουμε τις ευχές μας, αλλά νομίζω ότι φέτος ειδικά, το 2014, οι ευχές αυτές έχουν μια αυξημένη εθνική σημασία. Γιατί το εξάμηνο αυτό είναι πολλαπλά κρίσιμο, όχι επειδή ασκούμε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία, χάρη στη βοήθειά σας θα ανταπεξέλθουμε, είμαι βέβαιος, με τον καλύτερο τρόπο, γιατί όλη η Δημόσια Διοίκηση αλλά ιδίως το Υπουργείο Εξωτερικών έχει μια θεσμική μνήμη από τις προηγούμενες τέσσερις Προεδρίες και τέτοια επαγγελματική ικανότητα ώστε, χωρίς πολλά ρίσκα, να μπορούμε να διεκπεραιώσουμε με επιτυχία αυτή την πρόκληση.

Αλλά είναι κρίσιμο το εξάμηνο αυτό γιατί έχουμε τις δικές μας εθνικές επιτακτικές ανάγκες και προτεραιότητες. Το εξάμηνο αυτό είναι εξάμηνο εκλογών, όχι βουλευτικών εκλογών, αλλά πάντως εκλογών, στις οποίες τίθεται πάντα ένα ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης.

Οι εκλογές για το νέο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και για τις νέες διοικήσεις των Δήμων και των Περιφερειών επιβάλλουν να κάνουμε στη χώρα μας μια πολύ μεγάλη συζήτηση και για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και για την εθνική στρατηγική. Και βέβαια το κυριότερο είναι ότι το εξάμηνο αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί και θα ολοκληρωθεί η στροφή, η ιστορική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο, που έχει στοιχίσει και σε εσάς και στις οικογένειές σας πολλά.

Γιατί όλοι σας μετέχετε, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όλοι οι Έλληνες πολίτες, ιδίως οι άνεργοι, όλοι σας μετέχετε σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, μετέχετε εκόντες άκοντες, αλλά δεν μπορούσε να γίνει πραγματικά τίποτε καλύτερο, δεν είχαμε καμία καλύτερη επιλογή. Ποτέ δεν βρεθήκαμε στο εύκολο δίλημμα μια λύση με θυσίες ή μια λύση χωρίς θυσίες. Πάντα το δίλημμα ήταν εξαιρετικά βίαιο και αυστηρό ανάμεσα σε μια δύσκολη λύση επώδυνη και μια λύση που οδηγούσε στην απόλυτη και ασύντακτη καταστροφή.

Ειδικά για μας, για το Υπουργείο Εξωτερικών για σας που είστε οι εγγυητές της συνέχειας του κράτους στον ευαίσθητο χώρο της εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής το εξάμηνο αυτό είναι μια πρόκληση να κρατήσουμε αλώβητη και σας διαβεβαιώ θα κρατήσουμε αλώβητη την εθνική μας αξιοπρέπεια και κυριαρχία, στον πυρήνα της, το σκληρό της πυρήνα, που συνδέεται με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

Όπως έχω πει κατ’ επανάληψη και σας το λέω και τώρα, σε αυτή την εορταστική στιγμή, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που είναι τα χρόνια της πολύ σκληρής οικονομικής διαπραγμάτευσης, του αγώνα να ξεπεράσουμε την κρίση, δεν έγινε ποτέ απόπειρα να συνδεθεί η διαπραγμάτευση για τα ανοιχτά οικονομικά προβλήματα της χώρας με τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Ποτέ δεν ασκήθηκαν ασύμμετρες και απαράδεκτες πιέσεις.

Είναι εύκολο να πει κανείς ότι αν είχαν ασκηθεί θα είχαν αποκρουστεί. Βεβαίως, αν είχαν ασκηθεί θα είχαν αποκρουστεί, αλλά είναι ακόμη καλύτερο να διαπιστώνεις ότι έγιναν έτσι οι χειρισμοί και είναι έτσι διαμορφωμένοι οι συσχετισμοί, ώστε να μην έχουν συνδεθεί τα δυο αυτά πεδία που είναι τόσο κρίσιμα τελικά για την εθνική μας υπόσταση και για τη στρατηγική ανασυγκρότησης του τόπου μας.

Θέλω να σας παρακαλέσω να εξαντλήσετε τη διάθεση προσφοράς που έχετε, η οποία είναι αποδεδειγμένη στο χώρο του Υπουργείου Εξωτερικών, σε όλους τους κλάδους. Ξέρω ότι όλες και όλοι ανεξαρτήτως της τυπικής υπηρεσιακής σχέσης που έχετε, είστε πάντα διατεθειμένοι να προσφέρετε με κριτήριο το εθνικό συμφέρον και τις ανάγκες της Υπηρεσίας, που είναι οι ανάγκες της εξωτερικής πολιτικής.

Θέλω εκ μέρους της πολιτείας να σας ευχαριστήσω από όλη μου την καρδιά γι' αυτό, γιατί αυτό είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη και παράδοση του Υπουργείου Εξωτερικών. Θέλω να σας παρακαλέσω πραγματικά να εξαντλήσετε τη διάθεσή σας για προσφορά και συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια, που δεν είναι μια προσπάθεια κυβερνητική ή πολιτική, είναι μια προσπάθεια που γίνεται στο όνομα της εθνικής μας ενότητας και της εθνικής μας προοπτικής.

Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι κανένας έπαινος και καμία αναγνώριση δεν καλύπτει πρακτικές καθημερινές ανάγκες, αλλά έχει σημασία και αυτό. Έχει σημασία να το λέμε και να το νιώθουμε και έχει σημασία να υπάρχει ένα κλίμα συναισθηματικό, ηθικό στον τόπο μας, που διασφαλίζει τις προϋποθέσεις της στοιχειώδους συναίνεσης και της ενότητας γύρω από τα θεμελιώδη.

Με αυτές τις σκέψεις και στο όνομα των κυρίων Υφυπουργών, ο κ. Γεροντόπουλος απουσιάζει σε κοινοβουλευτική υποχρέωση που έχει, στο όνομα και του κ. Κούρκουλα και των Γενικών Γραμματέων, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου του Πρέσβη του κ. Μητσιάλη, του Γενικού Γραμματέα των Διεθνών οικονομικών σχέσεων του κ. Μίχαλου, θέλω να σας ευχηθώ για  μια ακόμη φορά. Χαίρομαι γιατί είναι παρόν ο φίλος μου και συνάδελφός μου και συνεργάτης μου Γιάννης Μανιάτης, Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τον οποίο έχουμε πάρα πολύ στενή σχέση στο κρίσιμο ζήτημα του ορυκτού πλούτου της χώρας και άρα των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, στο κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Έχουμε κάνει, τους τελευταίους μήνες, μια συστηματική και επίμονη δουλειά με τη βοήθεια όλων των αρμοδίων Διευθύνσεων και Αρχών του Υπουργείου αλλά σε συνεργασία και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε σχέση με όλες τις χώρες, με τις οποίες διαβουλευόμαστε ή διαπραγματευόμαστε γύρω από τα θέματα αυτά, στο πλαίσιο της διεθνούς Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, η οποία είναι πάντοτε κείμενο αναφοράς στα θέματα αυτά και χαίρομαι γιατί σήμερα στείλαμε αισιόδοξα μηνύματα στην ενημέρωση που κάναμε πριν από λίγο στα Μέσα Ενημέρωσης.

Με αυτές τις σκέψεις σας εύχομαι υγεία, τύχη, αντοχή και εύχομαι να μας δικαιώσει στο τέλος αυτή η προσπάθεια που κάνουμε, γιατί δεν είχαμε και καμία άλλη καλύτερη λύση στη διάθεσή μας. Σας ευχαριστώ πολύ.

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2014