Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014

Διαλογική συζήτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια κατά την προσέλευση του  στο Προεδρικό Μέγαρο

Ευ. Βενιζέλος:  Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε.  Σας ευχαριστώ που με δέχεστε.

Πρόεδρος:  Με μεγάλο ενδιαφέρον...

Ευ. Βενιζέλος:  Το βασικό συμπέρασμα των τριπλών εκλογών ήταν η διατήρηση της σταθερότητας στη χώρα.  Και αυτό είναι μία πολύ σημαντική βάση εκκίνησης για να κάνουμε όλοι μαζί την προσπάθεια εξόδου από την κρίση.  Είμαστε λίγα βήματα πριν από το τέλος, πρέπει να τα κάνουμε όλοι ενωμένοι. 
Ένα δεύτερο μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες είναι ότι δεν θέλουν αυτόν τον συμβολικό εμφύλιο πόλεμο που επιθυμούν ορισμένοι.  Πρέπει να ενώσουμε ξανά το Έθνος και θα έχω την ευκαιρία να σας παρουσιάσω μερικές σκέψεις μου προς την κατεύθυνση αυτή της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συναίνεσης.

Πρόεδρος:  Τι εκπέμπει η Ευρώπη;

Ευ. Βενιζέλος: Χθες είχαμε τη συνάντηση των σοσιαλιστών πρωθυπουργών και αντιπροέδρων της κυβέρνησης.  Ήταν και ο Πρόεδρος Ολάντ από τον οποίο έχετε χαιρετισμούς. 
Εμείς θέλουμε να εφαρμοστούν οι θεσμικές διαδικασίες, δηλαδή η πρώτη επιλογή να γίνει με τον υποψήφιο Πρόεδρο του μεγαλυτέρου κόμματος κοινοβουλευτικά, που είναι το Λαϊκό Κόμμα, δεν έχει σημασία.
Eμάς μας ενδιαφέρουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Θέλουμε να αναβαθμιστεί το Κοινοβούλιο, γιατί αυτό είναι το μήνυμα των λαών. Aλλά κυρίως μας ενδιαφέρει το νέο μήνυμα πολιτικών, δηλαδή θέλουμε ανάπτυξη, απασχόληση, μια Ευρώπη φιλική και ορατή για τους πολίτες και ελπίζω ότι το μήνυμα αυτό θα γίνει αντιληπτό.  Δεν αντέχει κανείς λιτότητα και ανεργία. 
Εμείς ήμασταν αιχμάλωτοι νεοφιλελεύθερων πολιτικών γιατί έπρεπε να δανειστούμε. Και τώρα, η επάνοδος στην κανονικότητα, μας επιτρέπει να μπούμε σε μία διαπραγμάτευση πανευρωπαϊκή με άλλους όρους.-

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΕκφασισμός | ΝεοναζισμόςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΔηλώσεις 2014