Βρυξέλλες, 15 Αυγούστου 2014

Δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων 


Σχετικά με τις εξελίξεις στο ΙΡΑΚ:

Ανήμερα της Παναγίας, εδώ από τις Βρυξέλλες, στέλνουμε τη σκέψη μας στους χριστιανικούς πληθυσμούς του Ιράκ και όλου του Λεβάντε, σύμφωνα με την παραδοσιακή, ιστορική διατύπωση.

Δεν μπορεί να νοηθεί η περιοχή αυτή χωρίς τις χριστιανικές κοινότητες, χωρίς τη συνύπαρξη όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων και κοινοτήτων. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και για το Ιράκ, για την κρατική του υπόσταση. Πρέπει να αποτρέψουμε την επίθεση του «ισλαμικού κράτους», όπως λέγεται, της Συρίας και του Λεβάντε, γιατί δεν πρέπει να μετατραπεί το Ιράκ σε ένα κράτος-τρομοκράτη, που θα αναστατώνει μακροπρόθεσμα όλη την περιοχή, στην οποία είμαστε πάρα πολύ κοντά.

Άρα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αμέσως και τη βαριά ανθρωπιστική κρίση και το μεγάλο ζήτημα ασφάλειας που υπάρχει στην περιοχή. Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαθέσει στρατιωτικά μέσα, αλλά μπορεί να συμβάλει ανθρωπιστικά και μπορεί να στηρίξει πολιτικά, μέσα στο πλαίσιο της δικής της εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής στρατηγικής.

Σχετικά με τη Μέση Ανατολή:

Στη Μέση Ανατολή, το ζήτημα είναι να υπάρξει μία εκεχειρία, η οποία  να είναι βιώσιμη. Μία εκεχειρία, η οποία θα επιτρέψει να επιστρέψουν τα δύο μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να ξαναρχίσει ο διάλογος για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, στη βάση δύο κρατών που θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο, με επιστροφή στα σύνορα του 1967 και με αποδοχή και της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας αλλά και του αμερικανικού σχεδίου για την ειρήνευση στην περιοχή.

Έχει, επίσης, πάρα πολύ μεγάλη σημασία να δούμε πώς θα υλοποιηθεί η πρόταση των τριών ευρωπαϊκών κρατών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασίλειου, την οποία σε γενικές γραμμές, αποδέχεται και στηρίζει και η Ελλάδα, αλλά και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμείς, ως Ελλάδα, στείλαμε ήδη μια πολύ σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια, και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην αποκατάσταση των παιδιών αλλά και ενηλίκων, που έχουν τραυματιστεί, ως θύματα της κατάστασης στη Γάζα. Είναι τα νοσοκομεία μας, τα στρατιωτικά και τα πολιτικά ανοικτά και έτοιμα να υποδεχτούν τα παιδιά της Γάζας και της ευρύτερης περιοχής.

Σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία:

Είναι πολύ κρίσιμη ημέρα, επίσης, και για την Ουκρανία, καθώς πρέπει  να δούμε πώς θα εξελιχθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου εξελίσσονται σκληρές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Θέλουμε να ελπίζουμε και προσπαθούμε να συμβάλουμε σε αυτό, ότι θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στη ρωσική και την ουκρανική κυβέρνηση, με τη βοήθεια και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στο ρόλο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη αλλά και στο ρόλο ιστορικών,  Μη- Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως είναι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός. Και σήμερα, που είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία, η Ελλάδα φρόντισε να στείλει διπλωματικά και πολιτικά μήνυμα και προς τη ρωσική και προς την ουκρανική κυβέρνηση: ότι ως μία ορθόδοξη χώρα είναι στη διάθεσή τους, προκειμένου να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της- ξέρουμε ποιό είναι το επίπεδο στο οποίο γίνονται  αυτές οι συνεννοήσεις- ώστε να υπάρξει ένα ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει την αποκλιμάκωση στην περιοχή.

Αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις και στο ζήτημα των κυρώσεων και στις παράπλευρες απώλειες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω των ρωσικών αντιμέτρων. Η Ελλάδα κρατά μία πολύ προσεκτική στάση όλο αυτό το διάστημα. Η διεθνής κοινότητα και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη γνωρίζουν πόσο προσεκτική είναι η στάση μας, υπεύθυνη. Αλλά υπάρχει μία βλάβη, που έχουν υποστεί οι παραγωγοί μας, και όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα τους ώστε να καλυφθεί αυτή η ζημία, μέσα από τους ευρωπαϊκούς κοινοτικούς μηχανισμούς και με εθνικά συμπληρώματα μετά από κοινοτική άδεια. Αλλά εδώ πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα επιτρέψει, στην πραγματικότητα, την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της διεθνούς αγοράς. 

 

 

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2014

Save the Date: 5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος - Μαθήματα εμβάθυνσης στο Συνταγματικό Δίκαιο, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2022Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375