Νέα Υόρκη, 26 Σεπτεμβρίου 2014


Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ι. Κασουλίδη και Αιγύπτου, S.H. Shoukry μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησής τους (Νέα Υόρκη, 26.09.2014)

Με μεγάλη ευχαρίστηση και τιμή φιλοξένησα εδώ, στην Ελληνική Αντιπροσωπεία, τον φίλο και συνάδελφό μου από την Αίγυπτο, τον κ. Shoukry και τον φίλο μου, τον κ. Κασουλίδη, τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών. Αυτή η τριμερής μορφή είναι εξαιρετικό εργαλείο για την πολιτική συνεργασία μας, διότι, όπως κατανοείτε πολύ καλά, η Αίγυπτος αποτελεί πάντα χώρα-κλειδί για οτιδήποτε στον Αραβικό κόσμο.

Έχουμε πολύ συγκεκριμένες αποδείξεις γι’ αυτό τις τελευταίες εβδομάδες, με την εκεχειρία στη Γάζα και, επίσης, με τις πρωτοβουλίες της Αιγύπτου στη Λιβύη. Ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου, ως χωρών-μελών της Ε.Ε. για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, είναι πάντα πολύ σημαντικός. Από αυτή την άποψη, η τριμερής συνεργασία μας αποτελεί πλατφόρμα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή. Για μία ακόμη φορά, εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου.

S. H. Shoukry: Ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ. Με χαρά συμμετέχω στην τριμερή αυτή συνάντηση σε Υπουργικό επίπεδο. Δεσμευόμαστε σε αυτή τη σχέση και στην εδραίωση της αμοιβαίας συνεργασίας μας και με την Ελλάδα και με την Κύπρο. Επίσης, δεσμευόμαστε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας και στο διμερές και στο τριμερές επίπεδο. Έχουμε σίγουρα κοινές φιλοδοξίες αλλά και προκλήσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε και πρέπει να ανταποκριθούμε συλλογικά.

Η γειτνίασή μας στην ανατολική Μεσόγειο καθιστά επιτακτικό για μας να μπορούμε να συντονίζουμε τις θέσεις μας και να συμβάλουμε θετικά ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας και να έχουμε την δυνατότητα να χτίσουμε ένα δίκτυο για οικονομικό και πολιτικό συντονισμό. Είμαι ευγνώμων για αυτή την ευκαιρία να είμαι μαζί σας και με τον Κύπριο φίλο μας και προσβλέπω, μέσα τους επόμενους μήνες, να έχουμε συναντήσεις και σε υψηλότερο επίπεδο, ώστε να εδραιώσουμε τη μορφή αυτή.

Ευ. Βενιζέλος: Ίσως είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να ανακοινώσουμε την επόμενη τριμερή συνάντησή μας, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, στη Λευκωσία, και, επίσης, την κοινή βούληση και πρόθεσή μας να διοργανώσουμε μία Τριμερή Σύνοδο, το συντομότερο δυνατό, στο Κάιρο.

Ι. Κασουλίδης: Χαίρομαι πολύ που έχουμε την ευκαιρία, τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, και μάλιστα χώρες όπως η Αίγυπτος, που είναι κλειδί για την σταθερότητα στην περιοχή – και αυτό έχει αποδειχθεί με την προσπάθεια για την εκεχειρία στη Γάζα και με την προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Λιβύη – και, επίσης, η Ελλάδα και η Κύπρος, να μπορούμε να βρούμε τρόπους να δουλέψουμε μαζί. Και έχουμε αποφασίσει πρακτικούς τρόπους για να δουλέψουμε μαζί, ώστε να συμβάλουμε στην σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας και να είμαστε παρόντες με τρόπο που να δείχνει ότι δεν παρακολουθούμε απλώς τα γεγονότα, χωρίς να αντιδρούμε.

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2014