Βρυξέλλες, 12 Μαΐου 2014

Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου για την κατάσταση στην Ουκρανία, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Όσον αφορά την Ουκρανία, η προτεραιότητά μας τώρα είναι να λάβουμε πραγματικά δημόσια βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης και της βίας.

Το πρώτο βήμα, από την ρωσική πλευρά, είναι να μην αναγνωρίσει το αποκαλούμενο δημοψήφισμα.

Το δεύτερο βήμα είναι η πραγματική συμμετοχή των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας στις προεδρικές εκλογές.

Το τρίτο βήμα είναι η απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα.

Επίσης, από την πλευρά του Κιέβου, χρειάζεται μία πραγματικά συμπεριληπτική διαδικασία διαλόγου με τις ανατολικές περιοχές της χώρας. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, προκειμένου να διαμορφωθεί μία νέα και βιώσιμη κατάσταση στην Ουκρανία, πάντα υπό την αρχή του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας.

 Δήλωση
 Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στη ΝΕΡΙΤ για την κατάσταση στην Ουκρανία, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Σήμερα, μαζί με τον Πρόεδρο της Ελβετικής Ομοσπονδίας, που ασκεί την Προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, συζητήσαμε για τον Οδικό Χάρτη που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί για να αποκλιμακωθεί η βία και η ένταση στην Ουκρανία, μετά και από τα λεγόμενα χθεσινά δημοψηφίσματα.

Είχα την ευκαιρία να επισημάνω στη συζήτηση πως πρέπει να ερμηνεύσουμε και να αποσαφηνίσουμε τη σημερινή δήλωση του Κρεμλίνου σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, γιατί είναι αναγκαίο να μην αναγνωριστούν νομικά τα δημοψηφίσματα αυτά, είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε ότι στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου θα μετάσχουν και οι πληθυσμοί των ανατολικών περιοχών, γιατί αλλιώς μια οργανωμένη αποχή δημιουργεί κρίση νομιμοποίησης και είναι σημαντικό να γίνει αυτό που είπε ο Πρόεδρος Πούτιν, να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τη συνοριακή γραμμή με την Ουκρανία.

Αλλά και η κυβέρνηση στο Κίεβο πρέπει να ελέγξει την κατάσταση, να αποτρέψει πράξεις επιθετικής βίας, να ελέγξει παραστρατιωτικούς ή παράπλευρους μηχανισμούς και να ξεκινήσει μια διαδικασία πραγματικής συμμετοχής όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, όλων των εθνοτικών ομάδων, όλων των γλωσσικών ομάδων και κυρίως όλων των περιοχών της χώρας, για να είναι κυρίαρχη, να είναι ακέραιη αλλά να είναι και δημοκρατική και συμμετοχική. Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή και πιστεύω ότι είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κρατών να στηρίξουμε την πρωτοβουλία του ΟΑΣΕ και της ελβετικής Προεδρίας.

 


 

Παρέμβαση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου για την Ουκρανία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Ο Οδικός Χάρτης που παρουσίασε η Ελβετική Προεδρία του Ο.Α.Σ.Ε. είναι φιλόδοξος, αλλά είναι το μόνο συνεκτικό, συστηματικό, ισορροπημένο και πρακτικό σχέδιο που έχουμε. Συγχαίρω, συνεπώς, και στηρίζω τον Didier Burkhalter.

Τώρα το κρίσιμο ζήτημα είναι να προστατεύσουμε τον Οδικό Χάρτη. Το πρώτο που απαιτείται είναι να διευκρινίσουμε την επίσημη ρωσική στάση ως προς τα λεγόμενα «δημοψηφίσματα» που διοργανώθηκαν χθες. Είναι, νομίζω, χρήσιμο ο ίδιος ο Didier Burkhalter να αποσαφηνίσει, σε επαφή με τη Ρωσική Κυβέρνηση, το ακριβές νόημα της σημερινής δήλωσης του Κρεμλίνου ότι «σέβεται» τα αποτελέσματα και ελπίζει να ληφθούν υπόψη στον αναγκαίο διάλογο, ενώ τονίζει την ανάγκη για διαμεσολάβηση, χωρίς να χρησιμοποιεί τον όρο «αναγνώριση». Ας ελπίσουμε όχι τυχαία.

Το δεύτερο σημείο είναι η ανάγκη, όχι μόνο να οργανωθούν, στις 25 Μαΐου, δίκαιες και διαφανείς Προεδρικές εκλογές, αλλά να μετάσχουν σε αυτές οι πληθυσμοί των ανατολικών περιοχών. Μια εκτεταμένη αποχή θα δημιουργήσει πρόβλημα νομιμοποίησης και θα ανακύκλωνε την ένταση. Το τρίτο σημείο είναι να πραγματοποιηθεί αυτό που δήλωσε ο Πρόεδρος Putin, κατά την επίσκεψη του Προέδρου Burkhalter στη Μόσχα: η απόσυρση των στρατευμάτων από τη συνοριακή γραμμή.

Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση στο Κίεβο πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει καμία μορφή επιθετικής, βίας από τις ένοπλες δυνάμεις και, πολύ περισσότερο, ότι δεν γίνεται χρήση παράπλευρων μηχανισμών. Επίσης, πρέπει να αρχίσει το ταχύτερο ο συμπεριληπτικός διάλογος με όλες τις κοινωνικές, πολιτικές, εθνοτικές, γλωσσικές ομάδες και όλες τις περιοχές για μια συνταγματική λύση που θα διασφαλίζει την κυριαρχία, την ακεραιότητα και τη συμμετοχή όλων.

Τέλος, εκτός από τους τέσσερις πυλώνες του Οδικού Χάρτη (κατάπαυση του πυρός, αποκλιμάκωση της έντασης, διάλογος, εκλογές) υπάρχει και ο πυλώνας της οικονομικής υπόστασης και σταθερότητας, χωρίς τον οποίο κινδυνεύουν όλα τα άλλα.

 

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕλληνική ΠροεδρίαΔηλώσεις 2014

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375