Καλαμάτα, 21 Οκτωβρίου 2016 

Ο Ευ. Βενιζέλος κατά την επίσκεψη του στην Καλαμάτα για τη εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησή του με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε:   

Βρισκόμαστε σήμερα στην Καλαμάτα με τον Κύκλο Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση προκειμένου να συζητήσουμε με την κοινωνία της Καλαμάτας, όπως κάνουμε σε πολλές πόλεις της χώρας,  γύρω από το αν υπάρχει μέλλον για τον τόπο. Αν έχει μέλλον ένας τόπος που είναι κάτω από συνθήκες θεσμικής εκτροπής, μέσα σε πολύ δύσκολες ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες,  ένας τόπος που ζει στο τρίτο μνημόνιο και βαδίζει στο τέταρτο,  ενώ είχε την προοπτική πριν δύο χρόνια να βγει από το μνημόνιο και να πάει σε τελείως διαφορετικό καθεστώς, της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Στο μεταξύ όμως τρέχουν μεγάλα θεσμικά γεγονότα.

Η δήλωση του υπουργού επικρατείας ότι τυχόν κήρυξη του νόμου ως αντισυνταγματικού θα σημαίνει προσβολή της δημοκρατίας και πρόβλημα για τη λειτουργία της δημοκρατίας, συνιστά μία θεσμική ύβρη πλέον.

 

Έχουμε περάσει από τη φάση της εκτροπής στην φάση της ύβρης. Συνιστά  απόλυτη ασέβεια απέναντι στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, γιατί δημοκρατία υπάρχει μόνο όταν υπάρχει συντεταγμένη πολιτεία, μόνο όταν υπάρχει ένα Σύνταγμα που σεβόμαστε, μόνο όταν υπάρχουν οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου, και μόνο όταν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη που ασκεί το δικαστικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων.  

Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τη νοοτροπία που διέπει την κυβέρνηση  και τους διαχειριστές της εξουσίας αυτής της περιόδου. 

Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση βρισκόμαστε σε παρόμοια κατάσταση.  

Και νομίζω πως η πρώτη ηχηρή απάντηση έχει δοθεί με το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.  Πρώτη φορά οι δικαστικές ενώσεις και οι δικηγορικοί σύλλογοι εκφράζονται με τέτοιο ύφος και τέτοιο τρόπο και αυτό πρέπει να χτυπήσει ως κώδωνας κινδύνου για όλους του δημοκράτες πολίτες της χώρας μας.

 

Δημοσιογράφος: Είπατε ότι ήμασταν σε τροχιά να βγούμε από τα μνημόνια.  Ο κ. Τσίπρας εκτιμάτε ότι κορόιδεψε τον λαό ή είχε άγνοια. 

Ευ. Βενιζέλος:  Ο κ. Τσίπρας κορόιδεψε και τους οπαδούς του και το λαό, αλλά δεν μπορεί να κοροϊδέψει την Ιστορία.

Μετατρέποντας την πολιτική απάτη σε πολιτική αυταπάτη δεν αθωώνεται, απλώς συνομολογεί αυτό που συνέβη τα τελευταία δυο χρόνια.  Και αυτό που συνέβη είναι μια τεράστια εθνική βλάβη, μαι τεράστια εθνική υποχώρηση. Αγωνιζόμαστε το 2019, το 2020 και βάλε δυστυχώς, να γυρίσουμε εκεί που ήτανε η χώρα το Δεκέμβριο του 2014.   

 

Tags: ΔικαιοσύνηΔηλώσεις 2016