Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2016

(on camera)

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε:

 

 

Από χθες το βράδυ η κυβέρνηση παραληρεί θεσμικά.

Διατυπώνει ένα λόγο χυδαίο, αυταρχικό και πολιτικά αυτοκτονικό.  

Αντί να πει ότι «περιμένω να δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ, να τη μελετήσω και να συμμορφωθώ πλήρως», όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, εξαγγέλλει ωμή θεσμική εκτροπή.  Και οδηγείται βεβαίως σε απόλυτο αδιέξοδο.  

Είναι προφανώς έτοιμη αυτή η ομάδα ανθρώπων να παίξει όχι μόνο με τους θεσμούς αλλά και με την οικονομική πορεία της χώρας, με το εθνικό συμφέρον. Γιατί βλέπει ότι έχασε ένα πολύ μεγάλο «παιχνίδι» που ήταν εξ αρχής λάθος, και τα είχαμε πει όλα αυτά στη Βουλή. Είχα προειδοποιήσει προσωπικά σε όλους τους τόνους.

Όπως προειδοποιώ και τώρα:  Υπάρχει μια σύγκρουση ανάμεσα στη συνταγματική νομιμότητα και τη θεσμική εκτροπή. Και κάθε πολίτης οφείλει να τοποθετηθεί.

Δημοσιογράφος: Η κυβέρνηση επιμένει όμως. Λέει ότι θα φέρει τη Δευτέρα μια ρύθμιση στη Βουλή 

Ευ. Βενιζέλος:  Θα φέρει η κυβέρνηση τη Δευτέρα μία ρύθμιση στη Βουλή χωρίς να έχει δει την αιτιολογία της απόφασης του ΣτΕ και χωρίς να ξέρει πώς ακριβώς πρέπει να συμμορφωθεί στην απόφαση αυτή. Κι αν φέρει μια ρύθμιση θα κάνει τι; Θα νομιμοποιεί προφανώς τους υφιστάμενους και λειτουργούντες σταθμούς, χωρίς να μπορεί να νομιμοποιήσει τους νέους αδειούχους.  Άρα θα οδηγηθεί σε ακόμη βαθύτερο αδιέξοδο. 

Δημοσιογράφος: Βλέπετε άμεσα προοπτική συγκρότησης του ΕΣΡ;

Ευ. Βενιζέλος:  Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να συγκροτηθεί. Κακώς έπαψε να λειτουργεί. Η κυβέρνηση το «δολοφόνησε» προβλέποντας με ένα νόμο τη λήξη της θητείας των μελών του και με ένα δεύτερο νόμο την αύξηση του αριθμού των μελών, και μετά, αφού το «δολοφόνησε» λέει: προσέξτε, δεν έχω ΕΣΡ άρα παίρνω εγώ την αρμοδιότητα. Ε, αυτό δεν μπορούσε να το ανεχθεί κανένα σοβαρό δικαστικό όργανο. 

Τώρα, εφόσον θα αποδοθεί η εκ του Συντάγματος προβλεπόμενη αρμοδιότητα στο ΕΣΡ, βεβαίως και πρέπει να συγκροτηθεί και να επιληφθεί της διαδικασίας του ΕΣΡ. Αλλά όχι με τεχνητό περιορισμό τεσσάρων αδειών. Γιατί δεν υπάρχει το θέμα μόνο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Υπάρχει και το εξίσου μεγάλο θέμα του τεχνητού ολιγοπωλίου και της παραβίασης όχι μόνο του Συντάγματος αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου, που θεωρεί ότι οι αδιάθετες συχνότητες παραβιάζουν το ενωσιακό δίκαιο, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσιογράφος:  Ο κ. Μπέλτσος, ο γραμματέας των ΑΝΕΛ, είπε ότι είναι μια απόφαση όνειδος... 

Ευ. Βενιζέλος: Ποιος; Τώρα, δεν μπορώ να κάνω σχόλιο για σχόλια τέτοιου επιπέδου. Ας κρατήσουμε ένα επίπεδο πολιτικής σοβαρότητας και θεσμικής νομιμότητας. 

Δημοσιογράφος:   Για τη στάση της ΝΔ ..

Ευ. Βενιζέλος: Εμένα, αυτή τη στιγμή με ενδιαφέρει να αντιληφθεί η κοινωνία, ο ελληνικός λαός ότι πράγματα που ήταν προφανή, αυτονόητα, που τα είχαμε πει στη Βουλή, τα είπε και το δικαστήριο. 

Όταν διατύπωσα από τα τέλη του 2015 και ξαναδιατύπωσα το Φεβρουάριο του 2016 την ένσταση αντισυνταγματικότητος για αυτή τη νομοθεσία, έλεγα ότι αυτός ο πολιτικός έλεγχος αντισυνταγματικότητας θα μετασχηματιστεί αργά ή γρήγορα σε δικαστικό.  Ακριβώς αυτό έγινε.  

Το ΣτΕ είπε τα στοιχειώδη και προφανή για οποιονδήποτε νομικό.

 

27_10_2016_Από χθες το βράδυ η κυβέρνηση παραληρεί θεσμικά. from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Tags: ΔικαιοσύνηΔηλώσεις 2016