Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε:

Έχουμε μπει στον 5ο μήνα δυστυχώς μιας διελκυστίνδας η οποία δεν έχει τέλος, γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τη σημασία που έχει ο χρόνος. Ο χρόνος περνάει, η οικονομία πλήττεται, η χώρα κάνει πολλά βήματα προς τα πίσω και κάθε μήνας που περνάει στην πραγματικότητα προσθέτει ένα χρόνο ολόκληρο παραμονής της Ελλάδας στο νέο μνημόνιο. 

Η χώρα έχει ήδη μπει σε μια κρίση νομιμοποίησης. Να μην γίνει παρεξήγηση ότι το μικρό κοινοβουλευτικά ΠΑΣΟΚ θέτει ζήτημα αμφισβήτησης της Βουλής και της κυβέρνησης, ή ζήτημα εκλογών. 

Αλλά η χώρα δυστυχώς  είναι ήδη σε μια φάση κρίσης αντιπροσώπευσης και κρίσης νομιμοποίησης, διότι είτε θα υπάρξει μια συμφωνία, άρα μια ομολογία παραδοχής πως η κυβέρνηση είπε ωμά ψέματα προεκλογικά και παραπλάνησε τους πολίτες, και θα έχει ομολογήσει την αποδοχή της δικής μας στρατηγικής, είτε η κυβέρνηση θα αφήσει τη χώρα να οδηγηθεί σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο, σε μια ρήξη, σε μια ταπείνωση. 

Και με τη μια και με την άλλη εκδοχή, έχουμε κρίση νομιμοποίησης. Γι’ αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ παίρνει σήμερα μια θεσμική πρωτοβουλία η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Διορατική, θέλω να πιστεύω. Θα καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση του bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Για την εφαρμογή δηλαδή του συστήματος της πραγματικής απλής αναλογικής, για να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. 

.