Αθήνα 1 Ιουλίου 2015

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση αναφερόμενος στο σημερινό «διάγγελμα» και τη χθεσινή επιστολή του κ. Τσίπρα στους επικεφαλής του Eurogroup, της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ 

 

Αφού οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης, αφού στέρησε από τη  χώρα τον προστατευτικό θώρακα του προγράμματος του EFSF και την στήριξη της ΕΚΤ, αφού εξέδωσε ΠΝΠ για το  κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, αφού έστειλε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στις ουρές των ΑΤΜ, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τα κουτοπόνηρα επικοινωνιακά παιχνίδια. Είναι κατώτερος των περιστάσεων.

Αντί να δηλώσει ευθαρσώς ότι συγκαλεί τη Βουλή για  ανάκληση του  δημοψηφίσματος ώστε να ζητήσει αξιόπιστα άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων, στέλνει   επιστολές με μόνο δυστυχώς σκοπό να μπορεί να πει ότι ο ίδιος έκανε πολλές προσπάθειες, αλλά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι  αδιάλλακτοι. Κάνει κάθε μέρα και από ένα διάγγελμα διαβεβαιώνοντας για την πίστη του στην Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή ωθεί τη χώρα του στην έξοδο από  το ευρώ.

Είναι πανικόβλητος από την αντίδραση της κοινωνίας, αλλά αρνείται να σεβαστεί  το εθνικό συμφέρον.

Δεν σέβεται ούτε τους δημοκρατικούς θεσμούς καθώς με τις επιστολές του παραδέχεται ότι ούτως ή άλλως  το  ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ψευδεπίγραφο. Κατέστησε ήδη  την Ελλάδα αντικείμενο ανησυχίας του Συμβουλίου της Ευρώπης που διαπιστώνει παραβιάσεις των θεσμικών εγγυήσεων της ελεύθερης και γνήσιας έκφρασης της λαϊκής βούλησης στο δημοψήφισμα.

 

Προχθές ζήτησε νέο πρόγραμμα από τον ESM διαδίδοντας παντού ότι δεν θέλει να μετέχει το ΔΝΤ σε αυτό και χθες απηύθυνε την επιστολή με τους επιμέρους όρους πρώτα πρώτα στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ !

Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει απλώς να ενισχύσει το «όχι». Να περιορίσει όσο γίνεται περισσότερο τη διαφορά μεταξύ του «ναι» που επικρατεί και του «όχι» που χάνει. Δίνει μια μικρόψυχη και μικροκομματική μάχη οπισθοφυλακής.

Με τις κινήσεις του αυτές συνομολογεί όμως ότι κάλεσε τους πολίτες να πουν «όχι» σε μια πρόταση που η κυβέρνηση του ακόμη και σήμερα αποδέχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% !

Το μόνο πραγματικό ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι:  ναι ή όχι στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, το ευρώ, την κοινή λογική, το κεκτημένο της χώρας.

Δεν είναι συνεπώς ώρα για κόλπα, αλλά για γενναίες και εθνικά υπεύθυνες θέσεις.

 

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔηλώσεις 2015

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος - Μαθήματα εμβάθυνσης στο Συνταγματικό Δίκαιο, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2022Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375