Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2014

Δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, μετά τη σημερινή Τριμερή συνάντηση, στη Λευκωσία, με τους  Υπουργούς Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου:

Είναι η τρίτη Τριμερής Συνάντηση μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδος. Τώρα πλέον το τριμερές αυτό σχήμα έχει αποκτήσει και ουσιαστικό περιεχόμενο. Η επικείμενη σε λίγες ημέρες πρώτη Τριμερής Συνάντηση Κορυφής, στο Κάιρο, στέλνει ένα μήνυμα πολιτικής αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής.  Χαίρομαι πραγματικά γιατί σήμερα είχαμε μία εξαιρετικά ουσιώδη και παραγωγική συζήτηση, τόσο για το περιεχόμενο της τριμερούς συνεργασίας όσο και για την κατάσταση στην περιοχή, καθώς μοιραζόμαστε και οι τρεις χώρες τις ίδιες ανησυχίες και έχουμε την ισχυρή κοινή επιθυμία να διαδραματίσουμε ένα ρόλο σταθεροποιητικό.

Ποια είναι η χρησιμότητα της συνεργασίας αυτής; Πρόκειται για τη συνεργασία ανάμεσα στην Αίγυπτο, που είναι η χώρα-κλειδί για όλες τις εξελίξεις, τις θετικές εξελίξεις,  στην περιοχή λόγω του μεγέθους της, της ιστορίας της και των δυνατοτήτων που έχει να ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή στον ευρύτερο Αραβικό κόσμο. Και δύο χώρες, την Ελλάδα και την Κύπρο, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ που είναι χώρες μεσογειακές, που είναι χώρες πολύ κοντά στην περιοχή της κρίσης, πολύ κοντά στην νότια γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να σχηματίσουμε ένα τρίγωνο με προστιθέμενη αξία, όχι μόνο για εμάς τους ίδιους, στις  τρεις χώρες, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεσογειακή συνεργασία γενικότερα.

Είμαστε σε θέση να κατανοούμε και να αναγνωρίζουμε τον αποφασιστικό ρόλο και τη συμβολή της Αιγύπτου σε όλα τα θέματα και έχουμε, επίσης, την ικανότητα να μεταφέρουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πληροφορίες οι οποίες βασίζονται στη γνώση του πεδίου και όχι σε στερεότυπα. Υπάρχει μια πολύ ισχυρή και στερεή βάση για τη συνεργασία αυτή που είναι η διεθνής νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Όπως είπαν και οι δύο συνάδελφοί μου, η Τριμερής αυτή συνεργασία δεν έχει κανέναν αρνητικό ή επιθετικό χαρακτήρα απέναντι σε οποιοδήποτε άλλον γείτονα. Αντιθέτως, θέλουμε όλοι να διαπνέονται από το ίδιο πνεύμα συναίνεσης, συνεργασίας και σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας.

Βεβαίως, στη συγκυρία αυτή είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί αυτή τη στιγμή έχει προκύψει μία πολύ συγκεκριμένη τουρκική πρόκληση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την Υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα έχουμε μία εν εξελίξει προσβολή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, η οποία πρέπει να πάψει το ταχύτερο δυνατόν γιατί αυτό προστατεύει τη σταθερότητα σε μία περιοχή ταραγμένη, γεμάτη εντάσεις. Αυτό θα διευκολύνει την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και την επάνοδο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Αυτό έχει μεγάλη σημασία και για την ίδια αλλά, επίσης, και για την περιφερειακή σταθερότητα.

Εκτός όμως από τα μεγάλα θέματα διεθνοπολιτικού χαρακτήρα, υπάρχουν και οι οικονομικές διαστάσεις συνεργασίας. Υπογράψαμε το σημερινό κείμενο για την τουριστική συνεργασία, συζητήσαμε εις βάθος για την ενεργειακή πολιτική, συζητήσαμε εις βάθος για θέματα που αφορούν την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Νομίζω ότι ήταν για μας μία εξαιρετική ευκαιρία να επικαιροποιήσουμε την αλληλοενημέρωσή μας σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή και να προετοιμάσουμε πρωτοβουλίες και θέσεις που θα αναπτύξουμε σε κρίσιμα διεθνή fora με στόχο πάντα, όπως είπα και στην αρχή, τη συμβολή στην υπέρβαση των κρίσεων, στην αποκατάσταση της σταθερότητας, στην προστασία της ειρήνης και στην αποφυγή της κλιμάκωσης, προς όφελος όλων των λαών και όλων των εθνών της περιοχής.

Ευχαριστώ τον ομόλογό μου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Κασουλίδη, για την εξαιρετική φιλοξενία και τον συνάδελφό μου της Αιγύπτου, κ. Shoukry, για τις ουσιώδεις συζητήσεις που είχαμε».

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2014