Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

 

Δήλωση Ευ. Βενιζέλου μετά την κατάθεσή του ως μηνυτή στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευ. Ζαχαρή

 

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάζουμε προς το μέλλον μόνο όταν προστατεύουμε τους θεσμούς. Προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η «υπόθεση Novartis», κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης. Αυτό όλο είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος και δικαστικά και κοινοβουλευτικά.

Το ζήτημα, όπως ξέρετε, δεν με αφορά προσωπικά, ούτε είμαι από αυτούς που επιδιώκουν ρεβάνς ή εκδίκηση. Υπάρχει, όμως, το δημοκρατικό καθήκον που μας επιβάλει να προστατεύσουμε το Κράτος Δικαίου και να διερευνήσουμε την αλήθεια.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων;

Ευ. Βενιζέλος: Ευθύνες πολιτικών προσώπων με την έννοια των μελών της προηγούμενης κυβέρνησης προφανώς και υπάρχουν και αυτό το ζήτημα έχει τεθεί ήδη από τον προηγούμενο χρόνο, από την άνοιξη του 2018, με τις μηνύσεις μας. Τώρα αναφέρθηκα σε συμπληρωματικά στοιχεία γιατί υπάρχει αυτό που λέμε επίταση του δόλου.

Δημοσιογράφος: Σε ποια πρόσωπα αναφερθήκατε;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί δεν πρέπει να παραβιάσουμε τη μυστικότητα της προδικασίας, αλλά είναι γνωστό ότι έχει διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, ότι υπάρχει ζήτημα ποινικών και όχι μόνον πολιτικών ευθυνών, πολιτικών προσώπων για την σκευωρία. Από κει και πέρα υπάρχει το ζήτημα των λεγομένων «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος», ξέρετε ποια είναι η κατάσταση και η εξέλιξη. Και βέβαια το ζήτημα των εισαγγελικών λειτουργών το οποίο διερευνάται και ούτως ή άλλως πρέπει να διερευνηθεί και αυτεπαγγέλτως.

Δεν θέλω να προσθέσω τίποτα άλλο, θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα πούμε.

Tags: ΔικαιοσύνηΔηλώσεις 2019