Λάρισα, 31 Οκτωβρίου 2016 

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου στη Λάρισα όπου βρίσκεται σήμερα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης του Κύκλου Ιδεών με θέμα

«Θεσμική εκτροπή και οικονομικό αδιέξοδο 
Οι προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης»

Με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών που είναι ένα σύμπτωμα, η κυβέρνηση δεν έχει βρεθεί απλώς σε πολιτικό αδιέξοδο, έχει διαμορφώσει συνθήκες πολιτικής παρακμής. Και η παρακμή αυτή επηρεάζει την καρδιά του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, τους θεσμούς. 

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η οικονομία δεν μπορεί να αναταχθεί, δεν μπορεί να ξεπεράσει τον φραγμό της ύφεσης, δηλαδή τις επιπτώσεις της πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ιδίως το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά και όλη την περίοδο από τότε που εξελέγη μέχρι σήμερα.

Ενώ η χώρα χρειάζεται κινητοποίηση των δημιουργικών της δυνάμεων, χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο, μια στρατηγική, αυτό όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά γίνονται κινήσεις άτσαλες και τελικά βλαπτικές και για την οικονομία αλλά και για τη δημοκρατία.

Και αυτά είναι τα μεγάλα θέματα που θα συζητήσουμε την εκδήλωση που οργανώνει ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση στη Λάρισα,  μετά από τη Θεσσαλονίκη, την Καστοριά, την Καλαμάτα, με θέμα ακριβώς τη θεσμική εκτροπή, το οικονομικό αδιέξοδο και τις προϋποθέσεις της ανάκαμψης. Και χαίρομαι γιατί θα έχουμε την ευκαιρία με τους άλλους ομιλητές να συζητήσουμε με το κοινό της Λάρισας, που είναι πάντα εξαιρετικά δυναμικό και θα μας δώσει μια αυθεντική αίσθηση του πως βιώνει η Θεσσαλία, ο κάμπος, η πόλη της Λάρισας που είναι μια μεγάλη πόλη, τη φάση της κρίσης στην οποία δυστυχώς εξακολουθούμε να βρισκόμαστε. 

 

Δημοσιογράφος: Την απόφαση του ΣτΕ πως την σχολιάζετε;

Ευ. Βενιζέλος: Για μένα, ως καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου αυτά είναι πράγματα προφανή και αυτονόητα. Είχαμε επιμείνει στην αντισυνταγματικότητα του λεγόμενου νόμου Παππά από την πρώτη στιγμή. Από το φθινόπωρο του 2015. Και οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαμε αναπτύξει στη Βουλή-προσωπικά το είχα κάνει τουλάχιστον τρεις φορές -έγιναν καθ’ ολοκληρία δεκτές από τον Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μόνο όποιος είναι παντελώς άσχετος ή είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει με θράσος και χυδαιότητα τους θεσμούς δεν καταλαβαίνει τα πράγματα αυτά. 

Δημοσιογράφος: Μιλήσατε για πολιτική παρακμή, την ίδια έκφραση χρησιμοποίησε και ο κ. Μητσοτάκης προ ολίγον ωρών, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με ΠτΔ. Τόνισε όμως ότι χρειαζόμαστε εκλογές

Ευ. Βενιζέλος: Εκλογές δεν μπορεί να επιβάλει η αντιπολίτευση. Εκλογές θα ήταν η σωστή επιλογή για τον κ. Τσίπρα, αν είχε αίσθηση του εθνικού  συμφέροντος και αν είχε μια μέριμνα κάπως διορατική για την παράταξή του. Διότι η παραμονή της κυβέρνησης αυτής στην εξουσία είναι ο πιο δυσμενής παράγοντας όχι μόνο για τους θεσμούς αλλά και για την οικονομία. Η αλλαγή του πολιτικού συστήματος, του πολιτικού περιβάλλοντος για να το πω καλύτερα, είναι βασική προϋπόθεση για να μπορούμε να ασχοληθούμε όλοι μαζί, ενωμένοι, και κυρίως οι αυθεντικές δυνάμεις που έχει η κοινωνία, που έχει η οικονομία, με την εθνική ανάκαμψη. Η εθνική ανάκαμψη είναι εφικτή. Υπάρχουν μέσα στη χώρα ενδογενείς πόροι, ενδογενείς δυνάμεις οι οποίες μπορούν να το κάνουν αυτό, αλλά δυστυχώς εγκλωβίζονται στην υφιστάμενη πολιτική κατάσταση, στον συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώθηκε από τον Ιανουάριο του 2015.

Δημοσιογράφος: Η κεντροαριστερά τι πλαίσιο πρέπει να έχει ...

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό που λέγεται κεντροαριστερά, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, τα διάφορα σχήματα, πρέπει να ενωθούν ώστε να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή δυναμική και τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία, είναι ο θεματοφύλακας της εθνικής στρατηγικής.

Εμείς κουβαλήσαμε το βάρος της δύσκολης στρατηγικής, οι άλλοι σταδιακά προσχώρησαν στις δικές μας απόψεις, οι απόψεις μας δικαιώνονται εκ των πραγμάτων.

Αυτό που κυριαρχεί για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και των συνεργατών τους είναι μια λέξη: η απόλυτη διάψευση σε όλα.

Διάψευση σημαίνει και απογοήτευση. Αλλά διάψευση σημαίνει και ανάληψη πολιτικής ευθύνης.

Και εφόσον αυτή είναι η εθνική στρατηγική εμείς είμαστε οι θεματοφύλακες και πρέπει να παίξουμε το ρόλο αυτό.

Πρέπει όποιοι είναι πραγματικά δημοκράτες και έχουν πραγματικά ευρωπαϊκό  προσανατολισμό, να κινηθούν στην κοίτη που διαμορφώνει η δική μας στρατηγική για την οποία παλεύουμε επί χρόνια.

Δημοσιογράφος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τον κ. Πολύδωρα για το ΕΣΡ

Ευ. Βενιζέλος: Ε νομίζω ότι αυτό εξαντλήθηκε το θέμα. Εξαντλήθηκε. Ήταν τόσο προκλητικό και απλοϊκό στη σύλληψή του που έβλαψε τους εμπνευστές του.   Tags: Δηλώσεις 2016