Ρώμη 28 Φεβρουαρίου 2014


Δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Federica Mogherini 

 

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη συνάντησή μας από το διορισμό της κυρίας Mogherini ως Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας και ελπίζω να είναι ένας καλός οιωνός για το μέλλον, για μία επιτυχή και παραγωγική θητεία της κας Mogherini.

Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να εκφράσω, αυτή τη φορά δημοσίως και επισήμως, ακόμα μία φορά, τις θερμότερες ευχές μου στην κυρία Mogherini, καθώς και στη νέα ιταλική κυβέρνηση.

Όπως καταλαβαίνετε, το πρώτο θέμα της συνάντησής μας ήταν ο συντονισμός των δύο συνεχόμενων Προεδριών, της ελληνικής, για το πρώτο εξάμηνο, και της ιταλικής. Το 2014 είναι ένα «Μεσογειακό  Έτος» και μπορούμε, λοιπόν, να επιβεβαιώσουμε τη βούλησή μας να μοιραστούμε την ίδια σχεδόν ατζέντα, τις ίδιες ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

Κατ' αρχάς, η ανάγκη για ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, καθώς και η διατήρηση, η βελτίωση της κοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επειδή αποτελεί καθήκον μας να παρουσιάσουμε μία νέα ευρωπαϊκή αφήγηση, ειδικά για τη νέα γενιά της Ευρώπης.


Η Ευρώπη δεν πρέπει να συνδέεται με τις πολιτικές λιτότητας και την ανεργία, αλλά πάντα με πολύ σημαντικές και ελκυστικές αξίες, καθώς με ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Η δεύτερη κοινή προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στην Ευρωζώνη. Η τραπεζική ενοποίηση είναι τώρα το πιο χειροπιαστό στοιχείο αυτού του θέματος. Είμαστε στη θέση να παρουσιάσουμε κάποια πολύ απτά επιτεύγματα, επειδή το καθήκον μας είναι να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία για την έγκριση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον   Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης.

Η τρίτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.  Ως μεσογειακές χώρες, η Ελλάδα και η Ιταλία γνωρίζουν πολύ καλά τις λεγόμενες μεταναστευτικές ροές, την πίεση, ιδίως στις παράκτιες χώρες. Η αρχή του επιμερισμού των βαρών είναι κάτι σαφές, όχι απλά ένα ρητορικό σχήμα. Και η κοινή μας βούληση είναι να λάβουμε όλες τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου και βέβαια κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου, της ιταλικής προεδρίας.

Η τέταρτη οριζόντια προτεραιότητα είναι η λεγόμενη Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και ζωτικό για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. Η κοινή μας θάλασσα, η Μεσόγειος, παρέχει πάντα πολλές δυνατότητες για αλιεία, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για τη δημιουργία νέων ευκαιριών, όπως είναι, για παράδειγμα, η κοινή Πρωτοβουλία για το Ιόνιο και την Αδριατική.

Πριν μερικές εβδομάδες, στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της διυπουργικής συνάντησης της Πρωτοβουλίας για το Ιόνιο και την Αδριατική, ένα νέο στοιχείο ήταν η προώθηση αυτής της ελκυστικής ιδέας για την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό πεδίο συνεργασίας είναι ο νέος αγωγός, ο Διαδριατικός Αγωγός (TAP). Και η ιδέα μας είναι να οργανώσουμε, στη Θεσσαλονίκη, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, μία Υπουργική Διάσκεψη με τη συμμετοχή των Υπουργών της Ε.Ε., καθώς και των Υπουργών Εξωτερικών των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να ανανεώσουμε την “Ατζέντα Θεσσαλονίκη 2003”, για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της ευρω-ατλαντικής πορείας των χωρών της βαλκανικής χερσονήσου. Και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, θα έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε, επίσης, μία μικρότερη, με κύριο αντικείμενο τις προοπτικές του Διαδριατικού Αγωγού TAP.

Τέλος, όσον αφορά τα ανοιχτά, μεγάλα παγκόσμια ζητήματα, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία, η θέση μας είναι, προφανώς, ταυτόσημη. Το πρόβλημα είναι να στηρίξουμε τώρα μία συμπεριληπτική μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία. Υπάρχει ανάγκη για μία κυβέρνηση με πραγματική και ουσιαστική δυνατότητα να διατηρήσει τη δημόσια τάξη, να προστατεύσει την ασφάλεια της ουκρανικής κοινωνίας, να προστατεύσει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, να προστατεύσει όλες τις περιφερειακές δυνάμεις και τα οράματα της χώρας. Επειδή η έννοια της συμπερίληψης δεν είναι μόνο πολιτική και κοινωνική, αλλά και περιφερειακή και εθνοτική.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει μία ελληνική κοινότητα, με πάνω από 100.000 μέλη, και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς.

Η πρόσφατη διακήρυξη των τριών ομολόγων μας από τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Γαλλία είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ακόμα μία φορά την τελευταία δήλωση που έκανε στο Κίεβο, αυτή τη εβδομάδα, η Ύπατη Εκπρόσωπος, Λαίδη Άστον. Η Ελληνική Προεδρία είναι έτοιμη να λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, σε συμφωνία με την ευρωπαϊκή νομική και θεσμική τάξη.

Και βέβαια, διατηρούμε κοινή γραμμή και συνεργαζόμαστε με την επερχόμενη Ιταλική Προεδρία στο θέμα της Ουκρανίας, καθώς και της Συρίας. Η καταστροφή των χημικών όπλων είναι ένα ευαίσθητο θέμα και το κοινό μας ενδιαφέρον είναι να προστατεύσουμε απόλυτα και χωρίς εξαιρέσεις το μεσογειακό θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτό είναι το κοινό παγκόσμιο καθήκον μας.

Όσον αφορά τη Λιβύη, εκφράζω για άλλη μια φορά τις θερμές ευχαριστίες μου για την ιταλική πρόσκληση συμμετοχής στη Διεθνή Διάσκεψη, στην οποία είμαι, βεβαίως, έτοιμος να συμμετάσχω. Γιατί η Λιβύη είναι ένα περιφερειακό και παγκόσμιο ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο την Ιταλία, αλλά και την Ελλάδα, που είναι γειτνιάζουσα χώρα αλλά και μεσογειακός σύμμαχος και εταίρος της Ιταλίας.

Κυρία Υπουργέ, σας ευχαριστώ ακόμη μια φορά για τη φιλοξενία σας και επαναλαμβάνω τις καλύτερες ευχές μου για εσάς, την κυβέρνησή σας και ιδίως για την νέα πολιτική ηγεσία του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών. Σας εύχομαι τα καλύτερα.

 

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΕλληνική ΠροεδρίαΔηλώσεις 2014

23.1.2024: Γάμος ομοφύλων, τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα. Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση | Κύκλος Ιδεώνhttps://ekyklos.gr/ev/847-23-1-2024-gamos-omofylon-teknothesia-parentheti-mitrotita-syntagmatiko-plaisio-kai-nomothetiki-rythmisi.html 

 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375