Αθήνα, 20 Ιουλίου 2015

Δήλωση Ευ. Βενιζέλου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων για την εισβολή στην Κύπρο το 1974

«Ο υπεύθυνος εθνικά τρόπος για να τιμάμε την μνήμη των τραγικών γεγονότων του 1974 είναι να καταβάλουμε οργανωμένες προσπάθειες για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Ευάγγελος Βενιζέλος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 41 χρόνων από την εισβολή των Τούρκων.

Αναφερόμενος στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, διαπραγματεύσεις που είχαν διακοπεί επί των ημερών του στο ελληνικό ΥΠΕΞ, με την παραβίαση από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» των χωρικών υδάτων της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι:

«Είχαμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον συνάδελφό μου Γιαννάκη Κασουλίδη, το οποίο έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Και χαίρομαι διότι αυτό το πλαίσιο παραμένει σταθερό και αδιατάρακτο».

Όσον αφορά το πώς, και σε ποιο βαθμό η σοβαρή οικονομική κρίση στην Ελλάδα, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, επηρεάζει τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος είπε:

«Η οικονομική κατάσταση είναι μία από τις παραμέτρους της εθνικής ισχύος. Κι είναι γεγονός ότι το να διατηρείται όσο γίνεται πιο ακέραιη και αλώβητη η εθνική ισχύς της Ελλάδος είναι πολύ σημαντικό στοιχείο και για την Κύπρο, γιατί είναι μία παράμετρος του συσχετισμού των δυνάμεων που επηρεάζουν το Κυπριακό.»

Τον ρωτήσαμε τέλος εάν θυμάται την εισβολή στις 20 Ιουλίου του 1974, και τι έκανε εκείνη τη μέρα:

«Πως δεν θυμάμαι! Ετοιμαζόμασταν για τις εισαγωγικές μας εξετάσεις στο πανεπιστήμιο τον Σεπτέμβριο. Και πρέπει να σας πω ότι ήταν τέτοιο και τόσο το σοκ που υπέστην από τα γεγονότα στη Κύπρο εκείνο το καλοκαίρι, που από τη στιγμή που μάθαμε για την εισβολή δεν μπόρεσα μέχρι τις εξετάσεις να ανοίξω ξανά βιβλίο. Με την εισβολή, σταμάτησε το διάβασμα!»

 

 

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2015