Αθήνα, 22 Οκτωβρίου  2014

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κατά την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου

Eυ.Βενιζέλος: Καλησπέρα. Η χώρα έχει ένα πλήρως επεξεργασμένο και τεκμηριωμένο πλαίσιο για την έξοδό της από το μνημόνιο και τη μετάβαση στην επόμενη φάση. Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε αντίδραση των αγορών, η οποία στέλνει μηνύματα σε όλους. Εμείς έχουμε ενσωματώσει στο σχεδιασμό μας το γεγονός αυτό.  Τα πράγματα είναι πάντα δύσκολα, τα επιτεύγματα είναι πολλά, η κατάσταση είναι διαφορετική αλλά είναι πάντα εύθραυστη. Ξέρουμε τι είδους διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει και την κάνουμε, ώστε να ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, να διαμορφώσουμε την περίοδο μετά το πρόγραμμα, χωρίς μνημόνιο και χωρίς τρόικα, αλλά με την σιγουριά που προσφέρει η συμμετοχή μας στους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Αυτό το καταλαβαίνουν οι πάντες. Το καταλαβαίνουν και οι εταίροι μας, το καταλαβαίνουν και οι αγορές.

Οι Έλληνες πολίτες νομίζω ότι καταλαβαίνουν και κάτι ακόμη: ότι δεν υπάρχει η άνεση και  το περιθώριο σε κανέναν να λέει ανεύθυνα ψέματα. Άρα, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να συσπειρωθούμε στην προσπάθεια αυτή, να έχουμε τη σταθερότητα, την ενότητα, την συναίνεση και την υπευθυνότητα που απαιτείται, γιατί πραγματικά μέχρι το τέλος της χρονιάς και σίγουρα μέχρι το Φεβρουάριο που θα έχουμε τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να έχει αλλάξει η κατάσταση μέσα στην οποία κινούμαστε ως χώρα. Δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι, πάρα πολύ προσεκτικοί, πάρα πολύ υπεύθυνοι. Και βεβαίως δεν υπάρχει «σχέδιο Β». Ποτέ δεν υπήρχε και απεδείχθη και τώρα ότι όποιος σκέπτεται με όρους "σχεδίου Β" παίζει με τη φωτιά.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα πότε θα έρθει στη Βουλή;

Eυ.Βενιζέλος: Τάχιστα. Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα θα έρθει τάχιστα. Κι όταν λέω τάχιστα, το εννοώ.

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι η συνάντηση με την τρόικα και η διαπραγμάτευση μπορεί να τινάξει τα πράγματα στον αέρα;

Ευ.Βενιζέλος: Όχι, καθόλου. Δεν εκτιμώ ότι θα τινάξει τίποτα τα πράγματα στον αέρα. Η αξιολόγηση, η λεγόμενη αναθεώρηση του προγράμματος, το review που γίνεται, θα ολοκληρωθεί κανονικά. Μέχρι 18 Δεκεμβρίου, που είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το τελευταίο της χρονιάς, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, οι επαφές, οι διαπραγματεύσεις ως προς το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος. Υπάρχουν σχετικές προβλέψεις στις ισχύουσες αποφάσεις του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, ένα σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, εξεδόθη ήδη μια ανακοίνωση της Κυβέρνησης. Δυστυχώς, ο κ. Νταβούτογλου επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται μια πολύ απλή πραγματικότητα: ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει. Είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, έχει διεθνή νομική προσωπικότητα, έχει εθνική κυριαρχία και εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Το πιο παράδοξο είναι ότι ο κ. Νταβούτογλου επικαλείται ως τίτλο για αυτό που κάνει η Τουρκία με το ερευνητικό σκάφος της στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα τη συμφωνία που έχει κάνει η Τουρκία με το ψευδοκράτος. Δεν επικαλείται δικά της δικαιώματα ή δικές της διεκδικήσεις η Τουρκία. Aναγνωρίζει ότι αυτό είναι υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ  που δεν της ανήκει, αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν κάποια δικαιώματα του ψευδοκράτους. Ε, αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να γίνει δεκτό από κανέναν. Δυστυχώς δεν βοηθάει με τη συμπεριφορά της η Τουρκία, ούτε τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, ούτε την δική της ευρωπαϊκή πορεία. Της είχα ζητήσει να «ανακρούσει πρύμναν» και αυτό ισχύει και αυτό λένε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, όλες οι μεγάλες χώρες του κόσμου. 

Δημοσιογράφος: Και κάτι τελευταίο. Εκτιμάτε από τα μηνύματα που έχετε από την Ευρώπη ότι μπορεί οι Ευρωπαίοι να ζητήσουν την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα συμφωνία;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, εκτιμώ ότι αν είχαμε στη χώρα μας σοβαρότητα, εάν είχαμε συναίνεση, εάν όλοι στρατευόμασταν σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και να αλλάξουμε σελίδα, θα είχαμε πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα. Δυστυχώς δεν έχουμε ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο. Αυτό μας δυσκολεύει. Τώρα, εάν δεν υπάρχει συναίνεση κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα δίλλημα. Ένα δίλλημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Εάν αποδέχεται και στηρίζει την ολοκληρωμένη, συμφωνημένη και ασφαλή λύση ή εάν θα αποδεχθεί μια περιπέτεια και μια πορεία στο άγνωστο.

Λοιπόν, εδώ δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια διαφυγής. ‘Η θα πορευθούμε ενωμένοι εθνικά, υπεύθυνοι και συμπαγείς ή θα μπούμε σε αυτό το βασανιστικό δίλλημα για το οποίο έχει πια υποχρέωση να απαντήσει ο κάθε πολίτης.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Σαμαράς θα καλέσει τον κ. Τσίπρα για να επιδιώξει αυτή τη συναίνεση;

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχουν στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα θεσμοί διαλόγου. Είδατε προχθές τον τριήμερο διάλογο στη Βουλή. Είδατε πως μιλήσαμε εμείς, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και πώς μίλησε η αντιπολίτευση. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το μόνο που άκουσα ήταν απόλυτη άρνηση και η επίμονη πρόσκληση να τα παρατήσουμε να φύγουμε τώρα, εν μέσω διαπραγμάτευσης, να πάμε τώρα σε εκλογές, χωρίς να ξέρουμε τι θα πάμε να κάνουμε. Και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και κατά τη διάρκεια της μετεκλογικής περιόδου.

Δηλαδή τι προτείνουν στον ελληνικό λαό; Να θυσιάσει τις θυσίες του. Να τις τινάξει στον αέρα. Διότι για φανταστείτε μια προεκλογική περίοδο 30 ημερών, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος, τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην οικονομία, στη λειτουργία των χρηματοοικονομικών μηχανισμών και θεσμών.

 Έλεος δηλαδή, ας σεβαστούμε τους απλούς ανθρώπους, τον κάθε πολίτη, το κάθε νοικοκυριό, την κάθε επιχείρηση, που ξέρει τις δυσκολίες αλλά βλέπει ότι τώρα φαίνεται το φως. Αλλάζουν τα πράγματα και όταν τα πράγματα αλλάζουν στην οικονομία συνολικά μακροοικονομικά, η αλλαγή θα φτάσει και στο επίπεδο κάθε επιχείρησης, κάθε ανέργου, κάθε σπιτιού. 

 

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΕξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2014