Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2016

Ο Ευ. Βενιζέλος κατά την είσοδό του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, στη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε:

 Το βιβλίο συμπυκνώνει διδάγματα από την ευρωπαϊκή κρίση, από την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη με επίκεντρο την Ελλάδα. Αλλά τώρα η Ευρώπη βρίσκεται στην εστία μίας πολυεπίπεδης κρίσης γιατί δεν έχουμε μόνον την οικονομική κρίση, έχουμε το προσφυγικό, την τρομοκρατία, το Brexit, τον ευρωσκεπτικισμό, άρα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες πιέσεις και με εξελίξεις, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος και δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο αδύναμη θέση τώρα που θα διαμορφωθούν νέοι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί.  Τώρα που μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε το μεγαλύτερο ή το κεντρικό πρόβλημα της Ευρωζώνης μπορεί να μας φανεί αυτό δυσάρεστο γιατί, όταν είσαι το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχεις και ένα θώρακα ασφάλειας γιατί ασχολούνται όλοι με εσένα και πρέπει να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης.  Γι' αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να φύγουμε από τη λογική ότι η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου από μόνη της αρκεί.  Η πιστή εφαρμογή ενός Μνημονίου που το κατέστησε αναγκαίο η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης που δεν ήταν αναγκαίο τον Δεκέμβριο του 2014 και το κακό είναι ότι το Μνημόνιο αυτό είναι χωρίς τέλος, είναι διαρκές, δεν τελειώνει το 2019, συνεχίζεται επ' άπειρον.

Γι' αυτό πρέπει να φύγουμε από τη λογική αυτή και να πάμε στη λογική ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης για το οποίο όμως κανείς δε μιλάει σοβαρά και για το οποίο δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις.  Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό και κοινωνικό.  Με την παρούσα κυβέρνηση, με αυτό το πολιτικό κλίμα, με αυτήν την βαρβαρότητα σε επίπεδο πολιτικού πολιτισμού όπως φάνηκε και με τη συζήτηση των προηγούμενων ημερών σε σχέση με τη συγκέντρωση που έγινε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.  Χρειάζεται μία υπέρβαση και αυτό πρέπει να το κατανοήσει πρώτη η κοινωνία, γιατί η κοινωνία έχει την δική της ευθύνη για επιλογές που γίνονται και οι οποίες τελικά παράγουν ένα ιστορικό αποτέλεσμα, όχι ένα συγκυριακό και στιγμιαίο αποτέλεσμα.

Δημοσιογράφος:  Τη χθεσινή συγκέντρωση πώς την είδατε;  Έχει μέλλον αυτό το κίνημα;  Πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να φύγει;  Είναι μία λύση;

Ευ. Βενιζέλος:  Οι συγκεντρώσεις είναι μία καθημερινή πρακτική σε όλες τις δημοκρατικές και ευνομούμενες χώρες.  Έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια συγκεντρώσεις επί συγκεντρώσεων με ασυνήθιστη βία.  Τώρα η ίδια η κυβέρνηση μεγαλοποίησε ένα ζήτημα, επιτιθέμενη και παραβιάζοντας το Σύνταγμα, δημιουργεί μία αντίληψη η οποία είναι βαθιά αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική και προσπαθεί να οικοδομήσει μία αισθητική του δημοσίου λόγου και του δημοσίου βίου η οποία δεν είναι αποδεκτή από αυτό που λέμε αξίες μίας ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Δημοσιογράφος:  Για τον εκλογικό νόμο έχετε να πείτε κάτι, κάποια παρατήρηση;

Ευ. Βενιζέλος:  Όταν ο ψάλτης βρίσκεται σε απορία, βήχει. Όταν η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική στρατηγική, παίζει με τους θεσμούς.

 

Tags: ΘεσσαλονίκηΔηλώσεις 2016