Κυριακή, 25 Μαΐου 2014

Δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για το εκλογικό αποτέλεσμα

Ευχαριστώ από καρδιάς τους πολίτες, που στήριξαν με τη ψήφο τους την δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τους ευχαριστώ γιατί ψήφισαν το ψηφοδέλτιό μας στις ευρωεκλογές και τα υπεύθυνα, προοδευτικά, ενωτικά και αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Συγχαίρω για την επιτυχία τους όλους εκείνους που εξελέγησαν και ανήκουν στο συνταγματικό τόξο, ιδιαίτερα φυσικά τους δικούς μας ανθρώπους, της ευρύτερης παράταξης που έδειξαν πόσο βαθιές ρίζες έχει μέσα στην κοινωνία και μέσα στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους 42 υπέροχους υποψήφιούς μας στις ευρωεκλογές, αλλά και τους βουλευτές μας και τα άλλα μάχιμα στελέχη που έδωσαν τη μάχη στις περιφέρειές τους και σ’ όλη την Ελλάδα.

Η κραυγαλέα αποτυχία των exit polls την προηγούμενη Κυριακή λειτούργησε ευεργετικά για τη δημοκρατία και τη διαφάνεια την τελευταία κρίσιμη εβδομάδα. Έθεσε φραγμό σε απροκάλυπτες προσπάθειες συστηματικής νόθευσης των εντυπώσεων επί μήνες, με βασικό στόχο και θύμα το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά, τη δημοκρατική παράταξη, τον πυλώνα της σταθερότητας στη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Τσίπρα ζήτησε την προηγούμενη Κυριακή οι σημερινές εκλογές να θεωρηθούν δημοψήφισμα για την κυβερνητική σταθερότητα και την εθνική στρατηγική. Από το συνδυαστικό αποτέλεσμα των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών προκύπτει η καθαρή απόρριψη του εκβιασμού του κ. Τσίπρα.

Η πολιτική της τεχνητής επέλασης δεν απέδωσε. Δεν δημιούργησε καμία δυναμική. Η οροφή του ΣΥΡΙΖΑ του 2012 είναι δεδομένη. Η τεχνητή πόλωση άφησε αδιάφορη τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Ο συμβολικός εμφύλιος πόλεμος, βασισμένος στις  χυδαιολογίες, τα  ψέματα, τους εκβιασμούς και τις απειλές δεν πέρασε.

Η κοινωνία προφανώς και μας έστειλε ισχυρά μηνύματα που τα καταλαβαίνουμε, τα νιώθουμε, τα σεβόμαστε. Ξέρουμε ότι πολλοί συμπατριώτες μας έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής και της αξιοπρέπειάς τους. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι μακροχρόνια άνεργος, να έχεις χάσει μεγάλο μέρος από τα εισοδήματά σου, να αγωνίζεσαι κάθε μέρα με τη ψυχή στο στόμα για να τα βγάλεις πέρα.

Όμως, τώρα βγάζουμε επιτέλους το κεφάλι μας από το νερό. Μπορούμε να αναπνεύσουμε ως χώρα ξανά. Να αποκαταστήσουμε αδικίες. Να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Παρά, λοιπόν, τις δυσκολίες και τις εύλογες δυσαρέσκειες, η χώρα διάλεξε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια και σταθερότητα η εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο.

Είναι δική μας υποχρέωση -και προσωπικά δική μου- να διασφαλίσουμε το προοδευτικό πρόσημο της σταθερής αυτής πορείας. Η προοδευτική σταθερότητα δεν είναι στασιμότητα, αλλά επιτάχυνση της εξόδου από την κρίση και της επανόδου στην ομαλότητα μιας ευρωπαϊκής χώρας, ουσιαστικά ισότιμης με τις άλλες. Επιτάχυνση στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης με άξονα την καταπολέμηση της ανεργίας. Όσο  γίνεται ταχύτερη αποκατάσταση αδικιών.

Είχα  ζητήσει από τους πολίτες να ψηφίσουν, λέγοντας καθαρά τη θέση τους για τον προσανατολισμό της χώρας, χωρίς να αφήσουν σε κάποιους να ερμηνεύουν τη ψήφο τους, θέλοντας να δημιουργήσουν πολιτική κρίση τη στιγμή που βγαίνουμε από την οικονομική κρίση.

Χαίρομαι γιατί αυτή η απλή, δημοκρατική αλήθεια έγινε σε σημαντικό βαθμό αντιληπτή. Αυτό που τώρα χρειαζόμαστε πρωτίστως είναι να ενώσουμε το έθνος που κάποιοι το διχάζουν στη λανθασμένη και ξεπερασμένη βάση «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» και να κινητοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Είναι προφανώς επιβεβλημένη η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας υπό το φως όλων των νέων δεδομένων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο τη διεύρυνση της πολιτικής, κοινοβουλευτικής και σε κάθε περίπτωση της κοινωνικής βάσης στήριξης της εθνικής προσπάθειας που κάνουμε ως κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ανάγκης.

Θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει στο δικό του επίπεδο πρωτοβουλίες αναγκαίες για την εθνική συσπείρωση, πέραν της κυβερνητικής συνεργασίας, τη συστράτευση, αλλά και την προστασία των δημοκρατικών και δικαιοκρατικών θεσμών και αξιών.

Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς στις ευρωεκλογές -πέραν της παρουσίας μας σε δήμους και περιφέρειες– διέψευσε τις επιθυμίες των αντιπάλων της παράταξης και της σταθερότητας.

Το ιστορικό μέγεθος της παράταξης δεν χωράει βέβαια ούτε στα σημερινά ποσοστά, ούτε στα ποσοστά του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012. Η βάση όμως της παράταξης έστειλε σήμερα ένα καθαρό μήνυμα σε αυτούς που, ξέροντας ότι εμείς είμαστε ο εγγυητής της σταθερότητας, μας είχαν βάλει στο στόχαστρο με μίσος και διάθεση απαξίωσης.

Το σημερινό αποτέλεσμα καθιστά  επιτακτική την ανάγκη για ενότητα της ευρύτατης δημοκρατικής παράταξης, ως παράταξης προόδου, ευαισθησίας, ανανέωσης, σταθερότητας και ευθύνης. Η πόρτα της συνεργασίας και της συσπείρωσης είναι πάντα ανοικτή με σεβασμό σε όλους.

Είναι προσωπική μου υποχρέωση να διασφαλίσω τη συνέχεια και την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής με άμεσες πρωτοβουλίες που πρέπει να κορυφωθούν με ένα πραγματικά ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβριο.

Φίλες και φίλοι, ας συνεχίσουμε ενωμένοι ως έθνος και ως κοινωνία.

Κερδίζουμε ένα δύσκολο εθνικό, ιστορικό στοίχημα.

Κερδίζουμε ξανά τη θέση που μας αξίζει ως έθνος μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο κόσμο.

Σας ευχαριστώ.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΚεντροαριστερά | Προοδευτικό ΚέντροΔηλώσεις 2014

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος - Μαθήματα εμβάθυνσης στο Συνταγματικό Δίκαιο, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2022Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375