Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Μολδαβίας Natalia Gherman, απάντησε - μεταξύ άλλων - και στην παρακάτω ερώτηση δημοσιογράφου


Δημοσιογράφος: Με την άδεια της Αντιπροέδρου. Βλέπουμε μια ξαφνική άνοδο κύριε Αντιπρόεδρε των spreads και παράλληλα την πτώση του Χρηματιστηρίου. Πού οφείλεται κατά τη δική σας γνώμη, κατά τη δική σας άποψη; Και θέλουμε και το σχόλιό σας για όλο αυτό το κλίμα που δημιουργείται ενόψει και της προεδρικής εκλογής, όλα όσα ακούγονται περί χρηματισμού Βουλευτών και εξαγοράς συνειδήσεων, προκειμένου να βρεθούν οι 180. Ευχαριστώ πολύ.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στη Βουλή, είχα την ευκαιρία να εξηγήσω, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχουμε αυτή τη στιγμή στη δύσκολη διαπραγμάτευση για την οριστική έξοδο από την κρίση και από το μνημόνιο, για την αλλαγή σελίδας στην πορεία της χώρας, είναι η πολιτική αβεβαιότητα, η αμφισβήτηση της πολιτικής σταθερότητας.

Βλέπουμε τώρα σκηνές από ένα μέλλον που πρέπει ν’ αποφύγει ο ελληνικός λαός. Βλέπουμε πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση. Όσο είναι σημαντικό το να είμαστε ενωμένοι, συστρατευμένοι και να πετύχουμε την οριστική έξοδο από το μνημόνιο, άλλο τόσο είναι επικίνδυνο το να μετατρέψουμε εσωτερικές μικροκομματικές αψιμαχίες σε επιχείρημα των αγορών και σε επιχείρημα ανθρώπων ή κύκλων που δε μας συμπαθούν, εναντίον μας, σε διεθνές επίπεδο.

Άρα ο καθένας πρέπει να καταλάβει ότι ό,τι λέμε και ό,τι κάνουμε εδώ στην Ελλάδα, αμέσως μεγεθύνεται, εξάγεται και λειτουργεί είτε υπέρ είτε κατά της χώρας. Δυστυχώς, τώρα λειτουργεί κατά.

Ως προς την ιστορία δε του δήθεν χρηματισμού των εξαγορών των βουλευτών, όλη αυτή την αθλιότητα η οποία ευτυχώς διερευνάται δικαστικά για να φανεί ότι κανείς δεν έχει να πει τίποτα ή εν πάση περιπτώσει, όποιος έχει να πει ας το πει, για να δούμε τι θα προκύψει, έχω να πω ότι πρόκειται για μια σταλινικού τύπου επιχείρηση προληπτικής συκοφάντησης της ανεξάρτητης, διαφανούς και κατά συνείδηση ψήφου των βουλευτών.

Η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο στη Βουλή γίνεται φανερά, ονομαστικά, στα μάτια του ελληνικού λαού. Κάποιοι οι οποίοι έχουν συνηθίσει, γιατί αυτό είναι το σύστημα σκέψης μέσα στο οποίο κινούνται, σε σταλινικού τύπου προσεγγίσεις, κάνουν κάτι πάρα πολύ απλό: Λένε: «Όποιος ψηφίσει υπέρ του Προέδρου, είναι μέρος μιας συναλλαγής». Άρα τι τον κάνουν; Τον εκβιάζουν, τον απειλούν, τον διασύρουν, τον συκοφαντούν.

Τα έχουμε ζήσει αυτά. Αλλά αυτά δεν ισχύουν στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, στα ευρωπαϊκά κράτη δικαίου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου. Τόσο απλά είναι τα πράγματα, τόσο θεμελιώδη.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔηλώσεις 2014

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375