Αθήνα, 28 Ιουνίου 2015

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την έκδοση ΠΝΠ σχετικά με τις προθεσμίες και τις διαδικασίες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος:

 

Ενός κακού μύρια έπονται. Η θεσμική διολίσθηση, όταν αρχίσει, δεν έχει  τελειωμό. Ανέπτυξα χθες στη Βουλή τους λόγους για τους οποίους είναι πολλαπλά αντισυνταγματική η διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος. Είναι αδιανόητο  ένα καθοριστικό για τη μοίρα του τόπου δημοψήφισμα να διεξάγεται  επτά ημέρες - πέντε εργάσιμες - μετά την προκήρυξή του. Αυτό συνιστά καταστρατήγηση και εκφυλισμό της δημοκρατίας.

Είναι όμως και νομικά αδύνατο, γιατί δεν μπορούν να τηρηθούν οι προθεσμίες της εκλογικής νομοθεσίας που εφαρμόζεται και για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος. Τους το τονίσαμε στη Βουλή.

Τώρα εκδίδουν ΠΝΠ για την εκ των υστέρων σύντμηση των προθεσμιών επικαλούμενοι ως «εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη» τον τυχοδιωκτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης να προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εντός μιας εβδομάδας !

Όμως  η «εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη» προκύπτει μόνο εξ αντικειμένου και όχι ως αποτέλεσμα ενός πολιτικού σχεδίου που δημιουργεί τεχνητή και άρα απολύτως προβλέψιμη «ανάγκη».

Μετά συνεπώς την ωμή παραβίαση της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του Συντάγματος, έρχεται και η ωμή παραβίαση της παραγράφου 1 του ίδιου άρθρου για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχόμενου.

Όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή η κα Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν εξαρχής «θεσμικά ενημερωμένος» για την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου να διεξαχθεί το πρωτοφανές, «ταχύρυθμο» και εξ υφαρπαγής δημοψήφισμα.

Οπότε μπορούμε δυστυχώς να υποθέσουμε ότι είχε προβλεφθεί και η απρόβλεπτη ανάγκη έκδοσης ΠΝΠ για την επί τούτου αλλαγή των προθεσμιών και διαδικασιών!

Έλεος.

Στο δημοψήφισμα επιλέγοντας Ευρώπη επιλέγουμε ευτυχώς και Δημοκρατία.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔηλώσεις 2015