Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2014

Δήλωση  Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γεν. Γραμματέα ΟΗΕ για την Κύπρο κ. E. Eide

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με τον κ. Espen Barth Eide είχαμε μια μακρά και πολύ ουσιαστική συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο, μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα και την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βεβαίως, ο κ. Eide, ένας πεπειραμένος πολιτικός που έχει και την νορβηγική  εμπειρία σε σχέση με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, έχει μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή, την οποία υποστηρίζουμε. Να πετύχει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί το Φεβρουάριο του 2014.

Αυτό θέλουμε. Αλλά για να γίνει αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν προσβολές και περισπάσεις. Υπάρχουν τρόποι να επαναληφθούν οι συνομιλίες. Χρειάζονται, όμως, πρωτοβουλίες, τις οποίες πρέπει πρώτα να πάρουν αυτοί που έχουν την ευθύνη για την κρίση που δημιουργήθηκε.

Ο δικός μας ρόλος είναι πάντα ρόλος υποστηρικτικός των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτη της Ελληνο-κυπριακής κοινότητας. Το κριτήριο μας είναι πάντα η διεθνής νομιμότητα, κριτήριο μας είναι, επίσης, η μνήμη και η γνώση μιας σκληρής ιστορικής εμπειρίας. Αλλά η θέση μας είναι πάντα μια θέση που στοχεύει στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης αλλά φυσικά και μιας λύσης στο Κυπριακό που να είναι δίκαιη, βιώσιμη και σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το κοινοτικό κεκτημένο και φυσικά με τις στοιχειώδεις αρχές που διέπουν κάθε ομοσπονδιακό κράτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, παραμένει ως προϋπόθεση η αποχώρηση του  Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ για να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες ;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η παρουσίας του Barbaros και οι δραστηριότητές του συνιστούν μία προσβολή του διεθνούς δικαίου. Εδώ μιλάμε για μία διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος είναι ο θεσμός που κατ’εξοχήν υπηρετεί το διεθνές δίκαιο.

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2014