Δευτέρα 15 Ιουνίου

Δήλωση Ευ. Βενιζέλου μετά την συνάντησή του με τη νέα Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά,
και τους συνυποψήφιους της, κ. Ανδρέα Λοβέρδο και Οδ. Κωνσταντινόπουλο

Επιτρέψτε μου και επίσημα να συγχαρώ από καρδιάς τη Φώφη Γεννηματά για τη χθεσινή καθαρή  εκλογική της νίκη και για την ανάδειξή της ως της νέας Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την άμεση ψήφο της κοινωνικής μας βάσης.

Θέλω να της ευχηθώ καλή επιτυχία και να δηλώσω ότι φυσικά και εγώ, όπως και όλα τα στελέχη και τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, θα είμαστε στο πλευρό της. Θέλω να ευχαριστήσω ατομικά την καθεμιά  και τον καθένα από τους πολίτες - μέλη του ΠΑΣΟΚ που προσήλθαν χθες στην κάλπη της προεδρικής εκλογής και έδωσαν υπόσταση σε αυτό που λέγεται ΠΑΣΟΚ.

Θέλω να ευχαριστήσω σήμερα που και επισήμως παραδίδω τα καθήκοντα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όλους αυτούς που μνημόνευσα στην ομιλία μου στο συνέδριο, αλλά και ονομαστικά τον απερχόμενο Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, το Νίκο Ανδρουλάκη με τον οποίο πορευτήκαμε μαζί τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια, τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής και πρωτεύσαντα στις εκλογές των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής τον Νίκο Σαλαγιάννη που σήκωσε τεράστιο βάρος για τα οικονομικά και τα οργανωτικά θέματα του ΠΑΣΟΚ, τον Γραμματέα του Τομέα Οργανωτικού Λευτέρη Κατσικαρέλη που συντόνισε όλη αυτή την προσπάθεια, την Πρόεδρο της ΕΚΑΠ την Γιώτα Γαζή που επέλυσε πλήθος θεμάτων και διασφάλισε μια συναινετική ,θεσμικά διαφανή διαδικασία, τον προεδρεύσαντα των εργασιών του συνεδρίου τον Τάκη Ρήγα και τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής του συνεδρίου τον Γιάννη Κουτσούκο.

 

Φυσικά όλα τα μέλη του απερχόμενου Πολιτικού Συμβουλίου, όλα τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, όλα τα μέλη της Γραμματείας της Δημοκρατικής Παράταξης. Όλες και όλους τους υποψηφίους μας στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Όλες και όλους τους εργαζόμενους του ΠΑΣΟΚ, για τον κόπο που κατέβαλαν υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες και όλες και όλους τις δημοσιογράφους, τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης που κάλυπταν και καλύπτουν τις δραστηριότητες του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και τώρα που το ΠΑΣΟΚ μίκρυνε εκλογικά και κοινοβουλευτικά.

Θα μου δοθεί η ευκαιρία να απευθυνθώ στους βουλευτές του Κινήματος, στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά επειδή είναι εδώ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, θέλω να τον ευχαριστήσω για τη δουλειά του ως Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στο πρόσωπό του να ευχαριστήσω θερμά όλες και όλους τους βουλευτές μας αυτής της μικρής, αλλά δυναμικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν θα μετέχω βέβαια στην καθημερινή δραστηριότητα και τη λειτουργία του Κινήματος για να αφήσω το χώρο ελεύθερο να αναπτύξει το ύφος της, το λόγο της, την προσωπικότητά της η Φώφη Γεννηματά, αλλά φυσικά θα είμαι παρόν σε όλες τις κρίσιμες στρατηγικές στιγμές. Άλλωστε επειδή είχα την τιμή να προτείνω στο συνέδριο την ομόφωνη απόφαση που έλαβε σε σχέση με την προοπτική της παράταξης, νιώθω απέναντι στο συνέδριο και άρα απέναντι στη βάση του ΠΑΣΟΚ, την ηθική και την πολιτική ευθύνη να παρακολουθώ την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων.

Αλλά η οπτική μου γωνία θέλω να είναι ευρύτερη. Θέλω να είναι μια οπτική γωνία εθνική, όπως ήταν άλλωστε πάντα, αλλά οι υποχρεώσεις και τα βάρη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλα και ως εκ τούτου το γεγονός ότι μεταφέρω τα βάρη αυτά στους ώμους της Φώφης Γεννηματά που είναι έτοιμη να αναλάβει το φορτίο, μου επιτρέπει να διατυπώνω τις θέσεις μου από την οπτική γωνία του εθνικού συμφέροντος με ένα πιο καθαρό και ανιδιοτελή κομματικά τρόπο. Χωρίς φυσικά αυτό να ακυρώνει την ιδιότητά μου ως μέλους και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Επιτρέψτε μου όμως να πω δυο λόγια, κλείνοντας, για το μείζον θέμα, για το θέμα που απασχολεί τους πολίτες, την κοινωνία που δεν είναι η εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν αυτό είναι κρίσιμο για την παράταξή μας όσο κι αν αυτό είναι κρίσιμο για το μέλλον του πολιτικού συστήματος. Γιατί η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι κεντρική, είναι καθοριστική και στόχος μας είναι άλλωστε το συγκροτημένο ΠΑΣΟΚ ,ως θεσμική οντότητα, με την ηγεσία του και τα όργανά του, να συμβάλει αξιόπιστα και αποτελεσματικά στη συγκρότηση ενός ευρύτατου σχήματος του προοδευτικού κέντρου που περιλαμβάνει τη σοσιαλδημοκρατική κεντροαριστερά, αλλά όχι μόνο. Περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να συνθέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Το κρίσιμο όμως είναι η διαπραγμάτευση. Φάνηκαν χθες τα ψέματα και οι μύθοι του χαμένου πενταμήνου από τις εκλογές έως σήμερα. Φάνηκε χθες πόσο κούφιες ήταν οι αντιμνημονιακές δημαγωγίες των τελευταίων πέντε ετών. Η κυβέρνηση ροκάνισε σκόπιμα πέντε ολόκληρους μήνες βλάπτοντας τη χώρα και τώρα μένει μόνο με το αγαπημένο της επιχείρημα. Την απειλή της αυτοκτονίας της χώρας που θα έχει -και προφανώς θα έχει-  παράπλευρες επιπτώσεις στην ευρωζώνη.

Αυτό το επιχείρημα δεν σε οδηγεί σε ένα ασφαλές αποτέλεσμα, αυτό που προστατεύει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Παρ’ όλα αυτά ελπίζω πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Ελπίζω πως ο κ. Τσίπρας έχει κάτι στο μυαλό του. Να θυμάται όμως ο ίδιος προσωπικά ότι οφείλει να ενεργεί στο όνομα του εθνικού συμφέροντος και όχι να φαντάζεται ότι ενεργεί στο όνομα της ευρωπαϊκής αριστεράς ή των ελπίδων που έχουν δήθεν εναποθέσει σε αυτόν οι λαοί της Ευρώπης.

Ο κ. Τσίπρας δεν είναι η νέα Ζαν Ντ’ Αρκ που ακούει φωνές. Είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός που έχει λάβει μια πολύ συγκεκριμένη εντολή από τον ελληνικό λαό, δηλαδή να τον οδηγήσει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, να προσθέσει και όχι να αφαιρέσει σε αυτά που βρήκε και αυτή την εντολή οφείλει να την τιμήσει.

Φώφη μου σε ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι καλή επιτυχία.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΔηλώσεις 2015