Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

Κοινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥπΕξ Ευ. Βενιζέλου και του ΥπΕξ των Η.Α.Ε. Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan μετά τη συνάντησή τους και την ολοκλήρωση της 2ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Η.Α.Ε.

Ευ. Βενιζελος: Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα να εκπροσωπώ την Ελληνική Δημοκρατία και την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα, γιατί η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις διμερείς εταιρικές σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.


Θέλω να υποδεχθώ με τους πιο θερμούς φιλικούς λόγους την Αυτού Υψηλότητα τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον αγαπητό φίλο Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nayan, που είχε την καλοσύνη να αποδεχθεί να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα αυτή η δεύτερη μικτή συνάντηση, σε διυπουργικό επίπεδο, των δύο χωρών.
Η Υψηλότητά του επισκέπτεται για 5η φορά την Ελλάδα από το 2009, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις διμερείς σχέσεις με τη χώρα μας.


Όπως τόνισε ο Υψηλότατος πριν από λίγο, η παρουσία, εδώ, της Εμιρατινής αντιπροσωπείας είναι και ένας εορτασμός του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, κατ΄ιδίαν και μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, και διαπιστώσαμε, για μια ακόμη φορά, ότι οι θέσεις μας, οι αντιλήψεις μας και η στρατηγική μας συμπίπτουν σε όλα τα ανοιχτά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.


Έχουμε πολύ στενή συνεργασία στο επίπεδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έχουμε την ίδια προσέγγιση για όλες τις μεγάλες ανοιχτές κρίσεις, για την τραγική κατάσταση στη Συρία, για την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ενότητα και η υπόσταση του κράτους στη Λιβύη, για την εφαρμογή ολοκληρωμένου του οδικού χάρτη στην Αίγυπτο.


Θέλουμε η περιοχή που καλύπτει ο αραβικός κόσμος να είναι μια περιοχή ειρήνης, ανάπτυξης και συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιλαμβανόμαστε το ρόλο της Ελλάδας, ως σημείο εισόδου και γέφυρας ανάμεσα στον αραβικό κόσμο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Φιλοδοξούμε, μέχρι το τέλος του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Εμιρατινούς πολίτες και χαιρόμαστε, γιατί με την υπογραφή, σήμερα της διμερούς συμφωνίας, για την προώθηση και προστασία των επενδύσεων, έχουμε ένα πλήρες νομικό πλαίσιο που διευκολύνει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία και κάθε είδους συνεργασία ανάμεσα στις επιχειρήσεις μας αλλά και μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Η συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων και η προηγούμενη συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας είναι οι δυο νομικοί πυλώνες της συνεργασίας αυτής.


Χαίρομαι, επίσης, γιατί, σήμερα, ενθαρρύνουμε, εδώ, την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων. Η συμμετοχή των Εμιράτων σε δυο μεγάλες επενδύσεις, στη μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στη χώρα μας που είναι η επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, αλλά και στην επένδυση που γίνεται, εδώ, στο ξενοδοχείο που βρισκόμαστε, στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, είναι δυο κινήσεις συγκεκριμένες, έμπρακτες, οι οποίες αποτελούν, απλώς, το εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της στρατηγικής συνεργασίας που έχουμε εγκαθιδρύσει.
Η επένδυση στο Ελληνικό θα δημιουργήσει 50.000 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικιστική παρέμβαση που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.


Αλλά, έχουμε μπροστά μας και πολλά άλλα να κάνουμε. Έχουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, στον τομέα του πολιτισμού γιατί, φυσικά, έχουμε βαθύ αμοιβαίο σεβασμό οι δυο χώρες και έχουμε ένα κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο, το οποίο οφείλουμε να αναπτύξουμε. Στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, έχουμε μπροστά μας ένα πεδίο δόξης λαμπρό γιατί έχουμε μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του όγκου των εμπορικών συναλλαγών.


Είναι, όμως, πολύ σημαντική η συνεργασία μας και στον αμυντικό τομέα, στον τομέα της ασφάλειας. Οι δυο Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πολύ στενή σχέση, εκπαιδευτική και όχι μόνο. Και χαίρομαι, γιατί σήμερα συμπίπτει να είναι και η επέτειος της ένωσης των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Συγχαίρω, συνεπώς, την Αυτού Υψηλότητα για την επέτειο αυτή.Στηρίξαμε την υποψηφιότητα του Dubai για την EXPO 2020 και θέλουμε αυτή να πετύχει. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια και ως χώρα, αλλά και ως ελληνικός ιδιωτικός τομέας.


Χαιρόμαστε για την παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θεωρούμε ότι ο τομέας της ενέργειας, υπό όλες τους τις εκφάνσεις, ιδίως με τη μορφή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα και, ήδη, με τις επιχειρηματικές συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα, γίνεται ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα προς τη κατεύθυνση αυτή.


Είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε με την Αυτού Υψηλότητα, κατ' επανάληψη σήμερα, τη δέσμευσή μας να προχωρήσουμε σε αυτό το στρατηγικό πλαίσιο και να αποδείξουμε, με πρακτικά και συγκεκριμένα μέτρα, αυτό που όλοι καταλαβαίνετε σήμερα.


Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δίνουν μία ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Ξέρουν ότι τους υποδέχεται η Ελλάδα που βγαίνει από τη κρίση. Η Ελλάδα που βγαίνει από το μνημόνιο. Η Ελλάδα που επιστρέφει στη κανονικότητα μιας ισότιμης χώρας–μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.
Η Ελλάδα, η οποία ξεπέρασε το δημοσιονομικό πρόβλημα και εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα και βιώσιμα δημοσιονομικά στοιχεία, η Ελλάδα που γυρίζει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Υψηλότατο και όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας, για τη δουλειά που έγινε, η οποία νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικό δείγμα διμερούς συνεργασίας, που θέλουμε να το ακολουθήσουμε και με άλλες χώρες, αλλά η χώρα με την οποία, τώρα, το εφαρμόζουμε, με ολοκληρωμένο τρόπο, είναι τα Εμιράτα και αυτό σημαίνει πολλά.


Υψηλότατε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη παρουσία σας.Al Nahyan: Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε, φίλε Υπουργέ, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα, στην Ελλάδα. Μπορεί να είναι 5η επίσημη επίσκεψη, αλλά έχω επισκεφτεί πολλές φορές ιδιωτικά την Ελλάδα.

Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε, κύριε Υπουργέ Εξωτερικών, κυρίες και κύριοι, χωρίς αμφιβολία, είναι μεγάλη τιμή για εμένα να εκπροσωπώ το κράτος των Εμιράτων σε αυτή την πολύ σημαντική συνεδρίαση της κοινής μικτής Επιτροπής.

Εμείς στα Εμιράτα, θέλαμε να γίνει αυτή η μικτή Επιτροπή στην Ελλάδα, για να στείλουμε ένα μήνυμα, ένα δυνατό μήνυμα, ξεκάθαρο, θετικό και να δείξουμε τη δέσμευσή μας, να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε όλους τους τομείς, κυρίως σε αυτή τη περίοδο, τώρα που η Ελλάδα έχει αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Δεύτερον, για να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε υπερήφανοι και πανηγυρίζουμε, γιορτάζουμε μπορώ να πω, γιατί η Ελλάδα ξεπέρασε την οικονομική της κρίση και στέκεται στα πόδια της. Η Ελλάδα, αντιμετώπισε προκλήσεις για να γυρίσει στη σταθερότητα που επιθυμούμε τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Τρίτον, γιορτάζουμε, γιατί είμαστε σε θέση να να ανακοινώσουμε τη μεγάλη επένδυση των Εμιράτων στο παλιό αεροδρόμιο, στο Ελληνικό.

Όλα αυτά μαζί, με άλλες συμφωνίες που υπεγράφησαν, είτε αυτές λέγονται μνημόνια κατανόησης, είτε άλλου είδους συμφωνίες, θα θέσουν μια στέρεα βάση, πιο δυνατή από πριν και αποδεικνύουν, επίσης, και το συνεκτικό στοιχείο μεταξύ του Ελληνικού πολιτισμού με τον Αραβικό πολιτισμό. Οι σχέσεις αυτές δεν είναι μόνο ιστορικές, αλλά έχουν κοινωνικές, πολιτιστικές, φιλοσοφικές ρίζες.

Ο ελληνικός πολιτισμός ήταν η βάση που χτίστηκαν η γραφή, οι άλλες φιλοσοφίες, οι ιδέες στον ισλαμικό πολιτισμό, στον αραβικό πολιτισμό στο 8-9ο αιώνα μ.Χ.. Πιστεύουμε ότι, σήμερα, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες όχι μόνο για να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις αλλά να ψάξουμε, να εξερευνήσουμε, να βρούμε άλλες δυνατότητες, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο μπροστά και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της Ελλάδας και των Εμιράτων για να βρούμε καλύτερες ευκαιρίες για να συνεργαστούμε ακόμα καλύτερα.

Γι’ αυτό εμείς εκτιμούμε, πάντα εκτιμούσαμε την υποστήριξη της Ελλάδας για την EXPO 2020. Είμαστε, επίσης, χαρούμενοι και ευγνώμονες για την απαλλαγή των πολιτών των Εμιράτων από την υποχρέωση έκδοσης θεώρησης εισόδου. Επίσης, ενδιαφερόμαστε να βρούμε και άλλες ευκαιρίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ή μεταξύ των οικονομικών οργανισμών, όχι μόνο για μια οικονομική σύνδεση, αλλά για να βρούμε καλύτερες ευκαιρίες για τις δύο χώρες μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή.

Τα Εμιράτα, με κριτήρια logistics, θεωρούνται μια στρατηγική περιοχή για τη νότιο Ασία, την Κίνα, την Ανατολική Αφρική και την Ινδία. Είμαστε μια σημαντική πύλη προς αυτές τις χώρες. Είμαστε, εδώ, για να ενισχύσουμε τις οικονομίες των δύο χωρών, για να αξιοποιήσουμε την οικονομία της άλλης χώρας.

Επίσης, θέλω, αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε, να σας ευχαριστήσω προσωπικά, να ευχαριστήσω την ελληνική Κυβέρνηση, τον ελληνικό λαό για τη φιλοξενία, για την υπέροχη φιλοξενία, την αγάπη και για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύετε στο κράτος των Εμιράτων, είτε ως Κυβέρνηση, είτε ως πολίτες, ως οργανισμοί, φορείς, για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας.

Και πιστεύω ότι αυτό το πνεύμα θα διαδοθεί γρήγορα στους λαούς μας και αυτό θα διευκολύνει, θα αυξήσει τις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών μας.
Ευχαριστώ, κύριε Αντιπρόεδρε.

 

 

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕλληνική ΠροεδρίαΔηλώσεις 2014

Save the Date: 5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος - Μαθήματα εμβάθυνσης στο Συνταγματικό Δίκαιο, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2022Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375