Αθήνα, 24 Απριλίου 2015

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου,  Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνάντησή του στη Βουλή
με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ σχετικά με την ΠΝΠ

Ευ. Βενιζέλος: Θέλω να πω ότι εκτιμώ πάρα πολύ την υπεύθυνη στάση της Αυτοδιοίκησης. Και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Περιφερειών. Εκτιμώ το γεγονός πως δηλώσατε οτι η τοπική Αυτοδιοίκηση θα βοηθήσει το κράτος, την κυβέρνηση, το δημόσιο, την κοινωνία, εάν υπάρχει πραγματικά ανάγκη, αν υπάρχει κίνδυνος πιστωτικού γεγονότος. Αλλά προφανώς και πρέπει να ξέρετε ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο βαδίζει  η χώρα. Αν καλείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεισφέρει για να βρούμε μια λύση, ή εάν καλείται να θυσιαστεί και αυτή στη λογική της αυτοκτονίας. 

Τη λογική της απειλής της αυτοκτονίας, η οποία δήθεν θα φοβίσει τους εταίρους στη διαπραγμάτευση. Και η αλήθεια είναι ότι η απάντηση σε αυτό δεν υπάρχει, γιατί η ίδια η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει απάντηση.

Είναι επίσης πάρα πολύ δύσκολο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μετατραπεί σε Γενικό Λογιστήριο της Γενικής Κυβέρνησης και πάρα πολύ δύσκολο η Τράπεζα της Ελλάδος από ταμίας του δημοσίου να γίνει ταμίας όλη της γενικής κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά σωστά εσείς λέτε ότι θέλουμε να πάμε στον Πρωθυπουργό να μας πει εάν τα λεφτά αυτά θα αναπληρωθούν, διότι τεχνικά μπορεί να το κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά αυτό γίνεται άπαξ. Για να μπορέσεις να πάρεις τα λεφτά σου πίσω πρέπει να υπάρχει ροή εσόδων, πρέπει να υπάρχει μια οικονομία που λειτουργεί. Πρέπει να υπάρχει ένα τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί, ή πρέπει να καταβληθούν οι δόσεις των δανείων από τους καταραμένους τους Ευρωπαίους. Διότι αλλιώς δεν θα υπάρχουν τα λεφτά αυτά.

 

Και είναι και μια ευκαιρία να καταλάβουν κάποιοι, ιδίως σε σχέση με τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, τι σημασία είχε το 2012 με το PSI να γίνεται ένας συμψηφισμός μεταξύ ταμείων και κράτους για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα σκληρό μέτρο στους ξένους, στους κατόχους των ελληνικών ομολόγων. Το δημόσιο είναι αυτό το οποίο επιχορηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχώς και στηρίζει το ασφαλιστικό σύστημα . Και τι σημαίνει να παίρνεις τα διαθέσιμα των ταμείων και άλλων νομικών προσώπων για να πληρώσεις διεθνείς υποχρεώσεις, ή για να πληρώσεις μισθούς και συντάξεις. Για να έχουμε μια αίσθηση της διαφοράς η οποία υπάρχει.

Εσείς πιστεύω ότι τηρείτε μια υπεύθυνη θεσμική στάση, διότι έχετε και υποχρέωση από το Σύνταγμα, από το άρθρο 102 να προστατεύσετε την οικονομική και διοικητική σας αυτοτέλεια και τους πόρους σας και ιδίως τους τοπικούς πόρους. Τους πόρους από την ιδιωτική περιουσία των δήμων, από δωρεές, από κληροδοτήματα που έχουν ειδική προστασία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα πανεπιστήμια, το ίδιο συμβαίνει και με άλλους φορείς που έχουν ειδική προστασία.

Και ας ελπίσουμε ότι αυτό θα λειτουργήσει ως μια ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα για το πού βρισκόμαστε, γιατί η έλλειψη στρατηγικού πλαισίου είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα και επιδεινώνει τα οικονομικά μεγέθη και επιδεινώνει και τα μεγέθη της τοπικής αγοράς. Εσείς ζείτε την τοπική αγορά, την απασχόληση, την αγωνία των επιχειρηματιών, την αγωνία των δικών σας προμηθευτών που λένε πάνε τα λεφτά, ελάτε να μας πληρώσετε. Τη μεταφορά μαθητών, τα προνοιακά επιδόματα. Όλα.

Γ. Πατούλης: Να πω κ. Πρόεδρε, ότι θεωρούμε πάρα πολύ θετική εξέλιξη, ότι ενώ πήγαινε στη μορφή του κατεπείγοντος, και το αντιληφθήκαμε προχθές και με παρεμβάσεις βουλευτών σας, της παράταξής σας απετράπη αυτό και χθες μπορέσαμε και είχαμε οι φορείς μια τοποθέτηση, αλλά και συγχρόνως πιστεύω ότι άνοιξε ένας κύκλος, τουλάχιστον διαλόγου, που μόνο θετικά κατά την άποψή μας μπορεί να κριθεί.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ξέρω πολύ καλά πόσο έχει συνεισφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις περικοπές που αναγκαστήκαμε να κάνουμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, αλλά από την άλλη μεριά και την προοπτική που διανοίγεται σε σχέση με το ΕΣΠΑ, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στις προοπτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εμείς είχαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ο ελληνικός λαός έκανε μια άλλη επιλογή. Ο ελληνικός λαός έχει μια ευθύνη για  αυτά τα οποία συμβαίνουν. Είναι δημότες σας, αλλά είναι και πολίτες οι οποίοι έχουν κάνει μια επιλογή και στο εθνικό επίπεδο σε σχέση με την κυβέρνηση και την προοπτική της χώρας και είναι φορείς διπλής εντολής. Έχουν δώσει εντολή σε εσάς για τα δημοτικά πράγματα και σε μια κυβέρνηση με ασθενή πλειοψηφία, 41% στον ελληνικό λαό, για τα εθνικά πράγματα. Και θα πρέπει ο κάθε πολίτης να συνειδητοποιήσει ποια ήταν τα πραγματικά διλήμματα τότε και  ποια είναι και τα πραγματικά διλήμματα τώρα.

Γ. Πατούλης: Τι πιστεύετε κ. Πρόεδρε ότι μπορεί να συμβεί;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό θα μας το πει η ιστορία. Εγώ θα σας πω ότι εμείς θα δικαιωθούμε. Είτε επειδή θα προσχωρήσουν στην πολιτική μας, κάτι το οποίο θέλουμε, παραδεχόμενοι ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, είτε θα καταστραφεί η χώρα, κάτι το οποίο δεν το θέλουμε. Τρίτη εκδοχή δεν υπάρχει. 


Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΑποκέντωση | Τοπική ΑυτοδιοίκησηΔηλώσεις 2015

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375