Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2014


Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία:

Ας ελπίσουμε ότι η χθεσινή εκεχειρία στην Ουκρανία είναι ένα πρώτο βήμα προς την εκτόνωση της κατάστασης και την αποκλιμάκωση της βίας. Η καταδίκη της βίας είναι απόλυτη και πρέπει όλοι οι πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες της Ουκρανίας να συμβάλουν ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, να φτάσουμε σε μια κυβέρνηση συνθετική, συναινετική, που θα οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της ενότητας, της αποκατάστασης της τάξης, της διαφύλαξης της εδαφικής της ακεραιότητας και θα οδηγήσει τον ουκρανικό λαό προς τον μεγάλο του στόχο, που είναι να αναδειχθεί ως ένα μεγάλο έθνος και ένας μεγάλος παράγοντας της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπως είναι και όπως δικαιούται να είναι.

Η Ελληνική Προεδρία στρέφει τη σκέψη της στα θύματα, στις οικογένειες των νεκρών, στους τραυματίες. Καταδικάζει απερίφραστα κάθε έναν που δίνει κίνητρο ή υποκινεί την άσκηση βίας ή κλιμακώνει τη βία.

Συνεργαζόμαστε στενά με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Catherine Ashton. Είμαι σε επαφή με πολλούς συναδέλφους μου. Χρειάζεται αναμφίβολα μία κινητοποίηση, όχι μόνο της Ε.Ε., αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο ρόλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι πάρα πολύ σημαντικός. Θέλω να ελπίζω ότι τα μηνύματα είναι πολύ καθαρά και ότι θα τα λάβει υπ’ όψιν του και ο Πρόεδρος Yanukovich, αλλά και όλοι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην Ουκρανία».

.

Tags: Ελληνική ΠροεδρίαΔηλώσεις 2014