Λουξεμβούργο, 14 Απριλίου 2014

Δήλωση Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.


Η ευρωπαϊκή πολιτική είναι σταθερή και καθαρή. Βασίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι ο σεβασμός της διεθνούς έννομης τάξης, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και όλων των χωρών.

Ο δεύτερος είναι η ανάγκη για αποκλιμάκωση, για αποφυγή της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την Ευρώπη να μην εγκλωβιστούμε σε ένα μόνιμο πρόβλημα, αλλά να βρούμε μια συμφωνημένη, κοινά αποδεκτή και εφαρμόσιμη λύση με πολιτικές και διπλωματικές μεθόδους. Γι' αυτό, πρέπει να επιδιώξουμε να γίνει η τετραμερής συνάντηση που έχει, επί της αρχής, προγραμματιστεί την εβδομάδα αυτή.

Εκτός, όμως, από την Ουκρανία, υπάρχουν και άλλα μεγάλα θέματα:

Στη Συρία, η απάνθρωπη σφαγή συνεχίζεται. Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια της Γενεύης ΙΙ, να στηριχτεί ο μεσολαβητής, ο κ. Μπραχίμι και, ειδικά για τα χημικά όπλα, η δική μας προτίμηση είναι, φυσικά, η επιχείρηση καταστροφής και γίνει εκτός Μεσογείου, σε ανοιχτή θάλασσα. Εάν ο αρμόδιος διεθνής οργανισμός και ο ΟΗΕ επιλέξουν, αναγκαστικά, τη Μεσόγειο, εμείς θέλουμε πλήρεις εγγυήσεις σεβασμού του θαλασσίου περιβάλλοντος της Μεσογείου. Αυτό το θέτω κάθε φορά, αλλά θα το θέσω και σήμερα και την Τετάρτη, στη συνάντηση των ΥΠΕΞ των μεσογειακών κρατών-μελών της Ένωσης στην Ισπανία.

Έχουμε ανοιχτό το θέμα της Βοσνίας, όπου έχουμε να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, ως Προεδρία, μετά την επίσκεψή μου στο Σεράγιεβο, πριν λίγες εβδομάδες.

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, να εφαρμοστεί, πλήρως, ο Οδικός Χάρτης επιστροφής στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, στη θεσμική ομαλότητα, γιατί η Αίγυπτος είναι μια χώρα-κλειδί για όλη την περιοχή.

Αργά το απόγευμα, στο Στρασβούργο, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα παρουσιάσω τα, έως τώρα, επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας, με ιδιαίτερη έμφαση, στο ζήτημα της εξωτερικής ασφάλειας των θαλασσίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας».

14.04.2014, Δήλωση Ευ. Βενιζέλου στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Tags: Ελληνική ΠροεδρίαΔηλώσεις 2014