Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2014

 Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας


Εκφράζω πριν από οτιδήποτε άλλο τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού ναυτικού ατυχήματος και τη συμπαράστασή μας στους επιβαίνοντες που ζουν αυτή την φοβερή περιπέτεια τέτοιες μέρες.

Ως Υπουργός των Εξωτερικών από χτες τα ξημερώματα είμαι σε διαρκή επαφή με τους ομολόγους μου, τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας και της Αλβανίας ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειες έρευνας και διάσωσης και οι Πρεσβείες μας και τα Προξενεία μας στην Ιταλία και την Αλβανία ήταν εξ αρχής και είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε το καλύτερο, αγωνιζόμαστε να ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης.

Έρχομαι στο μεγάλο γεγονός της ημέρας, που είναι η διάλυση της Βουλής λόγω του εκβιασμού των θεσμών που επιβλήθηκε από την Αντιπολίτευση με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Η χώρα οδηγείται σε εκλογές, η οικονομία σε αβεβαιότητα και αστάθεια με τη σύμπλευση όχι μόνο των ετερόκλητων δυνάμεων της Αντιπολίτευσης που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο, αλλά και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Αυτό είναι όνειδος για τη δημοκρατία που ελπίζω να μην έχει βαθύτερες επιπτώσεις.

 

Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα κρατούν τη μοίρα τους στα χέρια τους. Καλούνται να λάβουν μία απόφαση, για την πορεία της χώρας τα επόμενα πάρα πολλά χρόνια.

Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, κουβάλησε έως τώρα ένα τεράστιο και δυσανάλογο βάρος. Ακρωτηριαστήκαμε, πονέσαμε, ταπεινωθήκαμε, γίναμε το εξιλαστήριο θύμα για να στηρίξουμε τη χώρα και γιατί έπρεπε να καταβάλλουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης για τα λάθη της μεταπολίτευσης, που ανεξαρτήτως των προσώπων που κάθε φορά εμπλέκονται, είναι λάθη ιστορικά, λάθη παραταξιακά, λάθη εθνικά.

Τώρα όμως έχουμε να προστατεύσουμε ένα τεράστιο κεκτημένο. Έχουμε να διαφυλάξουμε τις δραματικές θυσίες του ελληνικού λαού. Οι θυσίες έπιασαν τόπο. Έχουμε πολύ σημαντικά επιτεύγματα. Είμαστε ένα βήμα πριν την αλλαγή σελίδας, πριν την ολοκλήρωση του Μνημονίου και την έξοδο από αυτό, πριν από την επάνοδο της Ελλάδας στην κανονικότητα μιας υπερήφανης χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Το ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά, καθώς εξακολουθούμε να έχουμε την ευθύνη της συμμετοχής στην Κυβέρνηση διεξαγωγής των εκλογών, θα προστατεύσει αυτό το κεκτημένο. Θα προσπαθήσει να εγγυηθεί τη λειτουργία της οικονομίας, των θεσμών της χώρας.

Αλλά μετεκλογικά όλα εξαρτώνται από την κρίση του ελληνικού λαού. Μετεκλογικά το ΠΑΣΟΚ θα είναι, μαζί με όλη τη Δημοκρατική Παράταξη, πάλι παρόν ως εγγυητής των ομαλών εξελίξεων. Χωρίς να δώσει άλλοθι σε κανέναν για τις ανευθυνότητες, τις δημαγωγίες και τις ψευδαισθήσεις που προβάλλει προς τον ελληνικό λαό. Αλλά προκειμένου η Ελλάδα, με σταθερότητα και ασφάλεια, να αλλάξει σελίδα, να αποκαταστήσει αδικίες, να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Αυτό τον εγγυητικό ρόλο δεν μπορεί να τον παίξει κανείς άλλος μέσα στο πολιτικό σύστημα. Δεν μπορεί να τον παίξει ούτε φυσικά η Αντιπολίτευση που διεκδικεί να κυβερνήσει χωρίς πρόγραμμα, ούτε νέα Κόμματα που έρχονται να λειτουργήσουν ως η νέα ΔΗΜΑΡ με τις αβεβαιότητες και τις ασάφειες και τις αντιφάσεις που είχε η ΔΗΜΑΡ στην προηγούμενη Βουλή.

Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, γιατί πάνω στη βάση αυτή καλώ σε συστράτευση τους πάντες. Όλους τους προοδευτικούς, δημοκρατικούς και εχέφρονες πολίτες.

Πάταξον μεν, άκουσον δε! Μπορεί κάποιοι να μας μισούν, κάποιοι να μας απεχθάνονται, κάποιοι να μας βρίζουν, κάποιοι να μας χρεώνουν δικαίως ή αδίκως όλα τα δεινά του τόπου και να μην αναγνωρίζουν τίποτε από όσα έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά και από όσα έκανε το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ας ακούσουν όμως αυτό που λέμε. Είναι για το καλό της χώρας για το καλό της οικονομίας, για το καλό κάθε οικογένειας, κάθε επιχείρησης, κάθε εργαζόμενου, κάθε άνεργου.

Κρατάμε ψηλά την ευθύνη και ευθύνη σημαίνει πατρίδα, σημαίνει μέλλον.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔηλώσεις 2014Εκλογές 2015

23.1.2024: Γάμος ομοφύλων, τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα. Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση | Κύκλος Ιδεώνhttps://ekyklos.gr/ev/847-23-1-2024-gamos-omofylon-teknothesia-parentheti-mitrotita-syntagmatiko-plaisio-kai-nomothetiki-rythmisi.html 

 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375