Θεσσαλονίκη, 12 Ιανουαρίου 2019

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην εκδήλωση για την παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη του νέου βιβλίου του «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» (εκδ. ΠΑΤΑΚΗ), δήλωσε:

 

Ευ. Βενιζέλος: Παρουσιάζουμε το νέο μου βιβλίο «Η Δημοκρατία Μεταξύ Συγκυρίας και Ιστορίας», που δεν αναφέρεται μόνο στην αναθεώρηση αλλά γενικότερα στο δημοκρατικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες, όλες οι δυτικές δημοκρατίες. Και το βλέπουμε αυτό την περίοδο αυτή στην Ελλάδα. Βλέπουμε την κρίση κοινοβουλευτισμού, την απαξίωση, την έκπτωση. Οι ημέρες που ζούμε στη Βουλή, οι αλληλοεκβιασμοί μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω, μας γυρίζουν στην ταραχώδη δεκαετία του 1960. Ευτελίζεται ο θεσμός του βουλευτή και, βέβαια, η κοινοβουλευτική αρχή και η αρχή της δεδηλωμένης. Δυστυχώς, η τελευταία περίοδος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα βλάψει τη χώρα όσο την έβλαψε και το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει κίνδυνος συνταγματικής εκτροπής κ. Πρόεδρε; Και υπάρχει σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα, έλλειμμα δημοκρατίας;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει κίνδυνος συνταγματικής εκτροπής με την έννοια του πραξικοπήματος, αλλά υπάρχει κίνδυνος συνεχούς αλλοίωσης, παραφθοράς του δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και του κράτους δικαίου, γιατί ταυτόχρονα έχουμε την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης, την προσβολή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, μία κατάχρηση εξουσίας που νομικά, έχω πει εδώ και καιρό, ότι συνιστά εσχάτη προδοσία. Μην μας τρομάζουν οι λέξεις, εσχάτη προδοσία είναι η αλλοίωση και η υπονόμευση των θεμελιωδών θεσμών του πολιτεύματος, δεν είναι η προδοσία σε ξένους.

Δημοσιογράφος: Η συνταγματική αναθεώρηση πέρασε στα Σκόπια, αναμένεται τώρα το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά. Θεωρείτε ότι θα απαιτηθεί πρόταση μομφής, ενδεχόμενα θα κατατεθεί, θα χρειαστεί… θα κυρωθεί η συμφωνία;

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ κυνικός και πολύ σαφής στην τελευταία συνέντευξή του. Προφανώς έχει κάνει τις ρυθμίσεις του, έχει κάνει τις επαφές του, έχει γίνει η λεγόμενη απαγωγή των βουλευτών των ΑΝΕΛ, που έχουν μείνει ένα κέλυφος, κενό περιεχομένου. Έχουν προσχωρήσει και άλλοι βουλευτές από μικρότερα κόμματα, χωρίς παράδοση και χωρίς αξίες, και έτσι διαθέτει και πλειοψηφία για την κύρωση της Συνθήκης, και πλειοψηφία για πρόταση εμπιστοσύνης, διότι αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι η πραγματική δημοκρατική νομιμοποίηση, η πραγματική σχέση με την κοινωνία, το μέλλον του τόπου, είναι απλά η παράταση της νομής της εξουσίας, που αποβαίνει όμως εις βάρος των προοπτικών ανάκαμψης της χώρας.

Tags: Δηλώσεις 2019