Μαριούπολη, 2 Μαρτίου 2014


Δήλωση Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου προς τους εκπροσώπους των Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας 

Κύριε Πρύτανη,

Φίλες και Φίλοι,

Χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί βρισκόμαστε σήμερα, εδώ, στη Μαριούπολη με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, που έχει έδρα της τη Μαριούπολη, και με εκπροσώπους του Ελληνισμού της Ουκρανίας, ειδικότερα της περιοχής αυτής που έχει έντονο το ελληνικό στοιχείο.

Βρίσκομαι εδώ, ακριβώς, επειδή η Ουκρανία περνάει μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο αυτή, θέλει να συμβάλλει όσο μπορεί, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, να υπάρξει τάξη, να υπάρξει ασφάλεια, να υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση, δημοκρατική, συναινετική - στην οποία να μετέχουν όλες οι δυνάμεις της Ουκρανίας πολιτικές, κοινωνικές, περιφερειακές – που να οδηγήσει τη χώρα στην αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης, σε εκλογές προεδρικές, στη λειτουργία ενός ομαλού συστήματος.

Πρόκειται να πάω σε λίγο στο Κίεβο, όπου θα έχω συναντήσεις με τη νέα ηγεσία της χώρας, με τον Πρωθυπουργό, με τον Υπουργό Εξωτερικών, με τον Πρόεδρο της Βουλής και αυτό το οποίο αυτή τη στιγμή επείγει είναι να ξεπεράσουμε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, μεταξύ δύο γειτονικών και φίλων κρατών που έχουν τεράστια σημασία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, για την παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα.

Αύριο το μεσημέρι θα συνεδριάσουμε στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεώρησα υποχρέωση της Ελλάδας που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου το εξάμηνο αυτό, να έρθω να ενημερωθώ απευθείας από τις νέες Αρχές της Ουκρανίας, ώστε να μπορέσουμε και ως Ελλάδα αλλά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμβάλουμε στην επίτευξη των στόχων που ανέφερα προηγουμένως, οι οποίοι που σας αφορούν και εσάς, γιατί και εσείς θέλετε να νιώθετε ασφάλεια, πως λειτουργεί ένα κράτος που σας προστατεύει.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως, ως Έλληνες πολίτες, η Ελλάδα σας έχει υπό την απόλυτη κάλυψη και προστασία της και θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε, εθνικές και ευρωπαϊκές, ώστε να έχετε αυτή την προστασία, αυτή την φροντίδα που πρέπει να έχετε, τις δύσκολες στιγμές που ζείτε.

Δεν είναι η ώρα τώρα να μιλήσουμε, για τα προβλήματα που έχει ο ελληνισμός της Μαριούπολης, που έχουν οι σύλλογοι και η ομοσπονδία, ή το πανεπιστήμιο ή το εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτά τα ξέρω, τα παρακολουθώ πάρα πολύ συστηματικά, επί χρόνια τώρα. Ο Γενικός Πρόξενος, ο Πρέσβης μας στο Κίεβο με ενημερώνουν, ο κ. Γεροντόπουλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών που είναι αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, επίσης, με ενημερώνει.
Βλέπω τα έγγραφά σας, τα χαρτιά που στέλνετε, ξέρω τις ανάγκες και θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να βοηθήσουμε σε όλους τους τομείς: στο πανεπιστήμιο, στα σχολεία, στις πολιτιστικές δραστηριότητες, στις ανάγκες που υπάρχουν για κάθε οικογένεια, εδώ, ελληνική που ζει στη Μαριούπολη και γενικότερα στην Ουκρανία.

Τώρα έρχομαι για να σας μεταφέρω το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Κάρολου Παπούλια, του Πρωθυπουργού, της Βουλής των Ελλήνων, όλων των πολιτικών δυνάμεων - γιατί είμαστε όλοι ενωμένοι, ως έθνος, όταν υπάρχει μια ανάγκη προστασίας των πατριωτών μας, οπουδήποτε στον κόσμο.

Θέλω να νιώθετε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και η Κυβέρνηση, συνολικά, είναι στο πλευρό σας. Το Γενικό Προξενείο και η Πρεσβεία μας στο Κίεβο είναι το σπίτι σας. Οποιαδήποτε ανάγκη παραστεί, η βοήθειά μας θα είναι άμεση, πρακτική, αποτελεσματική, σε συνεννόηση, φυσικά, πάντα με τις ουκρανικές Αρχές, με τις οποίες πρέπει να έχουμε εξαιρετική σχέση, για να είμαστε και αποτελεσματικοί σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε.

Βεβαίως, είστε πολίτες που ζείτε εδώ στην Ουκρανία, έχετε την ελληνική σας ταυτότητα και την ελληνική σας υπερηφάνεια. Θέλουμε η Ουκρανία, η χώρα στην οποία ζείτε, να ευτυχήσει, να ευημερήσει, να ξεπεράσει την κρίση, και, βεβαίως, αυτό που, πρωτίστως, θέλουμε και θέλει όλος ο κόσμος είναι να μην έχουμε ούτε εμφύλιο πόλεμο, ούτε πολεμική ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Να μην ξαναγίνει η Ουκρανία ένα πεδίο πολέμου, να μην έχουμε εδώ ένα νέο ψυχρό πόλεμο που θα διχάσει ξανά την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε και θα το αποφύγουμε.

Άρα, ο σκοπός της επίσκεψής μου είναι πάρα, πάρα πολύ συγκεκριμένος. Θέλω να σας μεταδώσω αυτό το μήνυμα, το οποίο είναι και πολιτικό και ηθικό και συναισθηματικό και πρακτικό και θέλω να σας παρακαλέσω πραγματικά ό,τι έχετε να μας το λέτε, αμέσως, για να μπορούμε να σας βοηθάμε και να αντιδρούμε με τον τρόπο που πρέπει.

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΕλληνική ΠροεδρίαΔηλώσεις 2014