Ιωάννινα, 4 Φεβρουαρίου 2017 

Κατά την επίσκεψη στο Ιτς Καλέ και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα, ο Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Βρίσκομαι στα Γιάννενα για την αυριανή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση. Θα μιλήσουμε για ένα πολύ επίκαιρο και κρίσιμο θέμα, για τη θέση της Ελλάδας μέσα σε μία Ευρώπη που αμφισβητείται, πανταχόθεν.

Αλλά επειδή είχαμε την ευκαιρία να είμαστε στα Γιάννενα μία μέρα νωρίτερα, είπαμε να επισκεφθούμε αυτό το κομψοτέχνημα που είναι το Μουσείο Αργυροτεχνίας. Ένα σημείο αναφοράς για τα Γιάννενα που συμπληρώνει το Βυζαντινό Μουσείο, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο των Ιωαννίνων που είχα την ευκαιρία επί πολλά χρόνια να τα εποπτεύσω και να τα υποστηρίξω ως υπουργός Πολιτισμού. Χαίρομαι γιατί ενισχύονται και λειτουργούν αποδοτικά οι πολιτιστικές υποδομές των Ιωαννίνων.

Δημοσιογράφος: Είχατε και την εμπειρία μεγάλων παραγωγών, συλλογή Κωστάκη, και την εμπειρία από το Υπουργείο. Τι νομίζετε ότι μπορούμε να κάνουμε τα επόμενα χρόνια. Τι μπορεί να γίνει στην πολιτική πολιτισμού στη χώρα μας.

Ευ. Βενιζέλος: Η πολιτική πολιτισμού κατ’ ανάγκη συνδέεται με δύο πράγματα. Με τις τοπικές κοινωνίες και άρα με την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική οικονομία. Άρα πρέπει να προστεθούν στοιχεία τα οποία συνδέονται και με τον πρωτογενή τομέα, στοιχεία που συνδέονται με τον τουρισμό. Για να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό περιεχόμενα η πολιτιστική πολιτική πρέπει να συνδεθεί με την αναπτυξιακή και τουριστική πολιτική. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας. Το ένα είναι αυτό. Και το δεύτερο είναι ότι τα Γιάννενα επιπλέον, επειδή είναι αυθεντικά, μπορούν να αποκτήσουν και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που δικαιούνται.

 

4.02.2017 Επίσκεψη στο Ιτς Καλέ και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Tags: Δηλώσεις 2017