Βρυξέλλες, 25 Ιουνίου 2014

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου εργασίας των ΥΠΕΞ των κ-μ του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει, ως προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους ομολόγους του σχετικά με την ευρωπαϊκή, ενταξιακή, πορεία του Μαυροβουνίου και να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις ως προς το ζήτημα της πΓΔΜ, υπογραμμίζοντας την διεθνή διάσταση του θέματος και την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών επίλυσης του ονοματολογικού, με τη μεσολάβηση του κ. Nimetz, στο πλαίσιο της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών. Ακολουθεί η σχετική δήλωση του κ. Βενιζέλου:

Ευ. Βενιζέλος: Στο δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με αντικείμενο τη διεύρυνση, την Πολιτική Ανοιχτών Θυρών, αποφασίσαμε μετά από μακρά συζήτηση να προτείνουμε στη Γεωργία μια δέσμη μέτρων αναβάθμισης της εξωτερικής της σχέσης με το ΝΑΤΟ. Επίσης, αποφασίσαμε σε σχέση με το Μαυροβούνιο να ξεκινήσουν εντατικές διαπραγματεύσεις με στόχο, μέχρι το τέλος του 2015, να εκτιμήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσκληθεί το Μαυροβούνιο να συναντήσει τη Συμμαχία.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τις αποφάσεις που έλαβε η Διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ – Μαυροβουνίου, που άνοιξε τρία νέα κεφάλαια, μεταξύ των οποίων και το κεφάλαιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Η συζήτηση, όμως, δεν έμεινε μόνο στη Γεωργία και το Μαυροβούνιο, συζητήσαμε και για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, όπου το βασικό είναι να υπάρχει κράτος, να υπάρχει κρατική ενότητα και οντότητα και ασφάλεια, άρα αυτό προέχει και όχι η ενταξιακή προοπτική της Βοσνίας.

Συζητήσαμε φυσικά και για το πρόβλημα της γειτονικής μας χώρας της πΓΔΜ, όπου μείναμε στο πλαίσιο του Βουκουρεστίου, αλλά είχα την ευκαιρία να εξηγήσω για ακόμα μία φορά ότι εδώ δε μιλάμε για μια διμερή διαφορά, αλλά για ένα διεθνές ανοιχτό ζήτημα, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θύμισα, επίσης, στους συναδέλφους μου ότι κατά την τελευταία επίσκεψή μου στα Σκόπια, υπό την ιδιότητά μου του προεδρεύοντος του συμβουλίου της ΕΕ, συζήτησα με τον κ. Γκρουέφσκι και είπαμε να εντατικοποιήσουμε τη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς, η οποία προβλέπεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και αυτό κάνουμε – η διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς  είναι η κατάλληλη και αρμόζουσα διαδικασία.

Επίσης, πρέπει να εξηγούμε πάντα ότι δεν υπάρχει ένα πρόβλημα ονόματος, υπάρχει ένα πρόβλημα ουσίας. Το όνομα κωδικοποιεί ένα ουσιαστικό πρόβλημα περιφερειακής σταθερότητας, δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, σεβασμού της Συμφωνίας της Αχρίδας, σεβασμού της συμφωνίας του Μαρτίου του 2013, μεταξύ των βασικών πολιτών κομμάτων της γειτονικής μας χώρας, για την οποία ενδιαφερόμαστε πολύ, έχουμε έντονη οικονομική και επενδυτική παρουσία, έχουμε πάντα ανοιχτές τις πόρτες μας στους επισκέπτες από τη γειτονική μας χώρα. Αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ελληνική θέση είναι συγκεκριμένη, μετριοπαθής, υπεύθυνη, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και περιμένουμε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά».

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΕλληνική ΠροεδρίαΔηλώσεις 2014