Θεσσαλονίκη 9 Μαΐου 2017

 Ο Ευ. Βενιζέλος εισερχόμενος στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών με αφορμή τα 60 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης, την Ημέρα της Ευρώπης, με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις - Η Ελλάδα μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει», απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε: 

« Γιορτάζουμε σήμερα την ημέρα της Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, με την εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για τα προβλήματα και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και για την Ελλάδα μέσα στο ρευστό περιβάλλον της Ευρώπης, υπό αισιόδοξες συνθήκες μετά τη νίκη του Μακρόν στη Γαλλία.  Το ζήτημα είναι αυτή η νίκη να μετατραπεί σε μια αφετηρία αλλαγής των συσχετισμών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα, από την άλλη μεριά, είναι αναγκασμένη να παρακολουθεί μια Ευρώπη που αλλάζει,  αναγκαστικά, και η ίδια μένει πίσω.  Και, μένει πίσω, λόγω των δικών μας σφαλμάτων και των δικών μας επιλογών, καθώς, τα δύο τελευταία χρόνια, βιώνουμε μια δεύτερη κρίση. Μια κρίση που έχει πολιτικές αιτίες και που αποτυπώθηκε με ανάγλυφο τρόπο στο αποτέλεσμα της δήθεν αξιολόγησης και της δήθεν συμφωνίας που έγινε.» 

Δημοσιογράφος: Η αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας,  κύριε Πρόεδρε,   μπορεί να αλλάξει και τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη;

Ευ. Βενιζέλος: Το βασικό πολιτικό πρόβλημα της οικονομίας είναι η ύπαρξη αυτής της κυβέρνησης. Με την παρούσα κυβέρνηση δεν μπορούμε να βρούμε τους ρυθμούς και τους στόχους που απαιτούνται. Η κοινωνία πρέπει να βρει ένα μεταρρυθμιστικό πρόταγμα. Και αντιστέκεται γιατί έχει κουραστεί. Νοιώθει ανασφάλεια και νοιώθει απόγνωση. Αυτό δεν είναι καλός σύμβουλος. Αν θέλουμε να βρούμε μια απάντηση για το μέλλον και να δώσουμε προοπτική στους νεώτερους Έλληνες και τις νεώτερες Ελληνίδες, πρέπει να διαμορφώσουμε πρώτα τις πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις. Αρχίζοντας από την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, μέσω εκλογών, από την αλλαγή των συσχετισμών και πηγαίνοντας στην αλλαγή της κοινωνικής νοοτροπίας.

Δημοσιογράφος: Η κυβέρνηση θα καταθέσει τα αντίμετρα ξεχωριστά για να μπορέσει να τα ψηφίσει η Αντιπολίτευση.

Ευ. Βενιζέλος: Τα αντίμετρα είναι μια δημαγωγική απάτη. Αντίμετρα σημαίνει ότι υπερφορολογούμε τους Ρλληνες πολίτες, συγκεντρώνουμε ένα υπερβολικό πρωτογενές πλεόνασμα σε αντίθεση με ό,τι έλεγαν οι κυβερνώντες σήμερα όλα τα προηγούμενα χρόνια, στεγνώνουμε την οικονομία, απορροφούμε όλη τη ρευστότητα, οδηγούμε τη χώρα σε ύφεση και μετά αναδιανέμουμε τη μιζέρια σε φτωχοποιημένους Έλληνες που έχουν ανάγκη από κοινωνικά επιδόματα. Άρα, τα αντίμετρα είναι το καμουφλάζ μιας νέας ιδεολογικοπολιτικής απάτης.

 

 

Tags: Δηλώσεις 2017